Lidenskapelig litterat

PORTRETT: Første gang du leser en god bok, føles som første gang du kliner, mener Tore Renberg.

Publisert Sist oppdatert

Han begynte å skrive aktivt allerede som 13-åring. Nå er Tore Renberg en av Norges mest anerkjente forfattere. I forbindelse med lanseringen av sitt siste litterære verk Angrep fra alle kanter skal Under Dusken finne ut hvem denne mannen egentlig er.

Fakta

Tore Renberg

  • Alder: 42
  • Yrke: Forfatter
  • Aktuell: Med sin nye roman Angrep fra alle kanter
Hva er din største kulturopplevelse?

– Jeg så Hamlet på Rogaland teater for et par uker siden, og det var vilt bra. Jeg har mange godt kulturopplevelser, livet mitt har vært stappfullt av dem. Det er det jeg lever for: jeg elsker å se gode konserter, godt teater og lese gode bøker.

Hva er verdens største problem, og hva er løsningen?

– Herregud, whatever, jeg er ikke politiker. Det er opplagt at det er ulikhet og fattigdom. Hadde jeg vist hvordan jeg skulle løse det, ville jeg løpt til FN og sagt at «hey, I got it».

– Jeg har hatt et veldig intenst og entusiastisk forhold til litteraturen helt fra jeg var liten, jeg slukte litteratur. Det stod tidlig klart for meg at jeg ønsket å bli forfatter. Det var like naturlig å skrive for meg som det er for datteren min å hoppe på trampolinen. Den altoppslukende kulturlysten skinner gjennom hvert ord mens han forteller videre om veien til sin første publikasjon.

SE OGSÅ: Hør Bokbarens Renberg-spesialsending.

– Det var noe jeg måtte gjøre, og det var selvfølgelig usikre rammer. Jeg visste ikke om jeg kom til å klare det. Etter mange timer og år med skriving hjemme, klarte jeg det til slutt.

Forestillingen Tore Renberg med venner er hans nåværende prosjekt, en oppfinnsom kombinasjon av musikk og litteratur.

– Da jeg leste Forbrytelse og straff av Dostojevskij som 15-åring, slo den inn som en vill eksplosjon i hele kroppen min.

– For tiden er det mye rot og mas, jeg har jo nettopp gitt ut ny bok. Da er timeplanen fylt opp med turné, reising, og intervjuer. Derfor har jeg ingen tid til å sette meg ned å jobbe i ro og fred. Jeg er en arbeidsmann. I perioder hvor jeg skriver, er det bare å komme seg opp tidlig om morgenen, dra på kontoret og jobbe.

Tore Renberg er ikke mannen som sitter og venter på inspirasjonen.

Eksplosive opplevelser

Litteraturen har alltid vært hans største lidenskap, men enhver som har satt seg ned med en av Renbergs romaner i fanget, har forstått at ei god plate er noe han virkelig setter pris på.

– Jeg har alltid spilt i band, helt siden jeg var 14 år. Da jeg dro til Bergen for å studere, var det veldig naturlig å se om det var et band å spille i. Jeg har alltid hatt behov for å skrive tekster til musikk, men så tok litteraturkarrieren av, og da gikk jeg heller den veien.

Selv om han ikke ble musiker, er musikken fremdeles en vesentlig del av hverdagen hans.

– Jeg hører på musikk fra tidlig om morgenen til jeg legger meg om kvelden. Likevel er jeg alt for glad i musikk til å kunne høre mens jeg skriver, eller når jeg leser for den saks skyld. Men alltid ellers!

Av hans mange kulturopplevelser er det noen som står ham ekstra nært.

– Mange av de beste kulturopplevelser er ofte de første. Du har antagelig sett bedre ting senere, men første gang du opplever å lese en god bok er som første gang du kliner. Det er ikke nødvendigvis fordi hun var fantastisk god til å kline, men det er noe spesielt med første gang, og det gjør et stort inntrykk på deg. Da jeg leste Forbrytelse og straff av Dostojevskij som 15-åring, slo den inn som en vill eksplosjon i hele kroppen min.

Til framtidens forfattere

Etter mange år i bransjen har han god peiling på hva som kreves for å bli en god forfatter.

– Ønsker du å bli flink til å skrive, gjelder det å lese så mye som mulig. Det er det samme om du ønsker å bli fotballspiller: Du må se utrolig mange kamper, og det gjelder å lære av de andre. Du må til og med lese ting du ikke liker for å se hva andre holder på med.

Har du et indre ønske om å få en bok publisert, har Renberg tipsene som får fart på forfatterkarrieren.

– Det andre du må gjøre, er å skrive så mye som overhodet mulig. Igjen kan vi sammenligne med idrett: Skal du sette ballen i krysset like ofte som Steven Gerard, må du ha gjort det så utrolig mange ganger at du har automatisert det.

Store deler av Renbergs forfatterskap er inspirert av hendelser fra eget liv. Han mener det er nødvendig å ha sterke følelser for tekstens tema om den skal bli god.

– Det er viktig å skrive om det du liker. Det er en pompøs måte å si det på, men følg hjertet ditt og skriv om noe du kjenner du brenner for. Når alt kommer til alt, handler det om antall arbeidstimer. Jeg var veldig heldig som begynte tidlig, jeg hadde jobbet lenge og blitt kompis med språket. Det gjelder å sette seg ned å skrive, når du har kommet langt nok, flyter språket nærmest av seg selv

Powered by Labrador CMS