GLATTE VEIER: Isen dekker store områder i Trondheim.

Et kritisk blikk på glattisen:

- Mange blir ufrivillig isolert

Islagte veier preger Trondheim nå for tiden. Dette påvirker spesielt eldre og funksjonsnedsatte: – Rullestolen min lever sitt eget liv, forteller student.

Publisert

Leder Selma Gjeksvik Steigen i NTNUI paraidrett sier hun ofte er i kontakt med funksjonsnedsatte som sliter med å komme seg ut av leiligheten om vinteren. Steigen forteller at det er flere problemer med veivedlikeholdet.

UTILSTREKKELIG: Selma Steigen opplever at kommunen ikke gjør en god nok jobb med veivedlikehold.

– Det er generelt glatt og ikke nok strø. Brøytingen kan være ikke-eksisterende eller for dårlig, som gir for høye brøytekanter. Folk med synsnedsettelse sliter med manglende kontrast mellom fortauet og veien, forklarer hun.

Utilstrekkelig

Steigen sier videre at hun opplever at mange dropper treninger på NTNUI paraidrett fordi de rett og slett ikke kommer seg ut døren. 

– Man får jo ikke være student. Mange blir ufrivillig isolert. Skal man komme seg ut, må man betale fra egen lomme.

Paraidrettslederen erkjenner at været i Trondheim kan være vanskelig, men etterspør fortsatt en bedre jobb fra kommunen.

ALLE MÅ BIDRA: Rådgiver Merete Mauland i Trondheim Bydrift understreker at mange veier er privatpersoners ansvar.

– Været er jo som det er, og det tar jo mye tid og ressurser. Men brøytingen er ofte ikke nok. Det er utarbeidet tydelig krav på vinterdrift når det kommer til universell utforming.

Steigen mener det med andre ord ikke står på manglende kunnskap om hvordan det skal gjøres.

Flere har ansvar

Rådgiver Merete Mauland i Trondheim bydrift svarer på e-post at vedlikehold av vei driftes etter bestilling fra politikerne og ut fra hvilke standarder som er satt for forskjellige veier og fortau

Hun skriver at det også er huseieres ansvar å måke utenfor sin eiendom.

– Det er noen fortau som driftes av Trondheim bydrift eller av andre entreprenører, men mange områder er også huseier sitt ansvar. Veldig mange steder er det huseier som har ansvar for å strø fortauet utenfor eiendommen sin.

Mauland oppfordrer alle til å melde inn avvik i veivedlikehold til meldinnfeil.no.

– Kan bruke litt vel lang tid noen ganger

Samfunnsøkonomistudent Even Hodne Valaker sier han ofte kan slite med dårlig feste på rullestolen sin om vinteren.

Valaker har cerebral parese og er avhengig av å bruke rullestol når han beveger seg utendørs.

PÅVIRKER HVERDAGEN: Even Hodne Valaker sier at snøen har en innvirkning på fremkommeligheten hans.

– Når det ikke strøs på veiene, så lever rullestolen min sitt eget liv. Om jeg skal bruke manuell rullestol, som jeg foretrekker, så blir hjulene som på en tredemølle, forklarer han.

Valaker forklarer videre at snø og veivedlikehold kan ha stor innvirkning på dagen hans.

– For ett år siden glemte jeg å sjekke værmeldingen. Da kom det så mye snø at jeg brukte tre timer på å komme meg hjem fra skolen, sier Valaker og ler.

Han har imidlertid tillit til kommunens veivedlikehold:

– Brøytebiler gjør jo så godt de kan, og det er jo vanskelig å gjøre noe med naturen. Jeg bor jo i Trondheim, der det snør en del, men de kan bruke litt vel lang tid på å brøyte og strø noen ganger.

– De er gode på sykkelveier

Steigen mener på sin side at kommunen må prioritere bedre.

– Det ser ut til at brøytebilene er veldig gode på sykkelveier, slik at syklistene på død og liv skal kunne sykle året rundt. Det virker ikke som fortauene brøytes på samme måte, sier hun.

LES OGSÅRullestolbrukeren som ingen kunne krenke

Powered by Labrador CMS