
Herrenes femmil går over kvinnedagen
Den internasjonale kvinnedagen er en dag som for mange er av stor betydning. I år er det likevel flere som prioriterer ski-VM.
I Norge har den internasjonale kvinnedagen blitt feiret hver 8. mars siden 1915. Formålet med dagen er å fremme likestilling mellom kjønnene, samtidig som man feirer kvinner sin samfunnsinnsats. Markeringen av kvinnedagen her i Trondheim begynner med en samling på Torvet kl. 12, etterfulgt av paroletog kl. 13. Deretter vil det være appeller og kulturelle innslag på Lilletorget. Det vil også være appeller på Medaljetorget på kveldstid.
Også Studentersamfundet organiserer flere initiativ i forbindelse med kvinnedagen. Kl. 12.30 vil Samfundets eget tog gå fra Trondheim Torg. I tillegg avholdes det Festmøte om kvinnekamp på kveldstid. Årets parole er «Kvinnehelse er folkehelse!», et tema som skal belyse forskningshullene innenfor kvinnelige sykdommer.
Likevel er det fortsatt spenning rundt studentenes deltagelse, ettersom herrenes femmil finner sted i Granåsen til samme tid, og flere ønsker å være vitne til denne spennende konkurransen.
Egne tradisjoner
Ifølge likestillings- og mangfold-studentene Emilie Jacobsen Homme og Jorid Hoen, har de egne ritualer i tillegg til å vanligvis gå i tog for å markere dagen.

– Jeg har tidligere pleid å gå i tog, og så har jeg min egen lille måte å markere det på ved å legge ut et bilde på Instagram der jeg feirer kvinnene i livet mitt, og viser hvor rå vi kan være, sier Homme.
Begge er enige i at selv om man ikke kan delta fysisk på noen former for markeringer, er det fortsatt flere ting man kan gjøre for å vise solidaritet.
Tidlig markering for å kompensere

Noen andre som også tar egne initiativ i forbindelse med kvinnedagen er informasjonsteknologi-studentene Elise Øen og Christina Devold Sedlmayr. De tilbringer dagen i dag på et grupperom på Gløshaugen, der de serverer kake på vegne av gruppen Feminit fra linjeforeningen Online.
Begge skal se VM i morgen, og velger derfor å heller markere kvinnedagen en dag før.
– Vi markerer den egentlig i dag med kake og kviss, men kommer fortsatt til å ha det i bakhodet i morgen, forteller Devold.
For jentene er kvinnedagen spesielt viktig ettersom de begge har verv i Feminit, en gruppe som ønsker å inkludere og fremme både jenter og ikke-binære så mye som mulig på studiet.
– IT er et guttedominert studie, og derfor er det flere jenter enn gutter som hopper av studiet, noe vi ønsker å forhindre, sier Øen.
Prioriterer femmila
For studentene Brage Takle, Jakob Damsgaard og Henrik Roaldsnes utgår markeringen på grunn av herrenes femmil i morgen.
– I morgen tar dessverre femmila prioriteringen, men jeg skal prøve å kompensere ved å også få med meg kvinnenes femmil på søndag, påpeker Roaldsnes med et smil.

Han har fortsatt intensjoner om å delta på festmøtet på Samfundet.
Videre forteller guttene at de syntes at det var dårlig planlagt at herrenes femmil skulle foregå på kvinnedagen. Om de hadde fått bestemme hadde det vært kvinnenes femmil som ble avholdt på lørdag, noe guttene mener hadde vært en fin måte å kombinere feiringen av både VM og kvinnedagen på.
LES OGSÅ: Ønsker å vedta likestilling på Samfundet