Musikkommentar:

På tide å bytte strømmetjeneste

Det er ikke noen ny sak at Spotify er dårlig på å betale artistene sine. Ved inngangen til 2024 har strømmetjenesten gjort det enda vanskeligere for små artister å tjene penger.

Publisert Sist oppdatert

Spotify har siden 2006 dominert musikkmarkedet, og det har tidvis virket som selskapet har hatt monopol på musikkstrømming. Det har gjennom årene blitt et selskap alle som hører på musikk, har kjennskap til. Med over 500 millioner brukere er selskapet en viktig plattform for både artister og lyttere. 

Før Spotify ble det meste av musikk på nett ulovlig kopiert og delt på plattformer som Limewire. Dette var et stort problem for musikkbransjen, og da også artistene. Uten å få betalt for musikken man driver med, kan det bli vanskelig å fortsette å lage musikk. Spotify klarte å skape en tjeneste der man bevarte de praktiske aspektene ved blant annet Limewire, men der artistene og musikkbransjen samtidig fikk betalt. 

I tillegg har Spotify gjort det mulig for hvem som helst å laste opp musikk og nå topplistene. Før Spotify måtte man på en eller annen måte overbevise noen nøkkelpersoner hos et plateselskap, som igjen ga deg penger og ressurser til å spille inn et album og markedsføre det. Enten det, eller så måtte man gjøre alt dette på egen hånd. Etter Spotify har flere artister gått viralt fra soverommet sitt. Du har kanskje en kompis eller to som har prøvd på nettopp det. 

I det siste har det ikke vært så mange overskrifter om hvor bra Spotify har vært for musikkbransjen og uavhengige artister. Det har derimot vært mye misnøye med hvordan og hvor mye plattformen betaler artistene som gjør at Spotify har en plattform i det hele tatt. 

LES OGSÅ: Eg klarer ikkje bry meg om verda.

Det er ikke noen nyhet at Spotify har vært gniene på hvor mye de betaler artistene sine for en bestemt mengde strømminger. Apple Music betaler 600 til 800 dollar for 100 000 strømminger og Tidal betaler 1250 til 1500 dollar for 100 000 strømminger. Spotify, derimot, betaler kun 300 til 500 dollar for 100 000 strømminger. Det kan i verste fall bety at en artist må ha 18 000 000 strømminger i måneden for å kunne tjene en norsk gjennomsnittslønn. 

I 2024 har Spotify endret vilkårene for utbetaling for strømminger. Det er nå en terskel man må oppnå for at en låt skal kunne tjene penger i det hele tatt. Låten må ha minst 1000 avspillinger før den kvalifiserer til å tjene penger. Noe som kanskje ikke virker som så mye, men for små, uavhengige artister som legger inn mange timer for å gi ut mange låter for et nisje-publikum, vil en slik forandring kunne være kroken på døren. 

Forskjellen i pris for studenter på strømmetjenester er ikke stor. Apple Music koster 75 kroner måneden, Spotify koster 69 kroner måneden, mens Tidal kun tar 49 kroner. Men er det verdt å miste alle podkastene til Spotify, Spotify wrapped, en håndfull følgere, 50 spillelister, og å gidde å overtale pappa om å bytte familieabonnementet over til Apple Music? Det er kanskje ikke det. De fleste artister vi hører på i dag tjener jo greit uansett. 

Det er nok urealistisk å håpe på at Spotify vil begynne å betale artistene sine bedre med det første. For da Uruguay vedtok en ny lov som ville føre til at Spotify ville måtte betale artistene sine mer, valgte de heller å trekke seg ut av landet. Det er ganske tydelig at målet til Spotify kun er å tjene penger, så om alle kun hører på Drake og Taylor Swift, har det ikke så mye å si for strømmetjenesten. Det er uheldig for nye artister som prøver å skape en karriere. 

Spotify vil nok beholde tronen en god stund til, ettersom de nesten har hatt monopol på markedet i over 15 år. Å bytte strømmetjeneste vil nok hjelpe mindre, uavhengige artister å kunne leve av musikken, og i gjengjeld kunne skape mer musikk. Men om du virkelig vil støtte artisten, er nok svaret å kjøpe album fysisk og/eller digitalt. Og merch.

LES OGSÅ: Går vi konkurs uten Equinor, har Samfundet en kritikkverdig økonomisk styringsmodell.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS