LEDERKANDIDATER: Dette er de to forhåndsmeldte kandidatene før ledervalget på Studentersamfundet i morgen.

Samfundetledervalg:

To kandidater klare før ledervalg på Samfundet

Forrige uke fantes ingen kandidater til ledervalget. Møt de to ferske kandidatene til Samfundets mest kjente verv.

Publisert Sist oppdatert

På Samfundsmøtet lørdag stilte to kandidater til Studentersamfundets ledervalg på tirsdag. Valget holdes i Storsalen i morgen 25. februar fra klokken 18:00. Møt sosialantropologistudenten Sigurd Skovli ved NTNU og organisasjonspsykologi, HR og ledelse-studenten Birk Aschjem ved Bi; én av dem kan bli Samfundetleder. 

Sigurd Skovli

MANGFOLD: Sosialantropologistudent Sigurd Skovli forklarer at Samfundet må konsentrere seg om et arbeidsmarked, der mangfold er viktigere enn realfag.

Sigurd Skovli

Studium:   Sosialantropologi ved NTNU

Medlem: Intern hos Markedsføringsgjengen siden 2023

Visjon:  Få tilbake engasjementet for Samfundet blant studenter

Sosialantropologistudent Sigurd Skovli ved NTNU, med en bachelor i religionsvitenskap også fra NTNU, har vært medlem av Samfundet siden 2019 og aktiv i Markedsføringsgjengen (MG) siden 2023. 

Der var han blant annet leder for immatrikuleringskomitéen hos MG, som er dem som står bak Samfundets markedsføring til immatrikuleringen. Han mener at Samfundet trenger et større fokus på arbeidsmarkedet og studievalg. 

– Vi har lagt opp til et dårlig arbeidsmarked. Det er viktigere med mangfold, enn et rent realfagsfokus. Dette vil jeg belyse som leder, sier Skovli.

Skovli forteller videre at han opplever de forskjellige campusene som splittet og at de bør forenes på Samfundet.

 – Vi fanger oss selv med å si at noe er en «Dragvoll-tanke», eller en «Gløshaugen-tanke». Det kan vi heve oss over, for vi er alle først og fremst studenter, forklarer Skovli. 

Les hva Birk Aschjem mener lenger ned.

– Samfundet er ikke som det en gang var

Skovli mener at det har skjedd en endring i studentenes syn på Samfundet. Han synes det er for stort fokus på driften og mener man heller bør ha Samfundet som et sted man samtaler slik som i egen stue. 

– Vi har mistet engasjement, fordi Samfundet ikke lenger blir sett på som studentenes stue, sier Skovli.

Sosialantropologistudenten forteller videre at han ønsker at Samfundet igjen skal bli studentenes stue.

– Måten Samfundet oppleves på, samsvarer ikke med det vi sier at det skal være, fra et politisk perspektiv, hevder Skovli. 

Et promoteringsproblem

Videre mener Skovli at Samfundet har et promoteringsproblem, spesielt opp mot Samfundemøtene.

– Vi må bli bedre til å informere. Det er kronglete å finne informasjon. Vi må ta en gjennomgang i hvordan vi skal fornye Samfundemøtene, sier Skovli.

Skovli mener at Samfundetmøtene sine faste møtedager kommer i veien for oppmøtet.

Vi har lovfestet at Samfundetmøter må være på lørdager. Det er en aktiv hindring i deltakelse. Vårt behov for å opprettholde tradisjoner, går i veien for deltakelsen, forklarer Skovli. 

Skovli forklarer at dersom du møter en vanlig student, vil vedkommende helst bruke lørdagene sine på å koble av etter en uke med skole, fremfor å møte opp på samfundemøter.

IKKE REDD: Sigurd Skovli sier at han ikke er redd for å ta upopulære valg om det trengs.

– Samfundet er for konservative når det kommer til egen måte å gjøre ting på. Å respektere historie er kjempeviktig, men vi må være villige til å fornye oss selv, for at vi skal være denne politiske organisasjonen som vi sier at vi er, sier Skovli. 

Ikke redd for å være upopulær

Skovli er klar på hvordan han er som leder.

– Jeg er veldig løsningsorientert. Jeg er ikke redd for å være ansiktet til noe hvis noe har gått feil. Jeg er ikke redd for å være upopulær, sier Skovli.

Han forteller videre at han strekker seg langt for oppmerksomhet til viktige saker. 

– Jeg liker å prate høyt. Jeg er ikke redd for å lage show for å rette oppmerksomheten til noe. Sakene er viktigere enn enkeltindividets midlertidige komfort, sier Skovli

Avslutningsvis er Skovli tydelig på hva Studentersamfundet betyr for han.

– Alt.

LES OGSÅ: Rocky Horror avlyses:  – Håper det er et engangstilfelle

Birk Cock Aschjem

Birk Cock Aschjem studerer organisasjonspsykologi, HR og ledelse ved BI. Han er tidligere gjengsjef i Studentmediene og har vært aktiv på Samfundet siden 2022. En av hans hjertesaker er å la Studentersamfundet være et sted for alle studenter i Trondheim, ikke bare NTNU-studenter. 

MOTIVERT: Birk Aschjem sier at han er veldig motivert for et verv som Samfundeleder.

Birk Cock Aschjem

Studium:  Organisasjonspsykologi, HR og ledelse ved BI

Gjeng: Intern hos Studentmediene siden 2022

Visjon: At Samfundet skal være for alle studenter i Trondheim, uavhengig av utdanningsinstitusjon.

– Jeg vil påvirke slik at alle nye studenter uansett hvilket universitet eller fagskole de studerer ved, skal ha samme mulighet til å være med og oppleve alt det jeg har vært med å oppleve på Samfundet, sier Aschjem.

Aschjem forteller videre at hans bakgrunn som BI-student har gjort at han har innsett viktigheten i å formidle at Samfundet er for alle studenter. Han vil derfor komme med tiltak.

– Sånn som det er i dag er, er Samfundet med på immatrikuleringen til NTNU, men ikke på noen av de andre utdanningsinstitusjonene, sier han. 

BI-studenten opplevde ikke at Samfundet egentlig ikke var et alternativ da han begynte å studere.

– Første dagen i fadderuken min spurte jeg fadderen min når vi skulle på Samfundet, fordi jeg hadde hørt at Samfundet var gøy. Da fikk jeg beskjed at Samfundet ikke var for oss på BI, forklarer Aschjem.

Ønsker rom for alle meninger

Aschjem forteller videre at han ønsker at Samfundet skal være et trygt sted å forveksle meninger og diskutere, spesielt nå i en vanskelig tid.

– Jeg ønsker at vi skal bevare at talerstolen skal være trygg, og at du skal føle at du kan ytre meningen din på en trygg måte, uansett om du er på høyre- eller venstresiden av politikken, sier Aschjem.

Han understreker videre hvor stor organisasjonen Studentersamfundet faktisk er.

– Vi er organisasjon med 18 000 medlemmer, så vi har en påvirkningskraft. Beslutningene og resolusjonene våre skal kunne påvirke både kommunen og studentpolitikken, forklarer Aschjem.

Medlemmenes meninger først

SNAKKE OM ALT: Aschjem forteller at Samfundet skal være et trygt sted å diskutere meningene sine.

Videre forteller Aschjem at han er motivert til et potensielt lederverv og vil sørge for inkludering som leder.

 – Jeg føler meg god på å se alle og enhver, og å være en god fasilitator for diskusjoner. Jeg er ikke så opptatt av at min mening skal fremmes; det skal være medlemmenes mening først, mener Aschjem.

BI-studenten sier at det er viktig å være klar over makten til lederen av Samfundet.

– Når man har mye makt er det viktig å forvalte den riktig, og det har jeg veldig mye respekt for. Det er viktig å sette seg inn i rollen, når man går inn i et sånt verv, forteller Ashjem.

Bestå i hundre år til 

Aschjem forteller at han vil jobbe for Samfundets fremtid og mimrer tilbake til da han var ny i Trondheim og møtte Studentersamfundet for første gang.

– Jeg var sinnsykt imponert over at vi er det eneste studenthuset igjen i Norge som eier vårt eget hus, eier vår egen organisasjon og driver det selvstendig. Det maskineriet synes jeg er veldig kult, sier Aschjem.

Videre sier han at han vil ta valg som gjør at Samfundet minst kan bestå i hundre år til.

– Noen ganger må man ta kjedelige valg, istedenfor dem virker gøy der og da, men samtidig er skummel for økonomien. Det tør jeg å stå i, forteller Aschjem.

LES OGSÅ: Studentene bruker rekordlite tid på studiene

Birk Aschjem er aktivt medlem i Studentmediene i Trondheim.

Powered by Labrador CMS