
Risikerer utkastelse midt i masterstudiet
Palestinsk kunstner og NTNU-student bes forlate landet grunnet pengemangel.
Mujahed Khallaf flyttet til Norge og startet masterstudiet sitt våren 2015, men har siden da opplevd det norske byråkratiet som et hinder for utdannelsen hans. Til og med noe så enkelt som å overføre penger til en norsk konto har vist seg å være vanskelig.
– Hele oppholdet har vært kaotisk. Pengene har vært et problem hele veien, også det første året mitt her. Alt tar ekstra lang tid fordi jeg er fra Palestina, og dermed regnes som statløs i Norge. Jeg forlot alt for å komme hit og studere, sier Khallaf.
Manglende skjønn hos UDI
For å få visum som student i Norge må man dokumentere at man har minst 103 950 kroner å leve for mens man oppholder seg i landet. Det er dette kravet Khallaf ikke oppfyller.
– Dette er kunstnerlivet. Jeg tjener penger på workshops og utstillinger, men det er jo ikke faste jobber. Jeg kan ikke dokumentere en fast inntekt på over hundre tusen kroner, sier han, og understreker at det er åpenbart for ham at Utlendingsdirektoratet (UDI) bare ser pengene, og ikke det spesielle ved hans situasjon.
– Hadde de brukt fem minutter på å møte meg og faktisk snakke med meg, hadde de kanskje endret mening. Men det gjør de ikke, sier han.
En underskriftskampanje er startet for å la kunstneren bli i Trondheim så han kan få å fullført mastergraden sin. Studentene bak kampanjen oppfordrer alle som kjenner Khallaf til å skrive støtteerklæringer som understreker Khallafs verdi for det lokale kunstmiljøet. Dette skal sendes med hans appell til UDI om å fornye studentvisumet hans.
– Ingen som kjenner Mujahed er i den minste tvil om at han vil klare seg økonomisk. Dette handler bare om å få bevist det, sier kollega Anna Maisey ved Trondheim Kunstmuseum.
Hun understreker at det blir vanskelig når byråkrati møter en kunstners hverdag.
– Han er jo ikke ingeniør, han kan ikke vise til en fast ansettelsesavtale. Men kunstnerne overlever jo!
Enhetsleder i oppholdsavdelingen ved UDI, Christiane Heffermehl Lange, forklarer at regelverket ikke har stort rom for skjønn, og at det foreligger et konkret krav til beløpets størrelse.
– Kravet til økonomisk underhold fremgår klart av både lov, forskrift og rundskriv, som UDI plikter å håndheve når vi tar stilling til en søknad, sier Lange. Hun legger til at Khallaf kunne dokumentere nok penger til opphold i fjor.
Vanskelig for statsløse studenter
Det finnes per dags dato ingen ordning for spesielt stilte utenlandske studenter ved Kunstakademiet i Trondheim på NTNU. Professor Jeremy Welsh ved institutt for billedkunst mener dette er problematisk.
– Det er veldig vanskelig for studenter fra land som Palestina, som i Norge regnes som statløse, å oppfylle kravet om egenkapital. Det burde helt klart eksistere et kvotestipend for studenter som ikke har mulighet til å søke støtte fra eget universitet eller hjemland, sier han.
Welsh undestreker at spørsmålet om stipendordning har vært diskutert lenge, spesielt fordi mastergraden i billedkunst har åpnet opp for internasjonale studenter for å heve nivået. Da er det uheldig at man ikke kan tilby de beste kandidatene en støtte dersom de ikke har tilgang på dette selv.
– Studentene kan jo forsøke å få seg deltidsjobb, men dette er ikke spesielt heldig heller. En masterstudent har ikke tid til å jobbe så mye som det kreves for å tjene nok til å tilfredsstille minstekravet fra UDI, legger Welsh til.
Å skaffe deltidsjobb var Mujahed Khallafs plan, etter at det ble klart at NTNU ikke kunne tilby ham stipend.
– Det viste seg å være mye vanskeligere enn forventet. Det nærmeste jeg har kommet er sommerjobb, men det er ikke nok til å oppfylle kravene fra UDI. Nå håper jeg NTNU kan hjelpe meg, sier Khallaf, som opplever at universitetet har sendt ham på en byråkratisk runddans.
Ikke aktuelt å tilby stipend
Til tross for at mastergraden i billedkunst ved Kunstakademiet skal tiltrekke internasjonale studenter, planlegger ikke Fakultetet for arkitektur og billedkunst å legge til rette for de studentene som ikke får støtte fra hjemlandet.
– Vi har ikke budsjett til å subsidiere enkeltstudenter, sier dekan Carl Fredrik Shetelig ved fakultetet.
Han understreker at dette er et problem på nasjonalt nivå, etter at staten la ned et kvoteprogram for internasjonale studenter fra vanskeligstilte land.
– Vi er veldig lei oss for at kvoteprogrammet er lagt ned. Det var aktuelt å søke om å få masterprogrammet for billedkunst inn i kvoteordningen. Nå finansierer ikke staten NTNU for å støtte slike studenter, og da vet vi ikke hvor vi skal hente pengene fra, sier han.
Shetelig påpeker at dette er et nytt problem, og at det jobbes med å finne løsninger.
– Man må finne nye måter å finansiere denne typen studenter. Veien videre kan være å lage bilaterale avtaler med universiteter i aktuelle land, avslutter han.
Et tap for alle
– Alle vil tape dersom Khallaf må reise hjem med en halvferdig mastergrad, sier professor Jeremy Welsh ved instituttet for billedkunst.
Det arbeides nå for å finne en eventuell jobb til Khallaf på NTNU.
– Jeg tenker ikke så mye på en plan B nå. Universitetet prøver så godt de kan å hjelpe meg, og en rekke mennesker har engasjert seg i underskriftskampanjen. Forhåpentligvis vil UDI endre avgjørelsen sin, sier han.
Han er skuffet over manglende samarbeid mellom NTNU og UDI, og prøver å ikke tenke for mye på muligheten for at han må forlate Trondheim uten fullført mastergrad.