Den siste skanse faller
Etter 15. februar står store deler av Trondheims musikkmiljø uten øvingslokaler. Musikerne fortviler.
MANGEL PÅ ØVINGSLOKALER
Foto: Erlend Dahlhaug Paxal, Under DuskenSatt på gata: Øyvind Molands Dominic, samt nærmere tretti andre band, må vike plass for nye leiligheter på Skansen.– Vi har levd på lånt tid i tre år nå, forteller Stein Bratland i Skansen lydstudio.
Den 15. februar stenges dørene for godt for øvingslokalene på Ila. Og ettersom bygget rives, kan det bli svært vanskelig å åpne dem igjen. Nærmere tretti band står nå uten øvingslokaler.
– Det har hele tida vært en åpenhet rundt at bygget kunne bli revet når som helst. Dette har bandene vært klar over hele tiden, mener Bratland.
Først i slutten av januar fikk Bratland selv beskjed om avgjørelsen.
– Huseier ga beskjed om at bygget skulle stå tomt 15. februar. Vi har prøvd å ringe rundt til bandene for å si fra, men det er vanskelig å få tak i alle.
For ett år siden åpnet lydstudioet nye lokaler på Lade, dog uten øvingsrom i samme format. Resultatet ble seks rom mot dagens atten, og alle seks er fullbooket.
– Vi hadde dessverre ikke plass til flere øvingslokaler i tillegg til det nye studioet på Lade.
På bar bakke
– Akkurat nå står vi helt uten øvingsrom i Trondheim. Vi skal til Oslo for å spille en konsert, og får låne lokaler der nede en stund. Men vi har ingen løsning på lengre sikt, forteller Øyvind Moland i Dominic, et av bandene som står på bar bakke etter 15. februar. Foreløpig ser det ikke lyst ut.
– Det har ennå ikke helt gått opp for oss at vi ikke har et sted å øve.
Dominic har hatt øvinger på Skansen siden bandet kom til byen, men fikk ikke plass ved de nye lokalene på Lade.
– Det er nok de som har vært med lengst her på Ila som fikk bli med videre til Lade, forklarer Moland.
Han mener kommunens trikkestallprosjekt – som skal romme 17 nye øvingsrom – er et svært godt tiltak, men at det kanskje ikke er tilstrekkelig.
– De har tatt et fint initiativ, men det dekker ikke behovet til musikerne i byen, mener Moland og påpeker at kommunen på lengre sikt vil tjene på et stort musikkmiljø i byen.
– Det er dumt at de ikke ser verdien i det. De burde prøve å legge forholdene bedre til rette.
Han og bandet Dominic har delt øvingslokaler med The Rooph på Skansen fram til nå.
– Det er litt kjipt å ikke ha separate øvingsrom, påpeker Eirik Søreide i The Rooph.
Oppdalingene i The Rooph mister også øvingslokalet sitt, men står likevel bedre stilt enn de aller fleste andre.
– Da vi fikk telefon fra Skansen, måtte vi hive oss rundt for å se etter andre muligheter. Vi var heldige og fant en erstatning, forteller Søreide.
Han spår at det blir rift om de få lokalene i byen nå som ytterligere tretti band står på gaten.
– Vi håper dette kan få fortgang i trikkestallprosjektet.
Fastlåst
– Vi er midt i prosessen med behandling av anbud, forteller Anita Overelv, ansvarlig for trikkestallprosjektet i kommunen.
Overelv er klar over den prekære mangelen på øvingslokaler i byen som nå eskalerer.
– Det er veldig beklagelig at så mange band blir stående uten et tilbud. Vi vet det er ventelister hos alle de kjente aktørene i byen, forklarer hun.
Akkurat når de sterkt savnede lokalene på Buran står klare til bruk, kan hun ikke si noe om. Og kommunen har heller ingen alternativer så lenge Trikkestallen skal realiseres.
– Det blir i løpet av året, det er det eneste jeg kan si. Politikerne i kommunen har vist en enorm vilje til å få prosjektet gjennomført, forteller Overelv og forsikrer om at de jobber på spreng for å få fortgang i saken.
– Aldri nok
Marius Pettersen i kompetansesenteret Lilleby.biz mener dette er en svært uheldig situasjon.
– Det er ikke bra at dette skjer samtidig som Trikkestallen bruker tid på å komme gjennom byråkratiet, sier Pettersen.
Selv opplever Lilleby.biz større pågang fra band som mangler et sted å øve.
– Det eneste vi kan gjøre er å gå sammen med AKKS og Musikkforum på Buranhus og prøve å legge press på kommunen, forteller Pettersen, som synes det er trist at det skal ta såpass lang tid å få Trikkestallen i stand.
– Det ble jo sagt at det skulle være ferdig i fjor høst, påpeker han oppgitt.
Den generelle tilgangen til øvingsrom er han heller ikke tilfreds med.
– Vi må huske at det ikke bare er band som er avhengige av et sted å øve. Det er mange enkeltmennesker som trenger lokalene. Trommiser og sangere som vil inn på konservatoriet trenger også et sted å øve. I mine øyne er det lenge til det er nok plass, sier Pettersen.
Likevel mener han det finnes muligheter for bandene som nå mangler lokaler.
– Det er da åpent for å gjøre ting på egen hånd. Det er ingenting i veien for at fire band kan slå seg sammen og sette i stand tomme lokaler nede på Dora, eller på Meieriet.
Og hvordan dette skal gjøres, har han også en løsning på.
– Bandene kan komme til oss på Lilleby.biz, så kan vi hjelpe dem med å søke om midler, finne billige materialer og gi råd for hvordan de kan utruste rommene på optimalt vis, forteller Pettersen.