Cafe Sito
POPULÆRT: Høye mat- og drikkepriser legger ingen demper på antall besøkende på Cafe Sito Dragvoll.

Studenter kritisererer Sits spisesteder: – Alt for dyrt

Sit har etablert seg som en studentrettet bedrift med sine over 20 spisesteder fordelt på ulike campuser. Prisnivået høster likevel kritikk.

Publisert Sist oppdatert

En av de som kritiserer prisnivået på mat og drikke hos Sit er arkeologistudent Ingrid Stensrud. Hun påstår at prisene ikke tar hensyn til at studenter er blant samfunnsgruppen med dårligst råd, og mener Sit bør redusere prisene betraktelig.

Ingrid Stensrud
DYRT: Arkeologistudent Ingrid Stensrud mener at prisene til Sit ikke er studentvennlige.

– Flere i klassen min velger heller å gå på butikken fordi det er billigere.

Stensrud selv ser på det å forlate campus for å kjøpe varer som tungvint, og kjøper derfor fremdeles produkter i kantina på Kalvskinnet. Hun er derimot åpen for at dette kan endre seg i fremtiden hvis ikke prisnivået senkes. 

– Hvorfor skal jeg gidde å betale 30 kroner for en redbull i kantina på Kalvskinnet når jeg kan betale 24 kroner i butikk?

Maten i seg selv er heller ikke god nok i forhold til prisen, ifølge Stensrud, og forteller om en toast hun kjøpte til 70 kroner, som hun påstår like gjerne kunne kostet 20 kr. 

– Det var altfor dyrt for en ikke spesielt god toast. 

Stensrud mener også det er et stort sprik i utvalget på serveringsstedene til Sit, ved å hevde at Dragvoll har større og bedre utvalg på sine matsteder enn på Kalvskinnet. Dette synes hun er merkelig.

LES OGSÅ:  Samfundet på Unescos verdensarvliste

Forskjellsbehandling

Noen andre som heller ikke er imponerte over prisnivået på Sits mat- og drikkeutvalg sett opp mot produktet, er studentene Camilla Fernanda Ortiz og Nora Skaug Ladegård, som begge tar master i læring, arbeidsliv og samfunn.

De sitter i kantina på Kalvskinnet og er nettopp ferdig med dagens lunsj: To poser med Too Good to Go.

cafe sito kafe kantine kalvskinnet
MEDBRAKT: Masterstudentene i læring, arbeidsliv og samfunn Camilla Fernanda Ortiz og Nora Skaug Ladegård velger Too Good to Go over Sits mattilbud.

– Er dette en protest mot prisene i Sit-kafeen?

– Ja, det kan du si, svarer en lattermild Ortiz.

Hun mener man får lite mat for mye penger i Sit-kafeene og trekker frem focacciane som selges i kafeen som et eksempel.

– De er for små og lite fyldige til å kunne forsvare prisen til tross for at de smaker helt ok.

Både Ortiz og Ladegård har derfor stort sett alltid med seg niste, slik at de slipper å bruke halve månedslønnen på en lunsj i kantina.

– Skal vi spise mat fra kantina blir det en skikkelig premie, sier Ortiz.

De retter særlig kritikk mot den høye kostnaden på ekstra tilleggsprodukter. Ortiz trekker frem sirup i kaffen som et eksempel på en høy ekstrakostnad og påstår at totalprisen på kaffen til Sit nærmer seg kaffeprisen hos andre kafeer. 

– Dette går imot budskapet til Sit som studentbasert spisested med studentpriser, sier jentene.

I tillegg synes de det å ta ekstrakostnader på ting som laktosefri melk skaper en uheldig effekt, da dette er lite inkluderende og skaper forskjellsbehandling blant studenter.

– Man kan ikke noe for at man har en intoleranse, konstaterer Ortiz.

SITO KAFFEBAR: Kafeen på Dragvoll er et av Sits mange spisesteder.

LES OGSÅ: Nå er vinneren av årets inkluderingspris kåret

Rimeligere enn andre kafeer 

Lea Hurlen studerer master i fransk og har slått seg ned på Cafe Sito Dragvoll med en chai latte hun kjøpte til 50 kroner. Hun mener at Cafe Sito har relativt lave priser og påstår å tidligere ha kjøpt den samme chai latten til 80-90 kroner på en annen kafé i byen.

Cafe Sito Lea Hurlen
FORNØYD: Masterstudent i fransk, Lea Hurlen, trives på Cafe Sito og benytter seg ofte av de mange tilbudene.

– Med tanke på at dette er kafè som ligger på campus og mange studenter har en trang økonomi, synes du likevel prisene burde vært enda lavere?

– Ja, jeg synes absolutt det, men jeg tenker samtidig at det kanskje ikke er mulig.

Hurlen begrunner påstanden med å peke på dyrtid, hvor prisene generelt i samfunnet har steget den siste tiden, og at prisene på Cafe Sito nok er forsøkt presset ned så mye de kan tillate.

Avslutningsvis spør hun seg retorisk om en mulig idé kunne vært en studentdrevet kafé på campus med mange egenproduserte produkter, noe som ville redusert utgiftene for innkjøp og lønn, som igjen ville gjort prisene på produktene billigere.

LES OGSÅ: – Lavvoen knakk og raste sammen

Uenige i kritikken

– Sit sine dyrere produkter er ment som noe man kan benytte seg av innimellom, men ikke nødvendigvis hver dag.

cafe sito kafe
AV OG TIL: Kokkelærling hos Sit, Lukas Hartløw Voss, forteller at Sit er ment som et tilbud man kan benytte seg av innimellom.

Det sier kokkelærling Lukas Hartløw Voss som for tiden jobber i Sit-kantina på Kalvskinnet. Han har forståelse for at det er kipt for dem med intoleranse å skulle betale mer for melk i kaffen. 

– Vi priser produktene våre basert på hvor mye de koster å kjøpe inn. Hvis man går i dagligvarebutikken, så ser man at laktose- og glutenfritt koster mye mer enn de vanlige produktene. 

Voss påpeker at et av målene til Sit er å fremme god studenthelse gjennom balanserte måltider, og at sunnere produkter slik som frukt og grønt derfor ofte er rimeligere enn usunne produkter slik som kaker og boller.

Direktør for mat og drikke i Sit, Espen Holm, bestemmer prisnivået hos Sit sine spisesteder. 

Espen holm sit direktør cmpustjenester sit
TILPASSET STUDENTEN: Direktør for mat og drikke i Sit, Espen Holm, hevder visjonen til Sit er å skape en sosial arena for studentene med stort utvalg av mat og drikke og mange gode tilbud.

– Visjonen vår er først og fremst er å tilby god mat og drikke og skape en god sosial arena for studentene.

Han påpeker at utsalgsprisene samtidig må sees i sammenheng med svak krone og høy inflasjon ellers i samfunnet. Likevel mener han at Sit har mange gode produktpriser tilpasset studentens behov. 

– En cappuccino hos Sit koster 36 kroner, mens prisen for en cappuccino på andre kafeer pleier å være på over 40 kroner. Du får også kjøpt en Pepsi max hos Sit til 26 kroner som ville ha kostet 28 kroner i butikk.

Holm bekrefter også at de ulike utvalgene og tilbudene på de ulike campusene kan variere noe. 

– Ulike studenter på ulike campuser har ulike behov. Vi i Sit er opptatt av å lytte til hva studenter på de ulike campusene etterlyser av mat og drikke, og tilpasse utvalget deretter.

LES OGSÅ:  Drikke-krise på Studentersamfundet

Powered by Labrador CMS