Dette er kandidatene til tirsdagens ledervalg
Det er tre forhåndsmeldte kandidater før tirsdagens ledervalg. Dette er hvorfor de ønsker å bli Studentersamfundets nye leder.
Studentersamfundets nye leder velges når husets medlemmer møtes i Storsalen, tirsdag 7.mars, kl. 18. Under Dusken har snakket med de tre forhåndsmeldte kandidatene, og hvilke ønsker de har for huset den kommende perioden.
Cecilie Bjørnsdotter Raustein
Studie: Nordisk språk
– Hvorfor stiller du til valg?
– Jeg stiller fordi jeg kjenner at engasjementet mitt først og fremst brenner for Samfundet som medlemsorganisasjon. Det har det gjort lenge. Det siste året har jeg kjent at jeg har lyst til å bidra ordentlig, og da er det jo Samfundetleder som er leder for den delen, sier Raustein.
Hun innrømmer at hun ser forbedringspotensialer.
– Jeg elsker så mye av det Samfundet er, samtidig som jeg synes det er noen ting som kan bli gjort litt annerledes.
– Hva vil du jobbe mot dersom du blir valgt?
– Jeg er nok aller mest glad i Samfundsmøtene som uttrykk for medlemsorganisasjonen. Derfor vil jeg jobbe for at det blir langt større bredde i de som går på talerstolen, og at talerstolen brukes hyppigere under møter, sier Raustein.
Hun vil gjerne at god debatt skal få mer plass.
– Vi burde i større grad omfavne uenighet på talerstolen og i sofaprat. Det har vært en tendens, etter at onsdagsdebatten ble innført, at man i større grad har definert debatt og uenighet vekk fra storsalen, og det er synd.
I tillegg vil hun gjøre det tydeligere at medlemskortet ikke bare er et rabattkort.
– Jeg vil skape mer bevissthet rundt hva som ligger i det røde medlemskortet. Samfundsmøtet er for alle, sier Raustein.
– Ditt beste minne fra Samfundet?
– Det må bli et festmøte, som jeg er veldig glad i. Spesielt festmøtet I min tid fra i høst, hvor vi fikk høre om historien til Samfundet og feire enkeltpersoner, riddere fra De Sorte Faars Ridderskab, som har gjort så mye bra for Samfundet, sier hun.
– Hva er ditt forhold til frivillighet?
– Det er et godt forhold. Det er vanskelig å se for seg studietiden uten. Jeg har vært innom mye forskjellig, og det har nok vært noe av det viktigste for mitt studieopphold.
Samtidig synes Raustein at studentfrivilligheten har potensiale til å bli bedre..
– Vi kan kanskje samarbeide litt bedre på tvers av frivilligheten i Trondheim. Vi kan oppnå så sykt mye sammen, både innad og på tvers, sier hun.
Cecilie Bjørnsdotter Raustein er medlem av Studentmediene i Trondheim.
Sebastian Småland
Studie: Datateknologi
– Hvorfor stiller du til valg?
– Studentene har de siste årene måtte oppleve ganske spesielle omstendigheter, først pandemi og nå konsekvensene av krigen i Ukraina. Det tror jeg har gjort at vi har glemt den delen av studietiden som ikke har med studering å gjøre.
Småland forteller at å være student ikke bare handler om å sitte på lesesalen, men også om å få en dannelse som menneske.
– Samfundet er som en smeltedigel av kulturopplevelser. Jeg tror ikke dagens studenter tar innover seg hvor viktig det er med en kulturell og politisk arena. Opplevelsesrike mennesker er ofte veldig kloke mennesker. Jeg har lyst til å jobbe videre for at Samfundet skal ha et bredt opplevelsesspekter.
Han understreker viktigheten av å føle et eierskap til organisasjonen, også for de ikke-interne medlemene.
– Når noen sier til meg at «Å, du er et sånt Samfundet-menneske», så vil jeg svare at «Det er du og». Jeg ønsker at alle medlemene skal føle en sterk tilhørighet til Samfundet.
– Hva slags forhold har du til frivilligheten?
– Jeg har alltid vært glad i å hjelpe andre, men jeg trodde ikke jeg skulle like frivilligheten så godt som jeg gjør. Jeg er veldig opptatt av prososial motivasjon.
Han synes det er synd at det ikke er flere verv, fordi det å være frivillig er noe han mener alle bør teste ut.
– I fadderuka hadde jeg to faddere som var interne på Samfundet, som fortalte meg: «Bare søk noe verv, et eller annet». Så da tok jeg oppfordringen og ble bartender. Det er det beste valget jeg har gjort i Trondheim — du får med en gang nettverk, et sosialt miljø og utfordringer.
– Hva er ditt beste minne fra Samfundet?
– Revyen på UKA i 2021 var helt sykt bra. Da TKS sang acapella fikk jeg frysninger, de er utrolig dyktige.
Hvordan vil rollen din ved mistillitsforslaget mot forrige Samfundetleder påvirke valget og perioden etter?
– Jeg synes det er en veldig vanskelig sak. Jeg støtter jo veldig det Jonas og Una har gjort som styre, og jeg har veldig lyst til å få videreført det. Det er viktig å kunne skille person og handling. Jeg tror mistillitsforslaget kan ha en innvirkning på hvem som kommer og stemmer ved valget, men jeg håper at min posisjon i den saken holdes utenfor valgurnene.
Astri Elgethun
Studie: Kunsthistorie
– Hvorfor stiller du til valg?
– Jeg stiller egentlig fordi jeg ikke føler jeg kan la være. Jeg har tenkt en del på at jeg har savnet å drive på med politikk etter at jeg kom til Trondheim. Jeg blir veldig engasjert og revet med når jeg diskuterer politikk med folk på Samfundet og synes det er veldig gøy med forskjellige folk og meninger.
Elgethun beskriver tanken om å stille til ledervalg som et først noe tilfeldig og dristig innfall, men også noe som føltes veldig naturlig. Hun minner oss på at man som oftest angrer på det man ikke gjør.
– Hva slags forhold har du til frivilligheten?
– Jeg har vært med i frivillige verv siden begynnelsen av ungdomsskolen da jeg ble partipolitisk aktiv. Etter at jeg kom til Trondheim ble jeg grafisk designer i markedsføringsgjengen og nå det siste året har jeg vært sjef for grafisk design.
Hun trives veldig godt i grafisk design og gir uttrykk for at det er lettere å ta på seg verv av ulike slag når man er et generelt sett engasjert menneske.
– Hva vil du jobbe mot dersom du blir valgt?
– Å engasjere flere og få folk til å bruke stemmen sin og den plattformen vi har. Jeg opplever at det er mange som egentlig mener ting hvis de bare får stilt spørsmålene og får en mulighet til å ytre seg. Jeg vil ta de gode samtalene som jeg hører på bussen på vei til campus og på nasj og få de inn i et rom hvor de kan løftes opp og jobbes med slik at det kan bli reell politikk.
– Hvordan vil du skille deg fra tidligere Samfundetledere?
– Jeg har en veldig konkret politisk bakgrunn, særlig fra de siste årene. Ellers så er jeg kanskje ikke den typiske trondheimsstudenten i det at jeg har drevet hovedsakelig med kreative emner. Jeg er heller ikke så inngravert i de klassiske tradisjonene som ofte inngår i linjeforeninger og slikt, som ofte regnes som en stor del av «Trondheimsbobla». Derfor tror jeg at jeg har lettere for å foreslå nye måter å gjøre ting på.
– Hva er ditt beste minne fra Samfundet?
– Det er mange å hente fra! Men jeg tror det må være Elektrosamf-arrangementet i fjor vår. Det funket veldig bra og traff flere som ikke ellers regner seg som hovedmålgruppen til sjangeren. Det at de fikk tak i så dyktige og kule artister gjorde at det ble veldig bra.