Musikalske barer i bartebyen

UKA er over, men frykt ikke. Det finnes kulturelle kroker spredt over hele byen som dekker de aller fleste behov.

Tekst: Adrian Ulleland og Kasper Galta

Nå som UKA er over har vi påtatt oss ansvaret å kartlegge musikkscenen her i byen, slik at de musikalske opplevelsene kan fortsette i det uendelige. Hvor drar man egentlig for «god» musikk? Vi kjenner alle til steder som Downtown, Heidis og Samfundet, men det finnes et hav av andre alternativer. Det kan ofte oppfattes skremmende eller ubehagelig å bevege seg bort fra det trygge og normale, men å oppsøke noen av disse barene kan anbefales. Om det så er en helt alminnelig tirsdag som du vil krydre opp, eller om du vil ta deg en tur ut og møte nye mennesker. Er du en vaskeekte byrotte kan bar-til-bar være en idé.

Lokal

CIRKUS: Signaturdrinken Hiroshima er en opplevelse i seg selv.
CIRKUS: Signaturdrinken Hiroshima er en opplevelse i seg selv.

Vi trasker gatelangs en sen mandagskveld. Planen er å besøke et knippe barer, men den blir lagt på is i sekundet vi trer inn på Lokal Bar. Petters Jazzjam trollbinder oss, og vi føler at vi plutselig befinner oss i New Orleans’ gater. Dette er et konsept som finner sted én gang i måneden og samler musikkelskere i alle aldre. Har du mulighet til å få med deg dette, anbefales det på det sterkeste. Det arrangeres også musikkbingo annenhver onsdag, som arrangøren selv beskriver som «musikk fra de siste fire tiår». På Lokal Bar er det altså ikke manko på musikkrelaterte aktiviteter og opplevelser.

Før vi prøver å kartlegge musikken som spilles på Lokal er det nødvendig å presisere at dette er et tredelt utested. Lokal består av en cocktailbar, en intimscene og en klubb i kjelleren. Dette gjør at du kan oppleve tre forskjellige lydbilder med kort gangavstand. Cocktailbaren har et klart konsept rundt musikken de spiller. Det går utelukkende i 90-talls RnB, hiphop og lekne rytmer. Med god atmosfære og drinker er denne siden en sikker vinner, uavhengig om du drar ut med venner eller på date. På den andre siden finner vi et mer variert spekter av musikk og det er betjeningen som setter stemningen. Her får du alt fra myk jazz til hardrock. Det er også åpent for ønsker dersom betjeningen er i godt humør. Etter noen enheter i første etasje, er du antageligvis i form til å bevege deg videre til den mystiske klubben. Her spilles det elektronika presentert av drevne dj-er og dansegulvet fylles av danseglade unge voksne.

TYVEN: Kan ofte by på herlig live-musikk.
TYVEN: Kan ofte by på herlig live-musikk.

Antikvariatet

I døra på Antikvariatet blir vi møtt av en ildsjel som i mange år har viet livet sitt til å gi noe tilbake til samfunnet gjennom musikk og kulturelle opplevelser. Selv beskriver daglig leder, Carsten Tourrenc, Antikvariatet som Trondheims potet. Målet har vært å by på alt av musikalske opplevelser, både når det kommer til sjanger og nivå. Denne kulturelle perlen byr på konserter opp til fire dager i uka, onsdag til søndag, og er med det den hyppigst brukte konsertarenaen i byen. Klientellet er ekstremt varierende på Antikvariatet, noe som også er ambisjonen. De vil ikke ha én spesiell type mennesker som gjester, Antikvariatet er for alle. Dette fører til at du kan kombinere god musikk med gode historier fra folk du ellers ikke ville møtt. Hver søndag er det åpen scene, noe som åpner dører inn i den musikalske verden. Ambisjonen her er å ha en arena der hobbymusikere kan vise seg fram, i trygge og hyggelige omgivelser. Alt av konserter foregår i bokklubben som er både vakker og utrolig koselig – ideelt for den utrente entertainer.

Den Gode Nabo

Når du går ned den smale trappen og inn den nesten skjulte døren til Den Gode Naboen er det som du går inn en tidsmaskin. Den populære baren ved Nidelva tar deg med til noe distansert fra det moderne. Fra det skjeve gulvet til alle skattene som henger i taket og på veggene, er det som om tiden har stoppet og ingenting har endret seg på mange år. Med sin trivelige og varme atmosfære og sitt snakkevennlige lydnivå, er denne baren perfekt om du vil kose deg sammen med gjengen og ta et par øl. Musikkmessig er det et sted som både gir deg de gamle slagerne fra the Rolling Stones og Led Zeppelin, og nyere låter. Lydbildet varierer med de som er på vakt den kvelden. De innrømmer at de er veldig glade i klassisk rock, men det stopper dem ikke fra å spille alt mulig annet også.

Moskus

En annen bar som tar deg tilbake i tid er Moskus. Det første du blir møtt med når du går inn i den lille baren i Olav Tryggvasons Gate er en vegg av LP-plater. Du får med én gang inntrykk av at de som driver baren er store musikkelskere. Daglig leder Magnus Lykkelig er stolt av å ha en bar som kun spiller LP-plater. Dette betyr at de spiller album fra start til slutt, noe som skaper en genuin musikkopplevelse. Musikken som spilles er en fin blanding av blues, country og andre klassiske sjangre, men de spiller også musikk fra lokale band for å støtte musikkmiljøet. Selv om de ikke har den største scenen, er det plass til flere gode musikere. Her spilles det hyppig konserter av flere artister fra overalt i Norge og verden. Magnus nevner at da The Switch spilte en konsert der under Pstereo, spilte de inn en liveplate. Moskus er virkelig en bar for nostalgiske eller nysgjerrige sjeler som vil oppleve en bar utenom det vanlige, og man finner til og med en fungerende jukeboks på stedet.

Cirkus

Om du går inn døra og ned trappa til det som kan minne om et stort bomberom fylt med rockemusikk har du kommet til Cirkus. En bar som gir deg det meste rocken har å by på. Med kjente platecover og ansikter fra rockens historie på nesten hver vegg legges det ikke skjul på at de har et klart konsept de holder fast ved. Her finner man rimelig drikke og ofte mange folk. Med vennlige bartendere og hyggelig klientell er mye gjort. Sleng på fet musikk og billig drikke, så har du en rå kveld på byen. Har du ikke opplevd Cirkus enda, så har du nesten ikke opplevd Trondheim, for signaturdrinken Hiroshima burde testes. Her er det bare å spenne på seg skoa og komme seg til Nordre Gate.

Tyven

Tyven er et av de nyere tilskuddene til Trondheims uteliv. Kult ungdommelig design med oppkvikkende farger, spennende dekor og mange artige bilder pryder stedet og skaper en god stemning med en gang du kommer inn. Baren virker umiddelbart mer levende enn de fleste. Utestedet er nesten som en smeltedigel av alle typer folk, hvor du er velkommen uansett hvem du er. Derfor er det perfekt at Tyven har mye plass både til å danse og sitte. Du har til og med muligheten til å sitte ute i en bakgård hvor det er hyggelige lys og benker. Når du legger sammen groovy RnB, soul og andre rolige beats med hyggelige ansatte som skaper god stemning, vet du at resultatet blir en god kveld på byen.

De stiller også ofte med gode dj-er i helgene som skaper super stemning. Hvis du liker livemusikk holder Tyven også utrolig mange konserter i flere forskjellige sjangre og stiler. De har i tillegg flere andre arrangementer for det meste innen kulturlivet. Her er det noe å finne for de fleste. Når de i tillegg har studentpriser på billettene, er det ingen unnskyldning for å ikke komme seg ut for å oppdage musikk du ikke har hørt før.