Moholt studentby får 60 millioner til oppgradering
Sit får midler til å oppgradere boliger i Moholt studentby. Det innebærer blant annet omgjøring av søppelrom og sykkelboder til nye hybler.
Som Universitetsavisa meldte i juli har Kunnskapsdepartementet bevilget 250 millioner kroner til oppgradering av studentboliger. Sit søkte om 148 av disse millionene, men fikk til slutt 60 for å renovere og utvide de eksisterende studentboligene langs Moholt allé. Det skrev Adressa (bak betalingsmur) tidligere i dag.
– Dette er vi i Sit kjempeglade for, sier boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås til Under Dusken. Når det nå er klart at vi får tilskuddet, gjør dette at vi kan gjøre nødvendige oppgraderinger og fortsatt beholde en lavere husleie, utdyper hun.
Til Adressa sier hun også at de selvfølgelig har gjort vedlikehold på boligene underveis, men at det nå er behov for en større oppgradering. Bygningene ble satt opp i 1964 og har siden da blitt nedslitte og gammeldagse. Hyblenes planløsning skal nå endres. Blant annet skal badet deles sånn at dusjen er i et eget rom, og kjøkkenet skal få flere soner slik at studentene kan sitte i sofa og ikke bare ved kjøkkenbordet.
45 nye boenheter
Bevilgningen som Sit mottar er en del av totalt 250 millioner kroner som har blitt satt av til oppgradering av studentboliger som et resultat av koronakrisen.
Minister for forskning og høyere utdanning Henrik Asheim har uttalt til Universitetsavisa at formålet med pengene er at de skal gå til prosjekter som kan starte opp raskt, og som dermed kan bidra til å øke den økonomiske aktiviteten innen byggebransjen i lys av koronakrisen.
Aspås sier at Sit holder på med planleggingen nå, og at de håper å starte renoveringen før nyttår.
– En forutsetning for å få tildelt pengene var at man kunne sette igang raskt. Vi planlegger å begynne med tiltak som ikke berører de som bor i hyblene. Dette vil si at vi starter med utvendig arbeid, som blant annet å bytte ut og legge nye rør. Så vil vi ta for oss innvendig arbeid, men det er viktig for oss at renovasjonen ikke berører studentene.
Universitetsavisa skriver at en del av oppgraderingen vil være å gjøre om utdaterte søppelrom og sykkelboder til nye hybler. Dette vil resultere i 45 nye boenheter i tillegg til de 468 hybelenhetene som skal renoveres.
Mottok mindre enn ønsket
I juli uttalte Aspås til Universitetsavisa at Sit hadde søkt om 148 millioner kroner til renoveringen. Når det nå har blitt bestemt at de mottar kun 60 millioner, sier hun at de likevel er godt fornøyd.
– Vi søkte om så mye vi kunne, men synes vi har fått en stor andel. Kunnskapsdepartementet deler ut 250 millioner, og vi er veldig fornøyd med den andelen vi har fått.
Hun forklarer at midlene Sit nå har fått tildelt gjør at de kan sette igang tiltak raskere.
– Det er mange samskipnader rundt omkring i Norge som sliter og har tapt penger under koronakrisen. Dette hadde egentlig gjort at vi kanskje måtte latt prosjektet vente, men nå kan vi gjennomføre det likevel. Vi synes også at det er bra vi kan bidra til byggenæringen.
Det er fortsatt uvisst når oppgraderingen vil stå ferdig. Aspås forklarer at prosjektet vil gjennomføres etappevis.
– Vi kommer til å ta for oss renoveringen tun for tun fordi det er viktig for oss å opprettholde mest mulig normal bruk av hyblene for beboerne våre. Dermed kan det ta flere år før oppgraderingen er ferdigstilt.