Språk med gangsterpreg

Kebabnorsk, gangsterspråk, asfaltnorsk, innvandrerspråk og negersk er forsøk på å navngi et nytt norsk ungdomsspråk.

Publisert Sist oppdatert

SPRÅK

Ungdomsmiljøer i Oslo og Trondheim har de siste årene plukket opp språklige feil fra innvandrere som forsøker å lære seg norsk. Feilene har deretter blitt inkorporert i ungdommenes språk. Tendensen er den samme i store byer i Europa og USA.

Foto: Mari Vold, Under DuskenStipendiat Stian Hårstad ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap (INL) ved NTNU prøver å finne ut mer om «dårlige norsk» blant trondheimsungdommen. Hårstad er med i det nasjonale forskningsprosjektet Utviklingsprosesser i urbane språkmiljøer (UPUS) som skal kartlegge talemålet i byene Trondheim, Oslo, Bodø og Tromsø.

Kopierer feil

Selv om mange av ungdommene kan snakke korrekt norsk, og gjør det i de fleste sammenhenger, velger de likevel å kopiere feilene innvandrere gjør når de lærer seg norsk. Akkurat hvilke feil som blir kopiert, kan ikke Hårstad si noe sikkert om.

– Ingen vil la meg høre på når denne stilen blir brukt. Dette er et språk som bare benyttes innad i vennegjengen og ikke overfor voksne. Feilene går trolig på rytmen og melodien i setningene, antar Hårstad, som har hørt lite av dette blandingsspråket i bruk.

Vanskelig å finne

For å kartlegge ungdomsspråket, har Hårstad intervjuet rundt 30 elever ved ungdomsskoler og videregående skoler i Trondheim. Ingen av dem sier at de selv bruker denne dårlige norsken. Sett fra storsamfunnets side har dette språket en lav verdi fordi det ikke er riktig norsk. Mange mener at man ikke kan ha slike språklige feil hvis man skal komme seg opp og fram i livet.

– Mange av informantene mine har lite positivt å si om dem som gjør slike falske feil, og kaller dem for «wannabe-innvandrere». De fleste av ungdommene jeg har prata med, synes det er dumt at noen snakker dårlig norsk når de kan snakke ordentlig. Men de har ingen problemer med å skjønne at de som holder på å lære seg norsk gjør slike feil, sier Hårstad.

– Hva er grunnen til at noen likevel velger å snakke dårlig norsk?

– Det er flere måter å forklare dette på, men vi kan tydelig se at denne språklige adferden utfordrer grenser mellom ulike etnisiteter. Forskjellen mellom det norske og det ikke-norske blir understreket, men vi kan også forstå det som en utradering av etniske grenser. Ved å snakke på denne måten kan man signalisere et fellesskap med de med annen språkbakgrunn, tror Hårstad.

Hiphop-kultur

Mange snakker gebrokkent for å leke med språket, men noen tar også i bruk dette som en fullverdig språkstil som de bruker sammen med venner. Ifølge Hårstad henger denne typen språk sammen med idealer og karakterer innenfor hiphop og afroamerikansk popkultur.

– Det handler om å framheve sin ikke-norskhet, gjøre ulovlige ting og skaffe seg respekt fra omgivelsene, sier Hårstad.

Disse språkbrukerne er ungdommer som vil leve litt på kanten av lover og regler i samfunnet. Ved å ikke følge språklige normer, brytes regler og det oppstår en avstand til det norske.

– Denne type språkbruk opptrer ofte i en hiphopkultur og gangsterkontekst, men jeg har likevel ikke lyst til å kalle det for gangsterspråk fordi de færreste språkbrukerne bruker denne termen selv. Det er ikke slik at alle hiphop-ere snakker på denne måten, og ikke alle som snakker slik har noe med hiphop å gjøre, sier Hårstad.

Powered by Labrador CMS