lager festival: Einar Kristian Holt og Mathias Johansson er sammen med resten av Litterært kollektiv arrangørene bak kulturfestivalen Ugress.
lager festival: Einar Kristian Holt og Mathias Johansson er sammen med resten av Litterært kollektiv arrangørene bak kulturfestivalen Ugress.

Det spirer i Trondheims litteraturmiljø

Mellom 10. og 17. september arrangeres kulturfestivalen Ugress i Trondheim. Målet med Ugress er å samle byens kulturinteresserte.

Publisert Sist oppdatert

Einar Kristian Holt og Mathias Johansson fra Litterært kollektiv sier bakgrunnen for Ugress var et ønske om å samle kulturinteresserte fra studiemiljøet og det øvrige bymiljøet i Trondheim. I tillegg fungerer festivalen som en god oppstart for organisasjonen Litterært kollektiv, som ønsker å være et ytrende organ i Trondheim.

– Mye skjer i Trondheim, men på hver sin kant. Vi ønsker å samle folk på tvers av aktører, og tar utgangspunkt i studentmiljøet, sier Mathias Johansson om Ugress.

– Veldig mye av studentaktiviteten i Trondheim foregår på Studentersamfundet, mens denne festivalen foregår i bymiljøet, fortsetter Einar Kristian Holt.

Han understreker at de ikke ønsker at Ugress skal stemples som en studentfestival, men heller holdes åpen for alle kulturinteresserte. Å spre festivalen i byrommet er et grep som skal hjelpe studenter og resten av byens kulturinteresserte med å møtes.

Ingen konkurranse

Holt og Johansson tror ikke festivalen konkurrerer med andre litterære arrangementer i Trondheim. Norsk Forfattersentrum Midt-Norges litteraturfestival ÆÅ arrangeres av etablerte aktører, mens Trondheim Litteraturfest byr på mer dybde. Med Ugress satser Litterært kollektiv på et variert program med plass til mye, og de har forsøkt å engasjere så mange trondheimsfolk som mulig.

– Med Ugress er vi åpne for mange forskjellige kulturuttrykk, og vi ønsker ikke å sette litteraturbegrepet i bås. Blant annet arrangerer vi et ekfraseprosjekt med Trondheim kunstmuseum, og et annet arrangement skal se på litteraturens rolle i økologien, sier Johansson.

Et positivt tilskudd

Avdelingsleder for Norsk Forfattersentrum Midt-Norge, Guri Sørumgård Botheim, mener festivalen kan være et positivt tilskudd til litteraturmiljøet i Trondheim.

– Trondheim preges denne høsten av flere litterære arrangementer enn noen gang tidligere. I tillegg til Ugress slipper for første gang Litteraturhuset i Trondheim et høstprogram. Dette skjer på den litterære hagefesten i Adrianstua, et annet stort arrangement.

Foreløpig frykter ikke Botheim at de ulike arrangørene skal utkonkurrere hverandre. Hun mener hagefesten arrangert i Adrianstua i fjor kan vise behovet for flere litterære arrangementer.

– Mer enn fem hundre mennesker var innom hagefesten i løpet av dagen, og jeg tror det betyr at publikum ønsker slike tilbud. I Oslo og Bergen foregår det så mye på den litterære scenen at det kolliderer, men så mye skjer ikke i Trondheim. Her blir nye tilskudd som Ugress bidrag til en oppblomstring, sier hun.

Skaper samarbeid

Botheim forklarer at Norsk Forfattersentrum Midt-Norge prøver å koordinere og skape samarbeid mellom aktørene, slik at publikum får med seg mest mulig. Gjennom jobben får hun oversikt over det som foregår både i studentmiljøet og i byen for øvrig. En litteraturfestival som Ugress, med ønske om å samle publikum fra studentmiljøet og resten av byen, er veldig positivt.

– Både festivaler og et eventuelt litteraturhus er gode møteplasser for alle litteraturinteresserte. Mange av forfatterne i litteraturmiljøet i Trondheim har studert på Dragvoll, og en utveksling mellom NTNU og resten av byen er derfor ønskelig. Et litteraturhus kan også bidra til en synliggjøring av det arbeidet som foregår på NTNU, forklarer Botheim.

Trenger frivillige

Litterært kollektiv samarbeider med flere utesteder og kafeer i forbindelse med avviklingen av Ugress.

– Men for å få festivalen til å gå rundt trenger vi frivillige, forteller Johansson og Holt. Programmet for festivalen slippes ikke før midten av august, men Holt og Johansson kan avsløre at det blir NM i poesislam på Antikvariatet den 16. september. UD

To arrangører i Litterært kollektiv, Ida Lyche og Hannah Malene Lindberg, har tidligere vært med i Under Dusken

Powered by Labrador CMS