FRIVILLIGE: Åslaug Bjerke, Andrine Aasen Monsås og Hanna Malene Lindberg i Litterært kollektiv har jobbet på spreng de siste ukene for å få alt klart til Ugressfestivalen.

Klart for Ugress

Den 14.–18. september er det igjen duket for den ferske kulturfestivalen.

Publisert Sist oppdatert

Gjengen i Litterært kollektiv arrangerer snart Ugressfestivalen for andre gang. De har valgt å gjøre festivalen litt kortere i år, men lover at den skal bli minst like bra som i fjor.

– I fjor varte det i hele syv dager, mens i år har vi gått ned til fem. Festivalen blir mer konsentrert, og vi blir mer synlige i bybildet, sier Hanne Malene Lindberg i Litterært kollektiv.

Selv om festivalen har fokus på litteratur, byr den også på utstillinger, konserter og debatter. Blant annet kan du på oppleve Elvelangs med både musikk, dans og teaterfortellinger langs Nidelva.

– Vi ønsker å fornye oss for hvert år, og vi vil ikke bare ha de tradisjonelle diskusjonene om litteratur, med at folk også skal ha andre spennende opplevelser, forteller Lindberg.

Skam og Roald Dahl

Festivalen har ikke noe overordnet tema, men Andrine Aasen Monsås som også er med i den frivillige gjengen ser likevel en klar rød tråd i årets program.

– I programmet har vi et fokus på mer utsatte grupper, som barn og unge. I tillegg til at vi blant annet debatterer flyktningekrisen gjennom kunst og litteratur, sier Monsås.

Hun nevner også blant annet paneldebatt om serien Skam og markeringen av 100-årsdagen til Roald Dahl, som kanskje kan appellere til de yngste publikummerne. I tillegg forteller Monsås at festivalen har prøvd seg på et nytt konsept i år.

– Prosjektet Blaff handler om å utføre prosjekter over kort tid. Vi skal for eksempel ha diktutstilling som viser frem dikt som er skrevet i løpet av 48 timer.

For hele Trondheim

Litterært kollektiv ønsker også å gjøre Ugressfestivalen mer synlig enn før.

– Vi vil nå ut til litt andre målgrupper enn bare studentene og få flere armer rundt i byrommet, sier Åslaug Bjerke

Gjennom festivalen ønsker de å avkrefte forestillingene om at litteratur skal være høytsvevende og fjernt.

– Litteratur er ikke for en ekslusiv og lukket gruppe. Vi ønsker at studenter og mennesker i Trondheim skal møtes utenfor det interne studentmiljøet

Ifølge Bjerke har også responsen til årets festival vært veldig god.

– Det er overraskende mange som har hørt om oss! Folk har lyst til å bli frivillige og vil vite mer om festivalen og det betyr mye.

Aha-opplevelse

At festivalen har blitt populær vises også gjennom billettsalget.

– Mortified er faktisk utsolgt, og det er veldig gøy. Det er jo bare to arrangement som man må betale for, men begge har vi fått stor interesse på, sier Lindberg.

Medlemmene i Litterært kollektiv legger vekt på at det skal finnes noe for alle på programmet.

– Jeg håper folk etter festivalen kan sitte igjen med noe de ikke kunne fra før. At de kanskje føler at de får en Aha-opplevelse. Hvis de får det, blir vi ekstremt fornøyde, smiler Monsås.

Powered by Labrador CMS