SUNT OG GODT: La deg inspirere av de fargerike grønnsakshyllene.

Gjør kjøkkenskapet mer fargerikt til høsten

Her kommer en guide til deg som ønsker å implementere litt mer eksotiske råvarer i en ellers grå studenthverdag.

Publisert

Det er lett å bli overveldet av de mange fargene og fremmedordene man møter i det man går inn i en asiatisk matvarebutikk. Undertegnede har derfor tatt motet til seg og hørt med mannen i kassen hva man bør gå til anskaffelse av ved semesterstart.

CHILIPASTE PÅ BOKS: Gochujang kan brukes til alt fra ris til supper, og er essensielt i koreansk matlaging.

Gochujang

Gochujang er en rød chili-«paste», eller pasta om du vil, som kan brukes til det meste. Den er spesielt vanlig i det koreanske kjøkkenet og kan brukes som marinade, i gryter, supper eller rørt inn som dipp. Da jeg spurte mannen i kassen om hva han pleide å bruke gochujang til, svarte han at han i hans yngre dager pleide å blande den i en skål med kun ris og spise det slik – skikkelig studentkost det, sa han og smilte lurt.

Fiskesaus

FLERE VALGMULIGHETER: Det finnes flere typer karripasta, og noe for enhver smak.

For det meste er fiskesaus laget av fermentert ansjos, men ikke la det skremme deg, for dette er en saus som kommer til å løfte måltidene dine til nye dimensjoner. Sausen har et bredt bruksområde og kan brukes i alt fra pastasauser til dressinger, så vel som til salat.

Karripasta

Det er essensielt å ha en type pasta i skapet når en skal begi seg ut på retter med opprinnelse utenfor Europa. Både rød, gul og grønn karripasta kan lages fra bunnen av hjemme, men det er også greit å ha en boks liggende når tiden ikke strekker til. Alle fargene av karripasta har hver sin smak og er godt egnet til å marinere kylling med og til bruk i gryter. Her er det bare å smake seg frem til det man foretrekker.

LES OGSÅ: Neste år kan alle NTNU-studenter få 7,5 studiepoeng i joike-fag.

BÆREKRAFTIG STUDENTMAT: Bytt ut nattmaten til over hundrelappen med en varm, og ikke minst billig, skål med nudler.

Nudler

Dette er noe enhver student burde ha på lur i skapet. Ikke bare er nudler billig kost, de er også veldig lette å «pimpe» opp med for eksempel grønnsaker, svinekjøtt, crabsticks eller egg. De fleste grønnsakshandlere har et bredt utvalg av tørre nudler med forskjellige smaker, til under en tikroning. En annen bonus er at det er lettere å droppe nattmaten når en vet at det ligger noe annet enn tørre knekkebrød med gulost hjemme.

Sambal oelek

SESAMOLJE: Denne kan brukes til å gi en nøtteaktig smak på maten ved for eksempel steking.

Dette er også en type pasta, som består av mange ulike typer chili blandet sammen ved hjelp av en morter. Sambal oelek har opprinnelse fra Indonesia og brukes i så å si all mat derfra. Den er spesielt god på laks, men er også super til gryter.

Oljer

Sesamolje gir en ny dimensjon til stekingen din på grunn av den nøtteaktige smaken, og kan også brukes som smakstilsetning i ulike matretter og salater. Men det stopper ikke der. Siden de fleste asiatiske matvarebutikker har flere titalls ulike typer olje, fra sesamolje til chiliolje, er jeg sikker på at du kan finne deg forskjellige typer som kan tilfredsstille smaksløkene dine.

Togarashi

Det er lett å bli overveldet av de mange fremmedordene i den store krydderhylla, så her kommer et kort og enkelt tips: Se etter togarashi. Dette er et krydder som visstnok skal passe til alt. Det er en blanding av hele syv ingredienser, deriblant rød pepper, ristet appelsinskall og sesamfrø. Krydderet er mye brukt i det japanske kjøkken, men er et godt «allroundkrydder».

LES OGSÅ:  Leiemarkedet er stadig utilgjengelig for studenter.

Powered by Labrador CMS