Aromatisk aften på vinkurs

På UKAs vinkurs var det smaken som sto i sentrum. Master of Wine og kursholder Mai Tjemsland tok turen fra Sicilia for å lære opp Trondheims studenter i vinens komplekse verden.

Tekst: Ola Krogh Halvorsen

Med beskrivelser som «Fyldig bouquet, kort hale og floral aroma» kan vin virke uforståelig og unødvendig komplisert. Og selv om studenter er kjent for å drikke mye, kan det kanskje skorte litt på kunnskapen. Tirsdag kveld var det duket for vinkurs for nybegynnere på Selskapssiden

Syv sorter

Kurslederen gikk raskt gjennom vinens historie, forskjellige druer og produksjonsmetoder. Men kveldens fokus lå helt klart på vinens smak og opplevelse. Gjennom syv forskjellige viner ble vi kjent med sentrale smaksbegreper, geografiske forskjeller og hvilken mat vintypene passet til. Hver vin har sin egen historie, drue, produksjonsmetode og jordsmonn som påvirker smaken. Alt dette blir det kort gjort rede for mens vi smaker oss gjennom de utvalgte vinene.

Knuste blåskjell og røkt bacon

Når det smakes på vin skal assosiasjonene henge løst. Iløpet av kvelden ble vi introdusert for viner som ifølge kurslederen skulle smake alt fra grønn paprika til blomstereng. En Chablis skulle smake knuste blåskjell, mens en vin laget av syrahdruen hadde aroma av røkt bacon. Om deltagerne kjente igjen de samme smakene, er diskutabelt. Men etter hvert som kunnskapen ble større og glassene ble tømt, var det flere som klart kunne kjenne både floral aroma og hint av kirsebær.

Vinsmaking er et univers det tar tid å komme seg inn i. Med kun 90 minutter for hånden er det begrenset hvor dypt man kan gå. Det virker som om mange kvier seg for å mene noe om hva en vin smaker. Dette kurset gjorde deg ikke nødvendigvis til noen ekspert, men gjorde vinens verden litt mindre fremmed og litt mer forståelig. Kurset var alt i alt en smakfull opplevelse.

Powered by Labrador CMS