Teater oppi fleisen

Med en forestilling om sannhet sikter UKA mot å legge vårt eget samfunn under lupen.

Publisert Sist oppdatert

På utsiden har det gamle Crossfit-bygget i Elgesetergate 21 blitt fint og UKA-rødt. På innsiden er det et massivt betongrom på 400 kvadratmeter og med et ekko som gjør det vanskelig å høre hva en selv sier. Det er ikke lett å se for seg at om tre ukers tid skal det være teater i dette tomrommet. Likevel ser produsent Ragni Rønneberg Hernes og scenograf Kristian Ormhaug mye potensial i lokalet.

– Det er absolutt utfordrende, ikke bare å lage en scene for skuespillerne, men også lydmessig. Likevel har vi veldig flinke medarbeidere. UKA består av så mange deler. Alle som driver med reklame, maling og grafikk skal innom og gjøre sin greie. At det går opp er utrolig, sier Ormhaug.

Dette er første gangen UKAs intimteater, Nattforestillingen og barneteateret skal være i bygget. Likevel har forestillingene lenge vært en del av festivalen, i år er det nemlig 20 år siden første gang forestillingen ble oppført. Det skal feires, så i år er det jubileumsforestilling, og kanskje en liten jubileumsfest. Som alltid er forestillingen skrevet av studenter og i år er tittelen Badet i solskinn.

Inspirert av Snowden

– Nattforestillingen startet med at man ville lage et annerledes, litt mørkere teatertilbud. Det er også den tråden vi følger i år. I år handler forestillingen om sannhet, om et samfunn som tilsynelatende er perfekt. Det kan minne om vårt eget samfunn, men er også tidløst. Alle er så indoktrinert i forestillingens samfunn at de ikke legger merke til hva som skjer under overflaten. Vi følger seks karakterer som alle har sine egne personligheter, men et felles mål om å finne sannheten, sier produsent Hernes.

Hun sier de hentet inspirasjon fra blant annet filmen Citizenfour, som omhandler Edward Snowden, og vil med forestillingen ta opp aktuelle tema. Håpet er å bidra til å legge vårt eget samfunn under lupen.

Vil bevare intimfølelsen

Allerede i november i fjor begynte forfatterne å skrive. Så skaffet teateret et produksjonsapparat, skuespillere og kostymedesignere. Nå skal endelig all planleggingen gjennom det siste året bli en realitet og alle de små delene settes sammen til et teaterstykke. Det er dette Hernes har gledet seg mest til.

– Jeg er utålmodig og vil helst bare hoppe i det. Å jobbe med forberedelser i ni måneder, det har vært veldig utfordrende for min del. Selv om september blir sykt tung, er det nå det blir spennende. Det er nå man finner ut om man har glemt noe, gjort feil, eller trenger noe mer. Man lærer utrolig mye av et slikt verv, ting du tror er enkle viser seg å ta mye lengre tid, sier hun.

Foreløpig er det 41 personer som er involvert i Nattforestillingen. Men flere skal med. Det er planer for en lounge på Intimen, og med de ekstra åtte som skal tas opp blir det opp mot 50 involvert. Hernes sier at målet ikke er å konkurrere med en konsert i Dødens dal, men hun tror teateret kan komme med et annerledes kulturtilbud.

– Jeg tror det er positivt med mer synlig teater. Selvsagt har UKA revyen, men intimforestillingene har vært ganske mye mindre synlig. Det de kan gjøre er å bringe teater litt oppi fleisen til folk. Vi sikter mot å være et lite og intimt teater hvor det ikke er mye som skiller publikumet og skuespillerne. Selv om vi har større lokaler er det noe vi vil bevare, sier Hernes.

Inn i skuespillernes studio

Fra den nymalte Intimen går turen til neste ledd av forestillingen, en veldig viktig del av ethvert teater, nemlig skuespillerne. I et lite klasserom i en av kjemiblokkene på Gløshaugen går en liten gruppe gjennom et av stykkets scener. Det virker som øvingene allerede er på god vei, følelsene i rommet er til å kjenne på. Karete Jacobsen Meland spiller karakteren Bjørg og sier det er et veldig spennende stykke å jobbe med.

– Bjørg er en person som trenger noe å gjøre. Hun er veldig misfornøyd med samfunnet hun lever i. Bjørg er veldig opptatt av sak foran folk og er ikke kjent for å være den hyggeligste personen. Det er veldig interessant og utfordrende for meg siden jeg oftest spiller litt naive piker som er søte og snille, sier hun.

Det mest spennende med stykket finner Meland i alle de forskjellige karakterene, og hun tror at alle kommer til å få både sympati og antipati for dem. Det er et stykke som handler mye om menneskers motivasjon og hva man legger til grunn for valgene man tar. Marlene Stavrum, som spiller karakteren Liv, tror også det er et stykke man lett kjenner seg igjen i.

– Vi tar ganske dagsaktuelle tema og putter dem i en fantasiverden som ikke er helt som vår egen, men ligner litt. Det handler om hvordan mennesker kan lengte etter noe mer selv om de egentlig ikke har det så illle, sier hun.

Stemning på systua

Systua er også en viktig del av det scenograf Kristian Ormhaug kaller en stor kunstnerisk familie. På ISFiT-kontoret på Gløs har nemlig UKA lagd sin egen lille sweatshop. Tøy i alle farger og fasonger ligger spredd utover bordene og lyden av symaskiner og latter fyller rommet. Her holder designeren for Nattforestillingen, Julie Billing, til.

– Det er jo en slags fremtidsdystopi vi setter opp. Ideen er at alle i dette samfunnet går kledd helt likt, alt er eid av store kjeder og ingen har lyst til å uttrykke seg som et individ. Bortsett fra hovedpersonene, de skal ha klær som er mer uttrykksfulle, sier hun.

Hun mener det har vært en veldig spennende prosess og sier klærne spiller en stor rolle. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Det er heller ikke første gang hun prøver seg i designbransjen. Tidligere i år designet hun kostymene til SIT-oppsetningen Vaginamonologene, før det var det søm på videregående.

– Det er jo bare en hobby, men det er en veldig nyttig hobby å ha, man kan jo til og med sy sine egne klær. Dessuten er det uansett gøy å være med på UKA.

Powered by Labrador CMS