NTNU får nye ledere fra topp til tå; dette betyr det for studentene
Vet du hvem som er instituttlederen din, eller hva en dekan er? Nå skal universitetet bytte ut 67 ledere.
HR- og HMS-direktør Arne Hestnes forteller at det er HR-avdelingen på NTNU som har ansvar for ansettelsesprosessen. Dette gjøres i tråd med universitets- og høyskoleloven.
– Lederstillinger er såkalte åremålsstillinger, og da er man ansatt fire år av gangen. I tillegg så kan de forskjellige lederne søke på samme stilling igjen, men instituttledere kan bare være tolv år i samme jobb, forklarer han. Høyere stillinger er bare ansatt i to perioder, 8 år.
Hestnes forklarer at NTNUs enhetlige ledelse gjør at rektor er øverste leder for både det faglige og for organisasjon. Dette betyr at rektor har ganske mye makt på universitetet. Tor Grande er øverste leder for de over 8000 ansatte og 44 000 studentene på NTNU.
– Da Anne Borge gikk av i fjor, og Tor Grande ble rektor, forsvant han ut av prorektorjobben sin. Så han har vært veldig opptatt av å få på plass den siste prorektoren, sier Hestnes.
Mens Under Dusken snakker med HR-sjefen, kommer nyheten om at Monica Rolfsen blir ansatt som ny prorektor for samfunnsansvar og formidling.
Studenter som er med i alle ledd
Dette er den første av mange ansettelser. Det er NTNUs styre som ansetter de øverste lederne. Resten ansettes av de ulike fakultet- og instituttstyrene. I alle disse styrene sitter det studenter. I NTNUs styre sitter det to studenter.
– Vi er valgt inn av studentene, men vi er ikke bundet til å stemme i noen spesiell retning. Vi mener det vi selv vil. I styret er vi fullverdige styremedlemmer, forteller Malin Høgsand Leirvåg, som er den ene av de to studentene som sitter i styret.
Leirvåg ble valgt inn i vår sammen med Odd Arne Fosse. Studentene som blir valgt inn har mulighet til å få en betalt stilling i Studenttinget for å kunne være styrerepresentanter. Dette valgte begge to. Selv om de har stillingen, er de ikke bundet av Studenttingets politikk.
– Vi diskuterer saker som gjelder for hele organisasjonen. Slik som hvilken retning universitetet skal ta, forteller Fosse.
Nå skal det ansettes mange nye NTNU-ledere. De begynner med å ansette rektors nye ledergruppe, der Rolfsen ble tildelt stillingen. Dekaner og prorektorer ansettes av styret, instituttledere ansettes av instituttenes egne styrer.
LES OGSÅ: Studenter sier at NTNU er eurosentrisk.
Lite studentengasjement rundt viktige ansettelser
Rektor Tor Grande svarer i en e-post på spørsmål om hva retningsvalget for NTNU har å si for studentene. Den nye retningen som NTNU må ta med strammere statusbudsjetter og færre ungdommer er tegn på at den nye ledelsen møter en verden i endring.
«Jeg syns vi er inne i en spennende periode ved NTNU på flere måter. Vi jobber med å sette sammen et nytt lag i rektoratet som skal bidra til å stake ut kursen for NTNU i årene som kommer. Det er store og varierte oppgaver den nye ledelsen skal gi seg i kast med», skriver Grande.
Studentrepresentantene understreker videre viktigheten av lederne på NTNU.
– Lederne, altså dekanene, rektor, prorektor og instituttlederne, er formende for hele institusjonen. Det handler om hvor vi legger trykket og hva vi prioriterer. Det er studenter til stede i alle disse beslutningene, forklarer Leirvåg.
Selv om det er studenter til stede i prosessene, får nok ikke studentmassen som helhet med seg så mye av dette.
– Det er veldig mange studenter som ikke har noe forhold til institutter og fakulteter, og heller ikke lederne der. Det er et knippe engasjerte studenter, men vi savner definitivt et større engasjement i studentmassene, sier Fosse.
Grande påpeker i sin e-post at studenter er grunnleggende viktig for universitetet, og at universitetet ikke hadde vært det samme uten dem.
«Generelt mener jeg at alle ledere ved NTNU burde være opptatt av studentene våre og utdanningstilbudet vårt. NTNU gjør allerede mye bra i studentdemokratiet og vi hadde ikke vært det samme uten dem», skriver rektoren.
Arbeidet rundt ansettelsene fortsetter videre ut i det neste semesteret. Studentene som er tillitsvalgte på NTNU er de største stemmene inn for å påvirke disse. Etter dette vil de ansatte lederne sette kursen for de neste årene.