NY VRI: Ukemenyen byr ikke på havregrøt og speilegg. Prøv vår vri på studentkosten.

Ukemeny

Studenttilværelsens kulinariske vakuum

Er du en av dem som gruer seg til hverdagens ukeshandling og middagslaging? Det er jeg. Derfor har jeg gjort forebyggende tiltak og utviklet en ukemeny som kan gjøre livet litt lettere.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har vært student i fem år, men det er fortsatt like vemodig når sommeren er på hell. Familiemiddager laget med kjærlighet er ikke lenger en selvfølge, men en gode begrenset til ferier og korte turer hjem i løpet av semesteret.

Ukens handleliste

Kjøtt og meierivarer

400 g kylling

100 g chorizo/baconterninger

100 g fast tofu

100 g fetaost

1 mozzarella

1 parmesan

1 boks crème fraîche

Frukt og grønt

¼ vannmelon

125 g cherrytomater

100 g sopp

1 gulrot

1 rødløk

1 sjalottløk

1 hvitløk, med minst 5 fedd

2 lime

2 mellomstore poteter

200 g vannkastanjer

75 g grønne bønner

Fersk ingefær, nok til minst 2 ss finhakket ingefær

1 pakke ruccola

En liten bunt mynte

En bunt fersk rosmarin

Tørrvarer

100 g nudler (for eksempel risnudler eller eggnudler)

200 g risottoris

2,5 dl maiskjerner (kan være fersk, frossen eller fra boks)

Balsamico

Riseddik

Oreganokrydder

½ pk tørrgjær

Basisvarer som også brukes

Brød

Pasta

Hvetemel

Buljong

Soyasaus

Olivenolje

Salt og pepper

Jeg har alltid satt pris på måltider hjemme, hovedsakelig fordi jeg ikke selv trenger å være hjernen bak. Sett meg gjerne i arbeid med kutting og steking, men når det kommer til planlegging og ukeshandling, sier det stopp. Men etter hvert har jeg skjønt at dette ikke er det eneste som ligger bak min avsmak for kokkekunst.

Den siste tiden har jeg endt opp med å skrive flere av disse matspaltene. Dette har jeg gjort med varierende kvalitet, skal jeg være helt ærlig. Uansett utfall, har jeg likevel gjort meg noen tanker rundt eget forhold til matlaging og har etter hvert klart å identifisere problemet. Matoppskrifter med én porsjon, er rett og slett veldig trist. Kanskje det ikke er matlagingen i seg selv jeg misliker. Men heller det å lage mat til kun meg selv.

Én løsning på dette problemet kan være å tvinge kollektivet til å spise middag med deg. Det har jeg gjort en god del av. Resten av tiden må man kanskje innse at ensomme måltider er en del av det voksenlivet man nå skal leve som student. For å gjøre det hele litt lettere for meg selv, har jeg laget en ukemeny. Handler du inn alt du trenger på mandag, er det en hel uke til du trenger å planlegge middager igjen. Helgene har jeg gitt deg fri til å gjøre hva du vil. Disse må gjerne fylles med frossenpizza, som en real student ville gjort.

SOMMERSALAT: Som en stor vannmelonentusiast sniker jeg den inn der man kanskje ikke skulle tro den hører hjemme.

Mandag: Kylling- og vannmelonsalat

Vi starter uken med den enkleste oppskriften. Da slipper du å bli motløs allerede på mandag.

Ingredienser:

200 g kylling, ¼ vannmelon, ½ rødløk, 100 g fetaost, 1 pakke ruccola, 2 ss finhakket mynte, 3 ts balsamico

Fremgangsmåte:

1. Strimle kyllingfiletene i like store biter. Stek så i pannen over middels varme sammen med salt, pepper og ønsket krydder. Sett til side.

2. Kutt vannmelonen i terninger, og finhakk rødløken og mynten. Ha i en bolle sammen med ruccolaen.

3. Smuldre fetaosten og dryss over balsamico. 

KOMBINER TO FAVORITTER: Med denne oppskriften kan du få både bruschetta og pasta i samme måltid.

Tirsdag: Bruschetta-pasta

Denne oppskriften kombinerer to av de beste måltidene den italienske sommervarmen har å by på: bruschetta og pasta.

Ingredienser:

200 g pasta, 1 fedd hvitløk, 1 sjalottløk, 125 g cherrytomater, 1 mozzarella, 2 brødskiver (disse kan gjerne være litt tørre), 2 ss balsamico, 1 ss olivenolje, en liten håndfull basilikum

Fremgangsmåte:

1. Finhakk hvitløk og skjær brødskivene i små terninger. Stek i pannen sammen med én ss olje til brødbitene blir gylne. Sett til side.

2. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Mens pastaen koker, forbereder du resten av ingrediensene.

3. Finhakk sjalottløken, del cherrytomatene i fire, og mozzarellaen i små biter.

4. Når pastaen er ferdig, blander du alt sammen i en bolle. Jeg hadde balsamico over, men her kan du være kreativ med sausen.

ENKELT OG SMAKFULLT: En varm og smakfull wok er en klassisk studentmiddag.

Onsdag: Wok med tofu

Ved første øyekast ser kanskje denne oppskriften litt omfattende ut. Men frykt ikke, det forblir ganske enkelt. Hvis tanken på tofu skremmer deg, kan du helt problemfritt bytte det ut med kylling.

Ingredienser:

100 g fast tofu, 100 g nudler (for eksempel risnudler eller eggnudler), 1 ss olje (til steking), 2 hvitløksfedd, 1/2 ss fersk ingefær, 75 g grønne bønner skåret i biter, 2,5 dl maiskjerner (kan være fersk, frossen eller fra boks), 1 gulrot skåret i tynne staver, 200 g vannkastanjer skåret i skiver, 2 ss soyasaus, 1 ss riseddik, 1 ss limejuice, 1 ss honning

Fremgangsmåte:

1. Vi begynner med sausen. I en liten bolle blander du sammen soyasaus, riseddik, limejuice og honning. Rør godt, så honningen løser seg opp.

2. Pakk tofuen inn i et papirhåndkle for å fjerne overflødig væske. Skjær den deretter i terninger.

3. Ha terningene i en bolle sammen med to spiseskjeer maisenna. Dette gjør at tofuen blir mer crispy under steking.

4. Stek deretter tofuen i en stekepanne på middels varme. Sett så til side.

5. Finhakk hvitløk og ingefær, og tilsett dem i den varme stekepannen. Stek i et par minutter.

6. Ha så grønnsakene i stekepannen og stek i ytterligere fem minutter. Hvis du er usikker på om de er ferdige, kan det være lurt å smake på en maiskjerne.

7. Mens grønnsakene steker, koker du nudlene etter anvisning på pakken. Disse skal som regel bare koke i et par minutter. 8. Når grønnsakene er ferdig stekt, tilsetter du tofuen, nudlene og sausen. Bland så godt sammen.

BYTT UT PASTAEN: Skei ut med denne enkle oppskriften på risotto.

Torsdag: Risotto

Hvis du har spist for mye ris og pasta, men ikke vil bevege deg for langt ut av komfortsonen er risotto perfekt. Denne oppskriften sørger for en smaksrik opplevelse, samtidig som den er veldig enkel.

Ingredienser:

200 g kylling, 200 g risottoris, 100 g chorizo/baconterninger, 100 g sopp, 1 fedd hvitløk, ½ løk, 6 dl buljong, 4-6 ss olivenolje, revet parmesan (til servering)

Fremgangsmåte:

1. Strimle kyllingfiletene, krydre med salt og pepper og stek i pannen. Sett til side.

2. Finhakk hvitløk og skjær chorizo, løk og sopp i mindre biter. Stek i pannen til det blir gyllent. Pass på at du tilsetter godt med olje.

3. Når dette er brunet, har du risottoen oppi blandingen. Stek i omtrent to minutter til oljen er godt absorbert i riskornene.

4. Spe så gradvis på med buljong og rør godt underveis.

5. Etter omtrent ti minutter tilsetter du kyllingen, så denne er varm til servering.

GLEM TACOFREDAG: Nå er det pizza som gjelder. Denne gangen med en liten vri.

Fredag: Hvit pizza med potet

Du har endelig kommet deg til fredag. For mange er dette tacoens dag, men jeg sverger til fredagspizza. Denne gangen med en liten vri, i form av potet.

Ingredienser:

4 dl hvetemel, ½ pk tørrgjær, ca. 2 dl vann, 1 ss olje, ½ ts salt, 1 boks crème fraîche, ½ lime, 1 stk hvitløksfedd, 1 ts oregano, 2 mellomstore poteter, en bunt fersk rosmarin

Fremgangsmåte:

1. For å lage pizzadeigen har du først de tørre ingrediensene i en bolle. Ha deretter lunkent vann og olje i bollen og kna godt sammen. Spe på med mer vann eller mel etter behov.

2. La deigen heve under et håndkle i omtrent én time. Mens deigen hever, forbereder du de andre ingrediensene.

3. Skrell potetene og bruk en ostehøvel til å skjære tynne skiver.

4. For å lage sausen finhakker du hvitløksfeddet og rører det sammen med crème fraîche, limesaft, oregano, salt og pepper.

5. Når deigen har hevet til omtrent dobbel størrelse, er det på tide å lage bunnene. Ha litt ekstra mel på benkeplaten og del deigen i to like store deler. Med litt mel på hendene trykker du ut stykkene til de er så tynne og runde som mulig. Du kan også bruke en kjevle.

6. Når bunnene er fine og runde smører du på sausen og fordeler potetskivene og rosmarinen.

7. Stek på 200 grader i omtrent ti minutter.

LES OGSÅ:  – Plastkoppar handlar om tryggleiken til gjestane

Powered by Labrador CMS