Et levende kunstverk
Tiden da kunst var statisk og uforanderlig er forbi. Under årets Matchmaking blir kunsten levendegjort av Åsmund Gamlesæter og Alexander Berman.
Trondheim Elektroniske Kunstsenter (TEKS) arrangerer 17. til 23. oktober årets Matchmaking. Til festivalen kommer flere internasjonale kunstnere og arkitekter, for å vise det trønderske publikum hva elektronisk kunst kan være. Men også NTNU har en fremadstormende kunstner på plakaten. Åsmund Gamlesæter er arkitektstudent i Trondheim, og stiller ut sammen med svenske Alexander Berman.
Foto: Stina Åshildsdatter Grolid, Under DuskenROMMETS MINNE: Alexander Berman og Åsmund Gamlesæter dekorerer Bodegaen med et levende kunstverk som har hukommelse.
– Nede i Bodegaen på Samfundet har vi stilt ut et lyd- og lysprosjekt. Målet er å skape et levende rom. Et rom med minne, sier studenten.
Deler av veggene i Bodegaen er derfor dekket av plater. Disse er datakort som skal ta opp lyd fra rommet, omstrukturere lyden og spille den av igjen. Lyset skal følge stemningen, forklarer de to kunstnerne.
– Det kan høres litt vanskelig ut, men tanken er å gi maskinen så mye frihet som mulig, slik at lyden som blir tatt opp ikke styres av oss, forteller Gamlesæter.
– Kunstverket skal være så levende som mulig. Maskinen skal gi sin egen tolkning av det som skjer i rommet, legger Berman til.
Et rom som husker
– Vi vil undersøke hva som skjer når et rom husker. Hvordan menneskers oppfatning av rommet forandres, men også hvordan selve rommet forandres. Dette er et eksperiment for oss. Det er det som er gøy. Heller ikke vi vet hva som kommer til å hende, sier Gamlesæter.
– Vil det forandre menneskers oppførsel? spør Berman.
Installasjonen til Berman og Gamlesæter vil bli værende på Bodegaen. Derfor vil Gamlesæter under årets Matchmaking holde et foredrag om prosjektet. Et foredrag for flere kunstnere han ser opp til.
– Jeg er veldig glad for å være med. Mange av tilhørerne vil være kunstere som har gjort fantastiske ting. Derfor er jeg litt spent óg, sier han.
Spesielt dansegulv
Når Bodegaen åpner diskoteket igjen, vil installasjonen fortsatt henge på veggene. Dansegulvet vil få en helt spesiell stemning, som forandres i løpet av dagen. Dette kan gi en enorm effekt på diskoteket, tror kunstnerne.
– Sammen med arkitektene bak ombyggingen har vi funnet en løsning som vi tror passer veldig bra i Bodegaen. Vi har hatt et bra samarbeid med dem, men også datalinjen ved NTNU har hjulpet oss masse, understreker Gamlesæter.
TEKS´ siste år?
På grunn av lite støtte til slike kunstfestivaler er det ikke sikkert TEKS vil ha midler nok til å drive i 2006. Daglig leder, Trine Eidsmo, forteller at den treårige støtten fra Norsk Kulturråd er over og at de nå må sette sin lit til statsbudsjettet.
– 14. oktober kommer budsjettet, og er vi ikke med der må vi bare kjempe videre. Men det er lite sannsynlig at vi vil få noen midler fra staten, sier hun.
Dermed kan det være kroken på døra for Norges eneste årlige festival for kunst og ny teknologi.