Navnet på UKA-07 er klart

UKA er nå offisielt i gang. Like etter midnatt fikk de flere hundre oppmøtte se navnet på UKA-07, Manifest, lyse opp i mørket. Gjør dessuten klar for «NM-i-tafse».

Publisert Sist oppdatert

UKA-07

Årets UKE-navn er Manifest. Etter den tradisjonsrike promenadekonserten I Dødens Dal, gikk publikum samlet i fakkeltog ned til Studentersamfundet. Her fikk de overvære avdukingen av årets UKE-navn, et navn som både blir elsket og hatet.

Et forsøk på tolkning

Foto: Hans Erik Haugen Olsen, Under DuskenMANIFEST: UKEnavnet ble avduket til stormende jubel fra publikum i natt. Foto: Hans Erik Haugen Olsen, Under DuskenMANIFEST: UKEnavnet ble avduket til stormende jubel fra publikum.Få ting under uka skaper nemlig like store diskusjoner blant prinsippfaste UKE-mennesker og andre engasjerte. UKE-navnet skal, i følge tradisjonen, ha tre stavelser og kunne tolkes på minst tre ulike måter. Vi får gå raskt til verks.

La oss se: Ma- Ni- Fest. En, to tre, bestått. Så var det tolkning da. Her oppfordres alle til å ta kreative evner i bruk, og fortsette diskusjonen på Under Duskens diskusjonsforum. Men vi gjør et forsøk på å starte debatten.

Først og fremst har vi ordet Manifest. I følge bokmålsordboka kan Manifest bety en «offentlig erklæring, en programerklæring», som for eksempel det kommunistiske manifest. Med slike åpenbare politisk undertoner skal vi kanskje bli nødt til å se på årets UKE-festival som en politisk erklæring. Hvilket politisk budskap hviler da bak manifestet UKA-07? Dersom programmet er UKAs manifest kan det politiske budskapet være alt fra økt erotikk og sex i hverdagslivet, genererøs eldrehjelp og klimadebatt. Tankevekkende.

I følge en annen tolkning i bokmålsordboka, der manifest stammer fra latinske manifestus, kan årets navn også bety «håndgripelig, åpenbar». Som eksempel på ordet i bruk skriver ordboka: «tydelige manifeste nevrotiske trekk». UKA-07 er altså håndgripelig og åpenbar. Festlig.

Et googlesøk med _Manifest_gir 37 millioner treff, som toppes av Manifest forlag, kjøbehavns fetish-klubb Manifest, en musikkfestival i Mexico og regjeringen- Stoltenbergs manifest mot mobbing. Ikke så verst.

To andre tolkninger

Med et enkelt oversyn kan vi også se at _Manifest_enkelt blir til «Fest-mani». For seg selv betyr mani «oppstemthet med sterk selvbevissthet», «det motsatte av depresjon» og «ensidig lyst». Ensidig lyst kan man kanskje få se endel av under UKA-07.

Når det gjelder en tredje tolkning følte undertegnede at man kom litt til kort. Dessuten renner tiden ut. Men vi har klart å knote oss frem til følgende forslag: «NM-i-tafse». Så ønsk velkommen til en Revy og en UKE fylt av tafsere i seriøs konkurranse om NM-tittelen. Applaus!

Andre som ikke nådde opp i kampen: «Man-i-fest« (Hestkuk), «Stim-faen» (ukefunker i kø), «Nemi-saft» (sterk kåt kvinne). Vi kommer med flere oppdateringer.

_Tom-bo-la-BING BANG__

Ellers plasserer Manifest_seg i en lang og tradisjonsrik rekke av kreative og mindre kreative titler UKA har kunnet smykke seg med gjennom tidene. Vi kan nevne _Rah-ta-tah (1921), Fan-tutte (1981), De-cha-vi (1987) og _Skjer-mer-

_ (1995).Jobben videre med ordtriksing og bokstavlek kan ivrige få gjøre selv. Og i følge kombinatorikken er det mange muligheter, som en debattant sa så fint på Under Duskens diskusjonsforum ved UKA-05:

«Origo består riktignok av 3 stavelser, slik alle gode UKEnavn skal. Men med kun 5 bokstaver lærer jo kombinatoriken oss at selv om vi skiller mellom stor og liten O vil det kun finnes 120 ulike ord som kan dannes ved å endre bokstavenes rekkefølge. (skiller vi ikke på o-ene blir det vel kun 60 ulike ord...) »

Powered by Labrador CMS