Nabolaget på kollisjonskurs
Det går hardt for seg på Møllenberg om dagen. Studenter føler seg ikke lenger velkomne, og fastboende får ikke sove.
– Det merkeligste jeg har sett? Kanskje den gangen det kom et piano gjennom lufta mens jeg satt og spiste på kjøkkenet?
Kirsti Antonsen har bodd på Møllenberg i hele 42 år. Hun har flere tanker om hvordan Møllenberg har blitt det eneste nabolaget i Norge som kan skilte med en studentandel på over 50 prosent.
– Jeg tipper at mange av de fastboende på Møllenberg føler en spesiell nærhet til akkurat dette strøket. Mange av dem var opprinnelig blant aktivistene som aksjonerte mot kommunens planer om å anlegge ny innfartsvei gjennom Møllenberg og Bakklandet, da det var snakk om dette på 70-tallet.
Ifølge Antonsen så Møllenberg på 80-tallet ganske annerledes ut enn det det gjør i dag. På den tida var husleia regulert, og kommunen ga billige lån til de fastboende for å få satt inn lydtette vinduer. Mange utleieleiligheter var underlagt husleiereguleringsloven. Hun forteller at Møllenberg alltid har vært et attraktivt strøk for studenter som ønsker å bo sentrumsnært, men at utleiepraksisen har endret seg betydelig over tid.
– Hyblifiseringen fører til en spesiell forringelse av bomiljøet. Når boligspekulantene legger opp til hyblifisering, gjør de om leiegårder om til rene studenthus, noe som fører til et stort gjennomtrekk av beboere, sier hun.
Antonsen mener at huseierene er nødt til å være mer involverte i utleieprosessen og i oppfølging av utleievedtektene, og ikke bare se på husene som rene pengemaskiner. Men hun mener også at kommunen må ta et større ansvar.
– Det er jo et skrikende behov for studentboliger; studentene mangler jo åpenbart en plass å bo. Kommunen må gjøre det mindre lønnsomt å spekulere i boligmarkedet. Når eiendomsinvestorene byr to millioner over takst, skal du være ganske idealistisk av deg for ikke å selge.
Ifølge Antonsen har det i det siste blitt hardere fronter mellom fastboende og utleiende studenter, som «oss» og «dem», men hun understreker også at kollektiv med en tilstedeværende eller fastboende utleier ikke i nærheten har de samme støyproblemene.
– Jeg har truffet veldig mange hyggelige studenter, men jeg skulle gjerne ønske at flere kunne si hei på gata.
Støtter studentene
«Laksekongen» Bendik Rognes har bodd i Trondheim hele livet, og har brukt mye tid i Møllenbergs gater.
– Jeg har festet her siden jeg var 16-17 år, har en stor omgangskrets og mye kjennskap til det som har foregått her. Når en går gjennom Møllenberg, er det som å gå gjennom en gate i Rhodos. Det er bedre å dra hit enn å feste på byen. Det er bare å klatre inn i et vindu, så har du en fest.
Rognes mener at at det er utleierne som må ta ansvar for festbråket.
– Jeg synes ikke det er studentene sin skyld. Jeg skjønner at festingen og klagene har holdt på lenge, men at politiet bøtelegger studentene blir feil. Det å være student innebærer festing, det er bare sånn det er. Hovedproblemet er utleierne, det er de som burde stille krav.
Rognes synes at folk må ha en forståelse for at Trondheim er en studentby med studenter som fester.
– Ikke alle har anledning til å dra på byen fordi det kan bli veldig dyrt. Da tyr en gjerne til hjemmefester. Jeg har forståelse for begge sider, men støtter studentene.
Laksekongen regner også med at situasjonen vil endre seg nå, etter gjenåpningen.
– Nå har det nettopp vært gjenåpning, så da kan folk få utblåsning. Etter det så skal det nok dempe seg. Det er ikke verre enn det. Det trenger en ikke å være rakettforsker for å skjønne.
LES OGSÅ: UKA-21 døpes med løfte om fryd, jubel og glede
Folkemøte for forsoning
Lørdag 2. oktober inviterte Trondheim kommune, NTNU, politiet i Trondheim, Møllenberg og Rosenborg velforening, Sit og studentene til gateprat på Møllenberg.
Politiinspektør Arve Nordtvedt har forståelse for at bøtelegging kan være problematisk for studentene, men mener det har blitt en nødvendighet.
– Jeg har forståelse for at ti tusen kroner for en student kan være krevende, men har du først fått den bota, så gjør man ganske sikkert ikke det samme en gang til. De gangene vi har måttet bøtelegge, har det vært ekstreme situasjoner, ikke kun litt musikk.
Nordtvedt kan også fortelle at det ikke har fungert med advarsler.
– Om straff eller trussel skal ha en effekt, så burde det kanskje svi. Vi har prøvd i lang tid med advarsler, uten at det har hjulpet. Vi har fått mye kritikk fra beboere her som har klaget flere ganger på at politiet ikke har brukt sterkere lut for å få satt en stopper for bråket, sier han.
Nordtvedt forteller at ifølge beboerne har ikke advarsler hatt noen effekt, og at de opplever at festene har fortsatt like ille neste natt. Han tror bøteleggingen har ført til en forbedring allerede.
– I år, og til dels i fjor, var det ganske ekstremt under fadderperioden. Det har vært klager før, men vi har sett en merkbar økning de to siste årene. Vi har kommet til et punkt der nok var nok, og derfor må vi statuere et eksempel. Vi ser på det som positivt, da det de siste par helgene har det vært lite klager fra Møllenberg. Det er ikke sikkert at det er politiet sin reaksjonsform som har betydning, men det at samfunnet og utelivet har åpnet igjen.
Nordtvedt forteller samtidig at bøtelegging uten forvarsel muligens blir en midlertidig løsning.
– Om problemet avtar, så tror jeg ikke vi viderefører praksisen med bøtelegging. Får vi fortsatt massive klager, så kan det hende vi må fortsette, men vi håper vi slipper det, forklarer Nordtvedt.
Han avslutter med å oppfordre studentene til å feste med måte og ta hensyn til alle.
Ønsker godt naboskap
– Vi har vært i dialog med flere utleiere om hva som funker. Det som funker er tilstedeværelse og et godt bomiljø. Du kommer en lang vei med god dialog.
Hun kan fortelle om at Sit sin vektertjeneste holder det verste av støyet nede, og framholder viktigheten av tilstedeværelse som utleier:
– Jeg tenker at man har et ansvar når man påtar seg rollen som utleier. Ikke nødvendigvis for oppførselen til folk, men det er jo et par stykker som eier ganske mye, og da har man et spesielt ansvar for å være til stede.
NTNU-rektor Anne Borg kaller Møllenberg et «spesielt festutsatt nabolag», men understreker at de fleste av studentene oppfører seg fint.
– Det er uakseptabelt at det er festing hver eneste dag, uavhengig av om det er studenter eller noen andre. Man må kunne være gode naboer.
Det virker ikke helt klart hva slags ansvar NTNU som universitet mener de har for Møllenbergfestingen, utenom det Borg kaller «å fremme god studentkultur».
– Det vi kan gjøre som universitet, er å sikre kommunikasjon med studentfrivilligheten, og bidra til god kultur blant studentene. Det handler om at alle vil være gode Trondheimsborgere.
Hun trekker fram såkalt «holdningsfremmende arbeid» som NTNUs virkemiddel.
– Jeg synes det er fint at studentene tar ansvar selv. Det vi kan bidra med som universitet, er å legge til rette for en god diskusjon innad i studentmiljøet.
LES OGSÅ: No kan studentane røyste igjen i studentvalet
– Stemninga surna veldig
Lasse Dorlöchter studerer ved NTNU, og flyttet nylig til Møllenberg. For ham har ikke bomiljøet blitt som han hadde tenkt.
– Vi har ikke blitt plaget av støy siden fadderuka, men andre steder på Møllenberg har en del høyere lydnivå. Det har blitt veldig kjipt å bo her når en føler seg så lite velkommen. Hvis det for eksempel er en fest i nærheten når jeg går ut på gata, får jeg en del stygge blikk slengt etter meg.
Dorlöchter er skuffet over hvordan stemningen har blitt på Møllenberg. Han er redd for at terskelen for å ringe politiet på festbråk har blitt for lav, spesielt med trusselen om bøtelegging hengende over seg.
– Det er surt at det har blitt slik, og det er åpenbart en reaksjon på at andre tiltak ikke har fungert. Hvis jeg hadde fått bot, hadde hele stipendet mitt gått til å betale boten. Jeg tar gjerne en bot, gitt at jeg får en advarsel først, men når en ikke får det, så tør jeg ikke ta sjansen på å arrangere sosiale sammenkomster, sier han.
Stemninga i nabolaget er heller ikke noe som har levd opp til forventningene til Dorlöchter.
– Det har vært lyd før, som for eksempel under fadderuka. Vi fikk en del strenge e-poster, og etter det føler jeg at alle har skjerpa seg. På grunn av bøtene har stemninga surna veldig. Det å bo på Møllenberg skulle være gøy, med mange studenter og et godt miljø. Ingen har egentlig lyst å bo her når stemningen har blitt så bitter.
Han mener kommunen må påta seg sin del av skylden for situasjonen.
– Kommunen har tillatt Møllenberg å bli kjøpt opp av eiendomsspekulanter, som over tid har kjøpt opp mer og mer. Da ender jo Møllenberg opp med å bli halvparten studenter, noe som skaper en helt egen stemning. Festbråket er en følge av at så mange studenter har flyttet hit, som igjen handler om tilbud og etterspørsel på boligmarkedet.
Beboerne har ansvaret
Krebreal eiendom, Strinda eiendom og Brevik boligutleie er blant de største utleierne i Trondheimsregionen, og eier dessuten mange eiendommer på Møllenberg.
Daglig leder ved Brevik boligutleie, Ragnar Brevik, sier at det er enkeltpersoner som har ansvaret:
– Det er vel de som fester som har skyld for dette. Man kan ikke skyve skylden over på noen som ikke er til stede, og som gjør alt for å unngå dette.
Bjørn Morten Brauti, daglig leder ved Krebreal eiendom, mener flere involverte har ansvar, men fastholder at beboerne må ta hovedansvaret:
– Utleierne, politiet, kommunen og beboerne har alle sitt felles ansvar; hver og én må ta sin del.
Han tar avstand fra det han kaller en ‘spissformulert og polariserende offentlig dialog’, og kaller mye av kritikken for mobbing av studentmassen:
– Det er ikke bare studenter som er festende beboere. Vi mener studentene nærmest har blitt mobbet offentlig av Adressa og NRK, ved flere anledninger.
Daglig leder ved Strinda eiendom, Henrik Grue, kan fortelle at de største utleierne har gått sammen om å leie inn vektertjenester for å patruljere på kveldstid og stoppe utagerende fester. Dette bekreftes av de andre utleierne vi har snakket med, som også trekker fram hyppig og god kommunikasjon av husordensreglene som noe de vil fokusere på fremover.
LES OGSÅ: Under Dusken trenger studenter som tør å si hva de mener
5 på Møllenberg
Kamilla, bachelor i pedagogikk
På vei: Hjem for å spise taco med resten av kollektivet på Rosenborg.
Hva er ditt forhold til fest og bråk på Møllenberg?
– Jeg hører jo litt støy fra studentbyen jeg bor ved, men er ikke spesielt plaget.
Har du et morsomt festminne fra Møllenberg?
– Det er så mye forskjellig, vanskelig å sette fingeren på noe spesifikt!
Bertine, sivilingeniør industriell økonomi og teknologiledelse
På vei: Til Ikea for å kjøpe inn litt ting til kollektivet.
Hva er ditt forhold til fest og bråk på Møllenberg?
– Jeg kjenner til problematikken, har hørt at det foregår mye her. Kjenner ganske mange fra klassen min som bor her, så vet jo at det er et skikkelig studentstrøk.
Morsomt festminne fra Møllenberg?
– Jeg er helt ny i høst, så ikke no spesielt enda, men jeg gleder meg til å oppleve nye ting!
Daniel, International Management på BI og Hauk, tømrer
På vei: Hjem til kollektivet for å vorse, før de skal ut på byen.
Hva er deres forhold til fest og bråk på Møllenberg?
– Synes det er stort sett god stemning, vi, svarer Hauk.
Morsomt festminne på Møllenberg?
– Ja, det må jo være hos meg, sier Hauk
Daniel stemmer i:
– Ja definitivt, det er det sjukeste party- kollektivet i Trondheim. En stor plass, hvor vi har samla mange mennesker!
Hauk legger til at det blir en del politi på døra.
– Men jeg skjønner jo litt det, er litt diskotek-stemning, avslutter han.
Ragnhild, sosiologi årsstudium og Astrid, tar opp fag på Sonans
På vei: Hjem til spillkveld i kollektivet i Kirkegata.
Hva er deres forhold til festing og bråking på Møllenberg?
– Det er festing og kos ja, men klagingen er overdrevet, mener Astrid.
Ragnhild sier at hun skjønner at det kan gå litt langt iblant, men hun synes at det må være lov å ha det litt gøy bak lukkede vinduer og dører.
– Slik som politiet holder på nå er ganske drøyt, legger hun til.
Astrid er enig.
– Ja, det synes jeg er skikkelig maktovergrep, sier hun.
Ragnhild opplever at det bare er på Møllenberg dette skjer. Astrid stemmer i, og synes det er kjipt at det har blitt slik.
– Man føler seg ikke velkommen som student her lenger, avslutter hun.
Morsomste festminne på Møllenberg?
– Temafest helter og skurker, hos meg selv, definitivt! Det var dritgøy, svarer Ragnhild.