Ris med Tomaris

Nordmenn er gode til mange ting, men de fortjener ikke ros for ris.

Publisert Sist oppdatert

For to år siden ble jeg til min store forskrekkelse servert «Boil-in-bag rice» hos en venninne, og jeg måtte fint spise det. Noe døde i meg den dagen og jeg har ikke vært den samme personen siden. Siden den gang har jeg fått servert både underkokt og overkokt ris.

Kjære venn, hvis du må beskrive risen din med en preposisjon knyttet til adverbet, kan du bare gi opp. Risen er dårlig kokt. Ris er en fantastisk matvare som har uendelig mange bruksområder, og kan ved riktig tilberedning løfte opp de enkleste av retter til nye høyder.

Ristyper og bruksområder

Ris deles generelt i to typer – lang og medium/kort. Disse igjen har sine subtyper. Langkornet ris er av allsidig natur og finnes i fire hovedtyper:

 • Fullkornsris: Den sunneste ristypen og elsket av #sommerkroppen18. Den har en grovere tekstur og tar lengre tid å koke.
 • Hvit ris: Tar kortere tid å koke enn brunris, og har en lettere konsistens. Riskornene klistrer seg ikke sammen og passer derfor ypperlig til retter med mye smak.
 • Basmati: Kan være både hvit og brun. Er full av aroma og har en porøs konsistens. En favoritt i mange indiske retter.
 • Jasmin: Kusinen til basmati. Er av lignende form, men besitter mindre duft. Er myk ved tilberedning og en gastronomisk yngling i det thailandske og kinesiske kjøkken.

Kort/mediumkornet ris består av en rekke ristyper av særegen natur, men det er to typer som er lettest tilgjengelig.

 • Arborio: Brukes primært for risotto. Har et høyt innhold av stivelse som gjør at risen blir ekstra klebrig.
 • Sushiris: Har et innsnevret bruksområde. Har ekstra høyt innhold av stivelse, så vær oppmerksom på vannforholdet for å oppnå optimal klebrighet.

For de ekstra eventyrlystne kan risen farges med litt gurkemeie, eller spises i burrito, dyppes i suppe, bakes i pai, stekes som hamburgerfyll, piffe opp omeletten med mer.

I Trondheim sentrum er det et utvalg av innvandrerbutikker som selger mengder av ristyper. Prisen er rimelig, og en pose ris holder i et par måneder ved hyppig bruk. Du trenger med andre ord ikke ta «snarveien» som er Rema 1000.

Digg ris, 1-2 personer

1,5 dl ris
1 klype salt
½ ss olje

 1. Mål opp risen, og rens den i kaldt vann. Skyll risen minst tre ganger, og rør rundt i risen for hver runde.
 2. Hell i vann og mål opp risen. Det skal være ca.1,5 dl vann for 1 dl ris. Eventuelt skal vannet nå opp til enten første, andre, eller tredje fingerledd, avhengig av mengden ris.
 3. Tilsett salt og olje før risen begynner å koke. Vent til risen koker, og skru deretter ned varmen til nest laveste styrke. Følg nøye med under oppkoking, vannet koker fort, så pass på at ikke risen brenner seg i kjelen.
 4. Når du skrur ned varmen, dekk kjelen med aluminiumsfolie og sett lokket på. La risen koke i ca. 10-15 min. Ikke fjern lokket underveis og ikke rør i risen før den er ferdig.

Snasen wok, 1-2 personer

2 fiskekaker
¼ squash
100g sopp
2 blader kinakål
¼ brokkoli
1/2 paprika
1 ss honning
2 ss soyasaus
1 klype pepper
Litt matolje til steking

 1. Varm opp pannen med litt olje. Kutt opp grønnsakene og fiskekakene i middels store biter. Stek squash, brokkoli og sopp først. Når de har myknet (ikke soggy), legg resten av grønnsakene og fiskekakene i pannen. Skru ned varmen og rør litt rundt.
 2. Bland honning, soyasaus og pepper i en liten kopp. Rør rundt og tilsett en teskje vann om smaken er for intens. Tilsett gjerne krydder av eget ønske.
 3. Stek grønnsakene til ønsket grad og hell sausen i pannen slik at alle grønnsakene blir dekket. Rør rundt og pass på at ikke soyasausen brenner seg fast. Tilsett mer vann om nødvendig.
 4. Skru av varmen, og flytt stekepannen. Sett gjerne et lokk på og la sausen sette seg i noen minutter.
 5. Server med ris.