Kulturredaksjonen gleder seg til...

Publisert

Bøker og brenn.

Jeg gleder meg til den nye boken til Sally Rooney gis ut i september! Det er nærmere tre år siden sist vi fikk en roman fra den irske forfatteren, og for meg har det kriblet i fingrene etter ustabile karakterer og mangel på anførselstegn for å markere dialog. Romanen heter Intermezzo og handler om to brødre i svært forskjellige livssituasjoner som begge sørger over sin fars død.

Jeg gleder meg også til å se brenn. i Storsalen i november! For meg gir brenn. veldig sommerstemning, så det blir spennende å se om de vil gi meg vinterstemning denne gangen eller om musikken deres automatisk drar meg tilbake til sommeren. Uavhengig av dette så tror jeg de kommer til å levere, slik som de vanligvis gjør.

– Nora Lerkerød Alnes

Løven, heksa og psykiatrisk avdeling

Jeg gleder meg til at Trondheim teater skal sette opp «Narnia - Løven, heksa og klesskapet». Med premiere 12. oktober blir det magi og mystikk på Hovedscenen. Høsten i Trondheim er ofte kald, mørk og våt. Da gjør en nostalgisk fortelling ekstra godt. Jeg håper at å se stykket blir som å drikke en kopp med kakao. Det skal varme meg opp og holde meg gående hele høsten.

Jeg gleder meg også til å se på ny kunst. Fra 5. oktober til 16. mars kan man se «Rekonstruktion – Psyket» av Anna Odell på Trondheim kunstmuseum. Utstillingen tar utgangspunkt i kunstnerens egne erfaringer fra psykiatrisk avdeling. Hun drar blant annet frem et forhold hun hadde med en mannlig pleier som resulterte i en graviditet. Komplekse dynamikker, identitet og etiske retningslinjer står i fokus. Her utforskes temaer man gjerne ikke støter på i hverdagen. Det høres veldig spennende ut, og jeg er glad for at utstillingen skal stå såpass lenge.

– Kjersti Eline Stuen

En myk overgang til livet i Trondheim

Det kan være hardt å lande i Trondheim etter sommeren for oss som holder Oslo kjært. Tidligere har jeg brukt duoen Joachims Trier og Eskil Vogt sine filmer for å lindre på oslolengselen min. Heldigvis kommer resten av Dag Johan Haugeruds trilogi «Sex Drømmer Kjærlighet» denne høsten, og hver film utspiller seg i ulike deler av Oslo. Da «Sex» kom ut i vår vant den hele tre priser under filmfestivalen i Berlin, og vi får håpe at oppfølgerne klarer å levere like godt. Først ute er «Drømmer», som har premiere 4. oktober i Trondheim.

Denne høsten har også Litteraturhuset et spennende program. Et av høydepunktene blir Carl Frode Tillers roman «Arbeidarhjerte» som lanseres 3. september, tre dager før den offisielt kommer ut! I sommer har jeg lest Sigurd Hvervens bok Hegel – en ganske enkel bok om en vanskelig filosof. En gladnyhet for de som ikke orker å begi seg ut på boken selv er at Hverven skal snakke om den på Litteraturhuset 30. august.

– Åsne Omland

LES OGSÅ:  Trampeklapp, gledestårer og kanonskudd

Kan oppfølgerne nå sitt fulle potensial?

Jeg gleder meg til å dra på kino denne høsten. «Joker: Folie à Deux» har premiere 2. oktober, og kan bli skikkelig kul så lenge Lady Gaga ikke taper ansikt. Ellers gleder jeg meg aller mest til å se «Gladiatoren 2», som har premiere 15. november. Den har kanskje ikke en like fransk eller pretensiøs tittel som den nye Joker-filmen, men den har Paul Mescal, som gjorde sitt gjennombrudd i den dagligdagse dramaserien «Normal People». Den serien er meget inspirerende, dersom man har et ønske om å beherske den irske aksenten. Når jeg tenker meg om, var det nok det jeg likte aller best med serien, som ellers inneholdt flere tankevekkere.

Til tross for en stjernespekket rollebesetning, som i tillegg til Mescal blant annet inkluderer Pedro Pascal og Denzel Washington, er det viktig å ikke ha for høye forventninger til «Gladiator 2». Jeg ble temmelig oppgitt over filmens regissør, Ridley Scott, da jeg kastet bort tre timer av livet mitt på å se hans «Napoleon» forrige høst. Fy faen, for en overfladisk og klissete drittfilm.

Samtidig befinner den første «Gladiator»-filmen seg i det øvre sjiktet av gode filmer for normale mennesker. Så hvis toeren er halvparten så bra er jeg rimelig fornøyd. Jeg håper Mescal tar med seg det mesterlige skuespillet fra den noe tamme dramaserien nevnt tidligere og at han finner seg en kjæreste som er bedre enn Marianne, selv om det er et av de morsomste navnene å uttale med irsk aksent.

– Christian Truyen Ryssdal

Har ventet lenge på livet, på døden, og på Tjuvjakt

Jeg gleder meg til å lese den nye boken til Johan Harstad. «Under brosteinen, stranden!» er ifølge forfatteren selv en fortelling om å vente. Vente på døden, på livet og vente forgjeves. Høsten i Trondheim kan være både regnfull, kald og mørk. Da varmer det hjertet å tenke på at jeg har nesten 1000 sider å boltre meg med et pledd og en kopp kaffe i sofaen med.

I tillegg skjer det mye gøy på Samfundet denne høsten, og jeg gleder meg til å utforske alle kriker og kroker av det nye bygget. Spesielt gleder jeg meg til å se Tjuvjakt. Jeg har ventet på at de skal spille konsert i Norge i lang tid, og har lenge vurdert å dra til Sverige for å se dem. Det slapp jeg heldigvis nå, og jeg gleder meg til å høre dem live i Storsalen!

– Jenny Hanssen

LES OGSÅ:  Historien bak verdens 8. største utested

Powered by Labrador CMS