FOR DÅRLIG: Lund mener dagens utleieannonser er for dårlige .
FOR DÅRLIG: Lund mener dagens utleieannonser er for dårlige .

Nesten hele studielånet går til leie: – Regjeringen må prioritere studiestøtten

En ny rapport fra Norsk Studentorganisasjon viser at det er store prisforskjeller mellom Sit-boliger og boliger på det private markedet i Trondheim

Publisert Sist oppdatert

En gjennomsnittlig student som mottar fullt stipend og lån fra Lånekassen får i dag om lag 10 530 kroner i måneden fordelt på 12 måneder. Ifølge en ny undersøkelse fra Norsk Studentorganisasjon (NSO) er den månedlige leieutgiften i Trondheim på cirka 9065 kroner i snitt. Dette gjør at studenter har under 1500 kroner å bruke på månedlige utgifter.

Store geografiske forskjeller

– Tallene er klare. I snitt går nesten hele studielånet med til å leie bolig privat. Nå må regjeringen prioritere å løfte studiestøtten, sier leder Tuva Todnem Lund av NSO i en pressemelding.

Leiemarkedsundersøkelsen, gjennomført av Analyse og tall på vegne av NSO, har tatt utgangspunkt i underkant av 60 000 utleieannonser på finn.no og hybel.no delt på 25 byer. De henter tall fra leiligheter på det private markedet, informasjon fra samskipnadene om deres utleieobjekter og NSO sitt studentbudsjett for 2021.

Rapporten viser at det er store geografiske forskjeller mellom de ulike byene i husleiepris. Lund er ikke overrasket over at det varierer fra sted til sted. Hun tror det vil bli spennende å se om tallene vil påvirke studenters fremtidige studievalg.

– Dette gir både nåværende og fremtidige studenter god informasjon om hvor dyrt det er å studere i de ulike byene, sier hun.

Dyrt å leve i Trondheim

Ifølge rapporten var det 41 090 studenter som hadde Trondheim som studiested i 2021. Til sammen hadde Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) 5 710 hybelenheter. Dette vil si at Sit dekker rundt 13,9 prosent av alle studentboliger, mens de resterende studentene må finne bolig på andre måter.

Videre viser rapporten at om lag 30 prosent av de resterende studentene bor i det private utleiermarkedet i Trondheim. Prisforutsetningen i Trondheim varierer også sterkt basert på boligtype i det private markedet.

Dersom studenten velger rom i bofellesskap vil det i snitt koste 5 476 kroner i måneden, velger de hybel vil det i snitt koste 6 209 kroner i måneden og velger de leilighet vil det i snitt koste 12 016 kroner i måneden.

I tillegg til utleieprisen oppgir rapporten de gjennomsnittlige månedlige utgiftene til en student. Dersom en student velger et rom i bofellesskap vil man hver måned ligge 3 559 kroner i minus, mens studenter som velger leilighet vil gå 10 099 kroner over budsjettet.

Lund hevder at det derfor vil være viktig å få bygd flere studentboliger, slik at færre studenter vil være avhengig av det private markedet.

– Det er viktig at regjeringen også kommer med verktøy som kan få fortgang i studentboligbyggingen, sier hun.

Krever økonomisk trygghet

Rapporten forteller at det er 11 365 annonser som oppgir at strøm er inkludert i prisen. Dette utgjør kun 25 prosent av alle annonsene.

– Dette er for dårlig. Det burde selvsagt komme frem om strøm og varme er inkludert, mener Lund.

I tillegg er det kun 25 prosent av annonsene som oppgir energimerkingen til boligen.

– Energimerking burde også være en selvfølge, synes hun.

Lund påpeker at det er svært ulikt hva studenter får mulighet til å leie av boliger.

– Det er veldig viktig at elever på videregående som er i søkeprosessen vet hva de går til når de søker studiested, sier hun.

Lund informerer i tillegg at det er om lag 81 prosent studenter som jobber deltid ved siden av studiet sitt, der jobbtimene til tider går ut over studiene.

– Det er altfor mange som må jobbe ved siden av. Enhver student bør ha økonomisk trygghet i hverdagen, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS