Skuddsikkert om veien videre
– Våre demokratiske verdier er skuddsikre, sa Eirik Bergesen under lørdagens Samfundsmøte om Norge etter 22. juli.
Samfundsmøte 27.august: «Til Ungdommen», Storsalen
Foto: Øyvind Aak, Under DuskenSKRIBENTEN: Eirik Bergesen har skrevet om måten Norge som nasjon har taklet terroren 22. juli, blant annet for amerikanske Huffington Post. – Jeg mener angrepet angår alle, og håper det vil røske folk ut av likegyldigheten og inn i valglokalene, sa leder Eskil Pedersen for AUF på lørdagens samfundsmøte, med temaet 22. juli.
Møtets tre innledere var Eskil Pedersen, kommentator Martine Aurdal fra Dagbladet og tidligere rådgiver Eirik Bergesen fra Utenriksdepartementet, som skulle debattere hvordan Norge blir etter angrepene mot Oslo og Utøya 22. juli.
Alle de tre innlederne la vekt på hvordan valgkampen preges av angrepene, hvordan innvandring og høyreekstremisme nå kommer i fokus i samfunnsdebatten, og betydningen av åpenhet og demokrati.
– Mindre morsom valgkamp
– Det slo meg hvor unormal normaliseringen av valgkampen var, etter den første debatten om eiendomsskatt, sa Eirik Bergesen i sin innledning.
Også Aurdal var overrasket over hvor små og uviktige problemstillinger som eiendomsskatt fremsto for et land som fremdeles er preget av sorg og sjokk.
– I år har ikke valgkamp vært like morsomt som tidligere, sa Aurdal på talerstolen.
Om valgkampen sa AUF leder Eskil Pedersen sa han håpet å se en debatt mer preget av fakta i tiden fremover.
– I iveren etter stemmer glemmes fakta og nyanser ofte bort, sa Pedersen.
– Vi har ingen alternativer enn det vi allerede er, et flerkulturelt samfunn, sa han i sitt innlegg.
Ønsker frihet fremfor frykt
Foto: Øyvind Aak, Under DuskenMINDRE MORSOMT: Debattredaktør i Dagbladet Martine Aurdal sa fra talerstolen at årets valgkamp er langt mindre morsom å dekke enn tidligere.De tre innledernes forberedte innlegg dreide seg i stor grad om de samme temaene. Det var refleksjoner om hvordan det norske samfunnet har reagert på angrepene, og innledernes uttrykte ønsker om en fri, åpen debatt fremfor frykt og begrensninger på folks frihet.
Salen var mer enn halvfull, og de fremmøtte var aktive på talerstolen under sofapraten.
Innleggene i debatten var varierte, og strakk seg fra spørsmål om Behring Breiviks tilhørighet til Frimurerlosjen, pressens håndtering av saken og bruken av sosiale medier.
Knauskorets fremføring av «Til Ungdommen» var et selvsagt innslag i møtet med samme tittel, til rungende applaus fra salen.
Debatt om den grumsete nettdebatten
På agendaen sto debatt om hvilken retning Norge vil ta etter å ha blitt rammet av terroren. Det innlederne reflekterte mest rundt var spørsmålet om anonymitet i nettdebatter.
– Mediene må ta mer ansvar og føle eierskap til nettdebatten, sa Eirik Bergesen.
Foto: Øyvind Aak, Under DuskenHALVFULL SAL: Det var ikke fullt, men mange av de fremmøtte hadde noe på hjertet under samfundsmøtet.Han mener fjerning av anonyme debatter hverken er nødvendig eller tjener ytringsfriheten.
Heller ikke Aurdal ønsker et slikt tiltak, hun mener det er viktig at folk kan delta i debatt uten nødvendigvis å oppgi fullt navn.
– Når jeg stiller et spørsmål på et mammaforum på internett, er det ikke sikkert jeg er interessert i at hvem som helst kan se at dette er stilt av Martine Aurdal.
Eskil Pedersen mente derimot han har tilgode å se noen fornuftige innlegg i avisenes kommentarfelt på nett, og ønsker seg obligatorisk innlogging med Facebook.
Donerer penger til Utøya
På møteagendaen hadde styret på Samfundet foreslått å donere 13.000 kroner fra Samfundets Kampfond til gjenreisingen av Utøya etter massakren.
På møtet ble det klart at styret ønsket å gjøre donasjonen i samfundetmedlem og AUFer Eivind Rindals navn, for hans innsats med å redde liv på Utøya.
Etter en diskusjon på talerstolen om forslagets ordlyd, ble donasjonen vedtatt. Rindal takket salen med å proklamere samtlige vers av «Til Ungdommen» fra talerstolen.