UPARTISK: Leder i finansstyret Monica Rolfsen skal skape et miljø hvor akademisk frihet råder.

– Det er ikke et direkte avhengighetsforhold mellom NTNU og Samfundet

Finansstyreleder Monica Rolfsen ved Studentersamfundet skal tilbys rollen som prorektor for samfunnsansvar og formidling ved NTNU. Hverken Samfundetlederen eller Rolfsen mener dette blir et problem.

Takker Rolfsen ja til tilbudet fra NTNU, tiltrer hun i rollen 2. januar 2025. Som prorektor vil hun ha strategisk ansvar for utvikling og oppfølging av formidling, språkpolitikk og ivaretakelse av akademisk ytringsfrihet. Rolfsen forteller at hun ser frem til å bli tilbudt rollen, som vil være en forfremmelse fra hennes nåværende rolle som dekan ved Fakultetet for økonomi.

– Jeg har alltid synes det har vært kjempespennende å jobbe med disse problemstillingene, så jeg gleder meg veldig til å jobbe med det, sier Rolfsen.

Tidligere har det vært prorektorer for utdanning, forskning og formidling og nyskapning. Disse blir fra våren av, utdanning, forskning og nyskapning og Rolfsens nye rolle, prorektor for samfunnsansvar og formidling.

– Dette var en beslutning NTNU tok, så ytringsfrihet og formidling skal få mer fokus, forklarer Rolfsen. 

Hun forteller at hennes oppgave vil bli å skape en sterk bevissthet rundt det å ha akademisk frihet hos alle ledere og mellomledere ved NTNU.

– Akademisk frihet handler om at man skal kunne få lov til å si det man vil uten å få kjeft fra ledelsen, så lenge det ikke omrammes av straffeloven, sier Rolfsen.

LES OGSÅ:  – Vi ser manglende kildesortering på Samfundet

Først og fremst NTNU og Samfundet

Stillingen som prorektor vil hun ha i tillegg til sin nåværende rolle som leder av Finansstyret på Studentersamfundet, som hun innehar frem til april 2025. Rolfsen forklarer rollen til Finansstyret som de ansvarlige voksne på bakrommet.

– Vi skal sørge for at det er penger nok til å drive Studentersamfundet også for kommende studenter, forklarer hun.

Fra og med januar neste år vil Rolfsen da kombinere rollen som prorektor ved NTNU med rollen som leder av Finansstyret. I tillegg har Rolfsen i dag flere andre styreverv. Likevel tenker ikke Rolfsen at kombinasjonen av de nye vervene vil bli noe problem, så lenge hun planlegger godt. 

– Samfundet synes jeg er veldig spennende å holde på med, så det er mye annet jeg heller vil kutte i forhold til tidsbruk, sier hun. 

Monica Rolfsen
UPOLITISK: NTNU er ifølge Rolfsen ikke en politisk organisasjon.

Naturlig med politisk uenighet mellom Samfundet og NTNU 

Rolfsen mener at de to ulike organisasjonene, NTNU og Studentersamfundet, har lite direkte med hverandre å gjøre. Med unntak av at studentene som går på NTNU kan bli medlemmer på Studentersamfundet.

I henhold til politiske meninger, hevder Rolfsen at det er helt naturlig at det er situasjoner der Studentersamfundet og NTNU vil ha ulike politiske meninger. Hun trekker frem eksempelet om NTNUs samarbeid med Kongsberg gruppen, som Studentersamfundet ikke har ønsket. 

– Det ville nesten vært rart om disse to organisasjonene ikke mente forskjellige ting, fortsetter hun. 

Derimot ser ikke Rolfsen på det som et problem at hun har aktive roller i begge organisasjonene. Hun presiserer nok en gang at hun bare skal passe på økonomien for kommende generasjoner på Studentersamfundet. 

– Hva Studentersamfundet mener, eller ikke mener, om Equinor eller våpenproduksjon, har jeg overhodet ikke noe med, fortsetter hun.

Som leder av Finansstyret har Rolfsen strengt tatt kun en økonomisk rolle. Opp mot de politiske vedtakene som tas på Studentersamfunnet, kan hun være med på Samfundsmøter for å stemme for eller mot politiske forslag på lik linje med alle de andre medlemmene. 

NTNU tar ikke aktive standpunkt

I tillegg til at Rolfsen sitt arbeid i Finansstyret kun er økonomisk, mener hun heller ikke at NTNU aktivt tar politiske standpunkt. Dette begrunner hun med at NTNU ikke er en politisk organisasjon.

– Det er opp til hver enkelt forsker å mene det de vil om forskjellige saker, samt å inngå samarbeid med forskjellige bedrifter, argumenterer hun. 

Selv om medlemmer på Studentersamfundet og NTNU kan ha ulike meninger, vil det ifølge Rolfsen ikke oppstå interessekonflikter mellom hennes nye og gamle rolle. 

UPROBLEMATISK: Samfundetlederen Rami Chumber ser ikke for seg at Monica Rolfsen nye stilling vil påvirke Studentersamfundet.

Finansstyret må akseptere Storsalens standpunkter

Samfundetleder Rami Chumber ved Studentersamfundet ser heller ikke for seg at Rolfsens nye stilling vil endre driften til Finansstyret eller Samfundet. Chumber forteller videre at det er vedtak i Storsalen som avgjør de politiske beslutningene som tas av Studentersamfundet. 

– Når Samfundet tar standpunkter i samfunnsdebatten, må Finansstyret akseptere det. De har den samme muligheten til å påvirke Samfundets meninger som alle andre medlemmer, forteller han. 

Chumber mener i likhet med Rolfsen at kombinasjonen av de to stillingene vil være uproblematisk og at det er lite rom for interessekonflikter.

LES OGSÅ:  Bodegaens fremtid er i hendene til disse studentene

Powered by Labrador CMS