Izzat er folkets favoritt

Torsdag kveld gikk Kosmoramas filmprisshow av stabelen for andre gang i Palmehaven på Britannia Hotell.

Publisert Sist oppdatert

– Det er rørende for en halvpakkis å få en folkets pris, sa regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, da han mottok folkets filmpris fra Liv Ullmann for filmen Izzat.

Folkets filmpris deles ut i samarbeid med Adresseavisen, som har latt folket stemme fram sin favoritt blant alle norske filmer som ble sluppet på kino i fjor.

Kveldens soleklare vinner var likevel filmen Vinterkyss som stakk av med hele fem priser. Blant disse var prisen for beste regissør, beste foto og beste manus.

Høyt energinivå

Til tross for at prisutdelingen varte i over to timer, var energinivået hele tiden høyt. Showet ble åpnet av Paal Flaata som fremførte sangen The End av The Doors. Flaata sørget med sin tolkning av låta for gåsehud på publikummerne samtidig som han la lista for kveldens musikkprogram. Temaet var selvsagt filmmusikk, og lokale artister som Jonas Skybakmoen, Per Borten og Gerbhardt og KK fra Tussler satte i gang mang en rockefot med sine fremførelser av henholdsvis Pølsemaker , In Dreams og Duelling Banjos .

Harry Guttormsen var også i år konferansier, og akkurat så tørrvittig som en konferansier i en filmprisutdeling skal være. Han henvendte seg stadig til publikum og fikk tidlig på kvelden slått fast at det det heter Kann-on-prisen, ikke Kanon-prisen.

Glamour

Liv Ullmann sørget for mye av den nødvendige glamouren, og delte ut både prisen for beste hovedrolle og folkets filmpris. Blant gjestene var også kulturminister Trond Giske som delte ut Kosmorama-prisen, og Brokeback Mountain -produsent James Schamus som delte ut prisen for beste produsent. Schamus, som har vært utvekslingsstudent på Strinda Videregående Skole, tok seg til og med bryet å dele ut prisen på norsk.

Den eneste trønderske vinneren var Christian Schaanning. Han mottok prisen for beste lyd for filmen Naboer av P3s Mina Hadjian. Hadijan kunne dessuten smykke seg meg tittelen kveldens mest kontroversielle prisutdeler etter at hun faket orgasme for åpen mikrofon.

Prisvinnerne

Kosmoramaprisen

Grbavica, regi Jasmila Zbanic

NFIs importpris

Go, See and become, regi Radu Mihaileanu

Pitchekonkurransen

Thomas Nordseth, manusforfatter til Vi vil oss et land

Ungdomsprisen

Tsotsi, regi Gavin Hood

Relasjoner

Something like happiness, regi Bohdan Slama

Empati

Mother of mine, regi Bohdan Salma

Schizoid

Cavite, regi Neill Dela Llana

Debutant

En soap, regi Pernille Fischer

Beste regissør

Sara Johnsen, Vinterkyss

Beste lyd

Christian Schaanning, Naboer

Beste foto

Odd Reinhard Nicolaysen, Vinterkyss

Beste filmmusikk

Kristin Asbjørnsen, Factotum

Beste manus

Ståle Stein Berg og Sara Johnsen, Vinterkyss

Beste birolle

Jan Sælid, Izzat

Beste klipp

Zaklina Stojcevska, Vinterkyss

Beste hovedrolle

Helen Wikstvedt, 37 1/2

Beste produsent

Christian Fredrik Martin og Asle Vatn, Vinterkyss

Folkets filmpris

Izzat, regi Ulrik Imtiaz Rolfsen