Debatt:

Møllenberg: Hvor er studentorganisasjonene?

Et strukturelt problem er ikke noens skyld, men manges ansvar. Men hvor er studentorganisasjonene?

Publisert Sist oppdatert

Det skjer ting på Møllenberg. Etter over en måned, hvor fortvilte naboer har bedt om hjelp til å løse utfordringene med massiv festing og uutholdelig støy på nattestid, har flere aktører innsett at problemet er så betydelig at det krever tiltak. Det kommer til å ta tid, og ingen enkeltaktører kan løse dette alene.

NTNUs rektor Anne Borg ble nylig intervjuet i podkasten Omadressert. Hun har fått mye – og etter min oppfatning velfortjent – kritikk for måten hun først avfeide NTNUs helt åpenbare ansvar for å bidra til at byen og universitetet lever godt med hverandre. I intervjuet nevnte hun flere konkrete tiltak som gir grunn til optimisme: NTNU samarbeider nå med kommunen og andre om å løse problemene på Møllenberg.

Men NTNUs ledelse og studentsamskipnaden er også klare over at samlokalisering av campus i sentrum betyr at man må unngå at det skapes «flere Møllenberg». Det er konkrete og gode signal fra rektor. Internasjonalt har det i flere tiår blitt gjort forskning på såkalt «studentification», som nettopp handler om hvordan universitetsbyene sikrer en variert beboersammensetning til beste for alle. Studenttinget og Velferdstinget har så langt i debatten vært mest opptatt av å understreke at de selv ikke har noe ansvar. Som Studenttingets leder Andreas Knudsen Sund uttaler til Universitetsavisa: «NTNU har ikke noe mandat over hva studenter eventuelt gjør på nattestid. Det er ikke i utgangspunktet NTNU som har ansvar for fadderukene. Det er det linjeforeningene som har. Og de har heller ikke noe ansvar her fordi fadderuka sluttet for lenge siden. Om det er noen som skal gå inn her og ta ansvar så er det nå kommunen selv».

De fleste er enige om at problemene på Møllenberg er hinsides «man må tåle litt støy hvis vi velger å bo i en by», eller «studentene er jo voksne mennesker som har ansvar for sine egne handlinger». Dette handler heller ikke om hvorvidt det er få, mange eller ingen studenter som forårsaker nattebråket. Vi vet at det er mange studenter som gjerne vil sove om natta. Dette er avsporinger. Problemet på Møllenberg er ikke «ungdommen nå til dags», men parallelle virkeligheter, forårsaket av hyblifisering og ukultur, som krever at mange tar ansvar. Hvis det ikke gjøres noe, vil dette problemet bli større i alle sentrale bydeler i Trondheim. Det er det ingen som er tjent med.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS