SIGNERING: Det var lang kø da kunsteren Bjørg Thorhallsdottir signerte bøker i galleri SG torsdag kveld.
SIGNERING: Det var lang kø da kunsteren Bjørg Thorhallsdottir signerte bøker i galleri SG torsdag kveld.

Topp stemning på vernissage

Det var stappfullt i lokalet da galleri SG åpnet ny utstilling av Bjørg Thorhallsdottir.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag åpnet galleri SG en ny utstilling av Bjørg Thorhallsdottir. Utstillingen har tittelen Alt er mulig, og det lille galleriet i Kjøpmannsgata var fylt til randen av omtrent 200 håpefulle fremmøtte som ønsket å høre kunsteren fortelle om sitt arbeid.

Fakta

Bjørg Thorhalsdottir

  • Bjørg Thorhallsdottir er født på island i 1974 og oppvokst i Bærum.
  • Har kunstutdannelse fra Barcelona og Toulouse.
  • Lager grafikk og er engasjert i mange prosjekter både i Norge og i utlandet.

Bjørg Thorhallsdottir har hatt utstillinger på galleri SG siden 2004, og hun har etterhvert blitt en godt etablert kunstner både i Trondheim og i resten av Norge. Bildene hennes er enkle og lekne, og de er et samspill av tekst og grafikk. Mange av bildene hennes er ganske små og passer hos «alle», men en del av dem er også større kunstverk som krever mye rom.

I åpningtalen fortalte kunstneren om arbeidet med utstillingen og om sine nye prosjekter. Det er tydelig at hun har mange jern i ilden og svært dedikert både til sitt kunstarbeid og til å formidle sitt budskap.

– Mange av bildene mine har et stupebrett, det symboliserer for meg å ta sjansen. Egentlig finnes det bare to følelser, frykt og kjærlighet, og vi må velge kjærligheten, ellers lever vi ikke det livet vi er ment for, sier Thorhallsdottir.

Talen skifter mellom latter og dypt alvor. Hun forteller om å tråkke vindruer til egen cava, og om å forme glass etter egne pupper. Men hun snakker også åpent om det å bli enke i en alder av 30, om å ha omsorg for et lite barn alene. Dette er noe som i stor grad har preget kunsten hennes. Videre forteller hun om selvmord, press og tidsklemma. Hvor viktig det er å stoppe opp og lytte til seg selv.

– Når vi sier ja til noe vi har lyst til å si nei til, da sier vi ja til andre og nei til oss selv. Mest av alt handler det om å være glad i seg selv, si ja til seg selv. Vi kan kjenne det i hjertet når noe er rett, forteller hun.

Etter åpningen ble det delt ut gaveposer med Thohallsdottirs forrige bok, mobildeksel med motiv fra et av hennes bilder og sjokolade. Det ble også servert av kunstnerens egen cava, som på kort tid har blitt en av de mest solgte i Norge.

Det er stor etterspørsel etter grafikken hennes, og også etter andre produkter hun har lansert de siste årene. I utstillingen var det i tillegg til bildene mulig å kjøpe både kopper, cavaglass, kalender og almanakk. Thorhallsdottir har også gitt ut flere bøker både alene og i samarbeid med andre. Før og etter åpningstalen signerte hun villig og snakket med folk, og køen var lang.

For en som har fulgt henne lenge må det likevel innrømmes at da hun forteller om å lansere putetrekk hos Ikea, skjærer det litt i hjertet. Selv om hun gjør det som en del av et prosjekt for å hjelpe alenemødre i Mexico, mister ikke kunsten noe av sin kraft når den komersialiseres på en slik måte?

Utstillingen var smakfullt satt sammen, og det var enkelt å orientere seg i lokalet. Bildene er lette å like, fargerike og helt i tråd med det konsptet Thorhallsdottir har blitt kjent for; gode ord og barnlige streker. Fordi det var så fullt i galleriet var det derimot litt vanskelig å få sett ordentlig på bildene, et hode og et glass med cava kom stadig i veien.

Topp stemning og en ekte feiring med mange klemmer fordelt på lite rom. Bjørg Thorhallsdottir får med sitt store hjerte alle til å føle seg verdifulle og velkomne. På tross av skepsis til alle nye Thorhallsdottir-produkter man nå kan kjøpe, drar jeg gjerne tilbake på for å se mer på bildene

Powered by Labrador CMS