Forandrer verden – én sofa av gangen

Slunken reisekasse før sommerferien? Du kan spare mye med et stort hjerte.

Publisert Sist oppdatert

Globetrotting

Forestill deg følgende: Du har fått tak i en billig weekend-billett til Island, men har fått nok av påklistrede resepsjonist-smil og ihjeltråkkede tusirstløyper. Hva gjør du? Amerikanske Casey Fenton befant seg i samme situasjon, og sendte ut e-post til over halvannet tusen islandske studenter, med forespørsel om en ledig sofa. Da han kom hjem fra en fantastisk helg i Reykjavik, var han ikke i tvil om at dette var måten å reise på. Dermed var ideen til Couchsurfing født: En nettside der folk fra hele verden kan tilby hverandre gratis overnatting i sine egne hjem.

– Handler ikke om gratis overnatting

Østerikske Michael Selinger er erfarent medlem av nettsiden, og global ambasadør. Ambassadørene finnes på lokalt, nasjonalt og globalt nivå, og fungere som informasjonsspredende bindeledd mellom medlemmene og nettsiden. Selinger forteller:

– Folk som tror det handler om billig ferie og gratis overnatting, tar feil. Couchsurfing handler om å utveksle kultur, vennskap, kjærlighet og menneskelighet.

Ambassadøren vektlegger forskjellen mellom å bo på hotell og bo hos en innfødt.

– Når man bor hjemme hos noen, kommer man inn i deres intimsone, og dermed kan det utvikles vennskap som ikke ville oppstått under andre omstendigheter. Man får muligheten til å dele historier og lære om andres personlighet, kultur og historie, forklarer han.

Fire år etter oppstarten har ambassadøren og nettsiden gått fra å ha et tosifret antall medlemmer, til å få flere tusen nye medlemmer i uka. Det finnes tilsvarende sider som er både eldre og har flere medlemmer totalt, men ingen har så mange aktive medlemmer som Couchsurfing.

En indisk sofa

Thomas Roksøy, studerer informatikk ved NTNU, og har prøvd reisning på Couchsurfing-måten. Han mener siden er en god ressurs for reisende.

– Det er veldig greit i Europa der overnatting er så dyrt. Men det handler ikke bare om billig overnatting heller; man får også se reisemålet fra innsiden-ut, og ikke bare utsiden-inn, sier han.

På sin reise i India i høst bodde Thomas i leiligheten til noen indere han møtte tilfeldig på et hotell. Og selv om overnattingen ikke ble arrangert gjennom Couchsurfing, var selve oppholdet helt i tråd med Couchsurfing-ånden.

– Jeg bodde på samme hotell som en av dem, og møtte han ganske tilfeldig. Så bodde jeg hos han i fire dager, og gjorde ting som de gjør der nede. Drikke øl og henge. Det var også han som tipset meg om Couchsurfing, forteller Thomas.

«Sirkel av tillit»

Gløshaugen-studenten har selv vært vert gjennom Couchsurfing, og også det var en positiv opplevelse.

– Jeg hadde besøk av en greker nå i påsken. Og selv om han bare var her i ett døgn, rakk jeg å vise han rundt i Trondheim. Han var også med på fest her, og ble ganske full.

For de som synes det å besøke, og ha besøk av totalt fremmede er en smule skummelt, har nettsiden funnet en løsning. Det skaperne kaller en «sirkel av tillit», går i praksis ut på at og det går ut på at medlemmene gir hverandre anbefalinger som reisende og verter. For å kunne anbefale noen må man selv være anbefalt, og slik håper de å forhindre at sofasiden blir den perfekte tumleplass for voldtektsmenn, tyver og andre sleske typer som ser sitt snitt til å utnytte godtroende reisende.

Dersom du ikke vil begrense potensielle verter til bare de anbefalte, står du fritt til å velge å bo hos hvem som helst av de godt over 200 000 registrerte medlemmene. Eneste kriterium er at han, hun eller de sier ja til din forespørsel om sengeplass, og det er det ingen som krever at de gjør. Men om du får nei til overnatting, betyr ikke det at du ikke får møtt noen. Medlemmer kan velge å stille opp som lokalguide eller ta en kaffe med de tilreisende.

– Bra for turister i Norge

En som absolutt burde ha en formening om nettsteder som Couchsurfing er programleder og reiseguru Jens A. Riisnæs. Han er klar på at monotone hoteller ikke er en ideell måte å bli kjent med reisemål på, og synes et slikt nettsted virker som en god idé. Og ikke bare for nordmenn som er på utreise.

– Slike nettsider er viktige. Særlig er det en god idé for utlendinger som kommer til Norge. Det finnes så utrolig få spennende hoteller her, og det blir mye lettere å komme inn på den norske virkeligheten hvis man kan overnatte hjemme hos folk.

Med over 40 års reiseerfaring, og 15 år bak mikrofonen i reiseprogrammet «Ut i verden» på NRK P2, har Riisnæs sett mye av det som er å se i denne verden. Han fremhever hvilken innflytelse internett har hatt på reiselivet.

– Jeg har ikke selv benyttet meg av nettsteder som Couchsurfing. Men så finnes det jo mange andre hyggelige varianter av tilfeldig overnatting, som for eksempel hyggelige invitasjoner som følge av møter over et glass vin eller flere. Men generelt har jeg brukt internett mye i reising selv helt fra starten av. Noe av det første man brukte internett til var jo å planlegge reiser, forteller han.

Mange bekker små...

I skrivende stund har Couchsurfing 208 140 registrerte medlemmer fra 216 ulike land. Den siste måneden har det gjennomsnittlig ankommet rundt 3000 nye medlemmer i uka, og med ferien bare et et par eksamner unna vil neppe tendensen snu med det første. Har du ennå ikke bestilt hotell til drømmereisemålet, har du derfor fortsatt muligheten til å se drømmereisemålet gjennom lokalbefolkningens øyne. Bare ikke glem å gjøre det i Couchsurfing-ånden: «Changing the world, one couch of the time».

Powered by Labrador CMS