Studenter vurderer ikke politikk når de skal på utveksling

Nye opplevelser og kultur lokker flere tusen studenter til å dra på utveksling. Til tross for en urolig geopolitisk situasjon, ser man ikke endringer i søkertall.

Publisert

USA har vært et ikon for popkultur og har i en årrekke vært på toppen av populære utvekslingsreiser. Donald Trump er tilbake som president med full styrke og dramatisk politikk, og kraftig polarisering dominerer nyhetene. 

IKKE PÅVIRKET: Student Christoffer Christensen mener å studere i utlandet er noe av det beste han har gjort.

Christoffer Christensen tar en bachelor i psykologi ved California State University of Northridge i USA. Han er fra Norge, men har studert i USA i tre år. Christensen forklarer at man for øyeblikket ikke merker så mye til Trumps politikk i en venstrelent stat som California. 

– Jeg synes vi har et veldig sunt forhold til det å diskutere politikk i Norge, mens her i USA holder man meningene litt mer for seg selv, forklarer Christensen. 

Han tror ikke man som nordmann i USA blir like påvirket av lovgivningene. 

– Politiske endringer blir ikke like avgjørende for utvekslingsstudenter, siden man er der midlertidig. 

Selv angrer han ikke på valget om å studere i USA. Han mener man får utrolig mye igjen ved å reise og studere i utlandet. 

– Å studere i utlandet er det beste jeg noen gang har gjort. Jeg vil absolutt anbefale det uavhengig av politikken som føres der, forteller Christensen. 

Christensen forteller videre om hvordan han opplevde USA da Trump ble president. Rundt innsettelsen var mange stresset og kjente på frykt rundt hva som kunne skje. 

– Det var folk som hadde sammenbrudd i forelesning, og vi hadde forelesere som pratet om at det blir harde tider å komme seg gjennom, sier Christensen. 

Han påpeker at et utenlandsopphold er mye mer enn politikk, og at man ikke burde la politikken stoppe ønsket om å bo i utlandet.

LES OGSÅ: NTNU-bridge stenger: – Jeg visste ikke hva det var før jeg googlet det

Utenriksdepartementet med nye reiseråd 

I slutten av mars valgte flere europeiske land å komme med ny reiseinformasjon til folk som vurderer en tur til USA. Det blir blant annet opplyst om at USA nå kun anerkjenner to juridiske kjønn.

Reiserådene til Utenriksdepartementet opplyser om at det er varierende aksept av LHBT+ -personer, og at nedsettende kommentarer, vold og trusler mot LHBT+ -miljøer har økt i enkelte stater.

Styreleder Andreas Krogstad ved Skeive studenter i Trondheim forteller at det er konsensus i det skeive miljøet om at man ikke burde reise til USA dersom man er trans. 

NYE RÅD: Styreleder Andreas Krogstad ved Skeive studenter i Trondheim forteller at skeive og transpersoner bør tenke seg om før de reiser til USA.

– De transpersonene jeg kjenner i USA, fraråder andre transpersoner om å dra dit, til og med for korte reiser, sier han. 

Krogstad skulle ønske at NTNU gjorde mer for transpersoner som har søkt, men som nå i ettertid kanskje angrer etter at de nye rådene kom. 

– Nå har jo fristen for å søke gått ut, så hva skal man gjøre dersom man nå ikke ønsker å reise? Kanskje NTNU kan komme med noen råd om hva de som har søkt kan gjøre videre, foreslår han. 

Krogstad forteller at det ikke er noe nytt for skeive å måtte vurdere hvordan situasjonen er i et land før de reiser. 

– Jeg tror også at mye av frykten skeive, og spesielt transpersoner, kjenner på nå, er om situasjonen i USA kommer til Norge. De mulige bekymringene for reiserådene blir ubetydelige i forhold til bekymringen for at situasjonen i USA skal komme til Norge, utdyper han. 

Utenriksdepartementet oppfordrer transpersoner til å kontakte ambassaden i USA for råd og veiledning om de tenker å reise til USA. Krogstad er skeptisk, og påpeker at informasjon om at man er trans ikke er noe ambassaden har fra før. Det kommer derfor ikke frem med mindre en selv gir fra seg informasjonen. 

– Jeg råder transpersoner som skal til USA om å kontakte Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens eller Forening for kjønns- og seksualitetsmangfold først, for råd om hvordan man burde gå frem i prosessen. 

LES OGSÅ: Ungdomspartilederdebatten på Samfundet: – Vi har latt aktivister styre norsk utenrikspolitikk

En helhetlig vurdering 

Masterstudent i statsvitenskap Ida Oline Feragen ved NTNU vurderte å dra på utveksling til USA høsten 2024. Hun endte til slutt opp med å dra til New Zealand i stedet. 

– Hovedsakelig ble det en økonomisk avgjørelse. Det fristet veldig å dra til USA når jeg så alle de ulike fagene de har, men det kostet utrolig mye, forklarer Feragen. 

REISING: For masterstudenten Ida Oline Feragen var reising og kultur viktig når hun bestemte seg for hvor hun ville dra på utveksling.

Hun har ulike tanker om hva som kan være viktig for folk når de velger hvor de vil dra på utveksling, men for henne ble det viktig å se på mulighetene rundt universitetet. Hun ville ha muligheten til å oppleve hele New Zealand mens hun var på utveksling. 

– Man drar ikke for å bare sitte på skolebenken, forteller Feragen. 

Hun er usikker på i hvor stor grad folk tenker på det politiske landskapet når de gjør vurderinger om utveksling. 

– Jeg tror folk har en mer helhetlig vurdering når de bestemmer seg. Det er ikke sikkert det politiske landskapet er like avgjørende når man vet at oppholdet er midlertidig, sier Feragen. 

Hun er usikker på om utveksling til USA er like mye i vinden som før. 

– Kanskje folk er mer opptatt av å reise mindre mainstream steder. 

Hun trekker frem at folk som skal på utveksling i dag kanskje setter mer pris på flerkulturelle land. 

– Jeg likte veldig godt at New Zealand har en blanding av engelsk og amerikansk kultur, med impulser fra Oseania. 

Det er et lite land med mye kultur, så man hadde god mulighet til å reise og oppleve alt. USA har også mye kultur, men det er jo et utrolig stort land som krever reising over større avstander, forteller Feragen. 

Stabile søkertall 

Søknadsfristen for utveksling til høstsemesteret var 15. februar, og NTNU registrerte totalt 1814 søknader til 49 ulike land, og 275 ulike læresteder. Det skriver fungerende seksjonsleder for opptak og internasjonale relasjoner Anne Marit Skancke ved NTNU i en e-post til Under Dusken. 

SPENTE: Fungerende seksjonsleder for opptak og internasjonale relasjoner Anne Marit Skancke ved NTNU forteller at de er usikre på hvor mange som kommer til å reise til USA i høst.

Videre opplyser hun om at søkertallene for utveksling til USA var 227 i 2024, og 182 i 2023. Søkertallene for høsten 2025 er på 213. 

Skancke presiserer at dette kun er tall som viser antallet som har søkt, og at de ikke er en oversikt over faktisk utreise. Hun er derfor spent på hvor mange som faktisk velger å reise. 

Høsten 2024 var det 40 studenter som reiste til UC Berkeley, som ligger i California. Blant disse var 90 prosent menn. I 2025 har andelen kvinnelige søkere økt med 20 prosent. 

LES OGSÅ:  Arbeiderpartiet vil øke studiestøtten

Powered by Labrador CMS