Sett deg godt til rette og nyt musikkhistorie i flere formater

En lett blanding filmer og bøker om musikkhistorie kan hjelpe deg gjennom dagene, og kanskje også i påskequizen.

Tekst: Musikkredaksjonen

Elsker du Bohemian Rhapsody og Rocketman? Har du lyst til å lære litt mer om dine favorittband og -artister, eller om noen helt nye mens du likevel sitter hjemme?

Silvana - Väck mig när ni vaknat

Våre musikkjournalister har samlet et par skatter om deres favorittema: Musikk. Her får du servert både biografiske filmer, dokumentarer og bøker som du kan fylle tiden din med mens vi holder oss innendørs i god dugnadsånd. Ikke minst er det en fin måte å lære noe uten å engang ta på pensum.

Anima

Silvana - Väck mig när ni vaknat (film)

Latin-Amerika rundt med The Rolling Stones

Den banebrytende svenske rapperen Silvana Imam sparker ned murer og tråkker over grenser med sine ærlige og sterke låter om samfunnet vi lever i. Bli bedre kjent med hvordan 33-åringen alltid har stått på egne bein i motvind, samtidig som hun tar oss med bak sin sterke fasade og viser sine mer sårbare og nakne sider. Dokumentaren skildrer blant annet oppveksten hennes, forholdet med Beatrice Eli og høydepunkt i musikk-karrieren. Dette er historien bak en av Skandinavias største rapartister.

– Tina Løvås

Ray

Anima (film)

Some Kind og Monster

Er du fan av Radiohead, og Thom Yorke spesielt, må du rett og slett se denne kortfilmen på Netflix. Anima er en kondensert versjon av den siste soloplaten til Yorke med samme navn. Alle låtene fra plata knyttes sammen til ett narrativ, hvor Yorke selv spiller hovedrollen og er omgitt av tilsynelatende utallige dansere i et visuelt abstrahert London. Låtene er som kjent av ypperste klasse, men heves noen hakk til av virkelig imponerende koreografi, kinematografi og egentlig mesterlig produksjon over hele fjøla. Anima er heller ikke noe timeslangt epos, og varer kun et kvarter. Så bytt ut den ène episoden med Friends eller to meme-compilations på youtube og få i stedet litt kulturelt og åndelig påfyll.

– Frederick A. Baade

En gang Aurora

Latin-Amerika rundt med The Rolling Stones (film)

Blissard

Dokumentaren følger legendene på deres turne rundt Latin-Amerika i 2010, hvor vi får et innblikk bak kulissene i det å både skape og gjennomføre en turne, i tillegg til et møte med lokalkulturen. Gjennom dansende fans utenfor hotellrommet til bandet, allsang på konsertene og bandets egne refleksjoner rundt musikken sin, kjenner man virkelig på hvor mye The Rolling Stones har betydd for mange. The Rolling Stones viser også at alder virkelig ikke er et hinder, og at de fortsatt holder koken i en alder av over 70 år. Dokumentaren er verdt en titt bare for musikken, hvor man får servert klassikere som «I Can’t Get No Satisfaction», «Paint It Black» og «Sympathy For the Devil».

– Tina Løvås

Unknown Pleasures

Ray (film)

Biografiske filmer som tar for seg livet til kjente artister/band tok for fullt av med Bohemian Rhapsody i 2018, og Rocketman i fjor. Det finnes derimot flere gode innslag fra tidligere år også, blant annet Ray. Filmen tar for seg livet til blues-legenden Ray Charles, hvor vi blir kjent med Ray både på hans laveste og høyeste punkt i livet. Vi får et innblikk i hans familieliv og hans tragiske bakhistorie, heroin-avhengigheten som preget han en periode, og selvfølgelig musikk-karrieren. Jamie Foxx sin skildring av Ray Charles ga ham en Oscar, og det var vel fortjent. Filmen er kanskje lang, men er en god dramafilm med et godt soundtrack som både vil få deg til å le og gråte.

– Tina Løvås

Metallica: Some Kind of Monster (film)

For en tid tilbake ble jeg omsider overtalt til å se dokumentaren om perioden Metallica jobbet mot deres åttende studioalbum, St. Anger, som kom ut i 2003. Forventningene var aller mest knyttet opp mot høyt alkoholkonsum og lange dager i studio uten særlig progresjon. Men der tok jeg feil. Dette er en dokumentar om et band bestående av middelaldrende menn som får livet slengt i fleisen, hvor temaene som kommer frem er psykisk helse, avgjørende karrierevalg, og nære sosiale relasjoner på godt og vondt. Selv en som ikke er fan av sjangeren vil finne denne reisen mot et kritikerrost album fascinerende.

– Lisa Bye

En gang Aurora (film)

Dokumentaren fra 2018 tar oss med bak kulissene i den turbulente skapelsen av Auroras etterlengtede andre album. Den norske artistens liv ble snudd på hodet da hun var 16 år og ble Norges nye popsensasjon over natta. Gjennom innblikk i turnelivet, teamet som er med og former henne, og lange dager i studio blir vi kjent med Aurora på et dypere nivå. I løpet av 52 minutter følger vi i Auroras fotspor hvor vi får kjenne både på oppturene og nedturene rundt det å balansere en storslagen musikk-karriere ved siden av det å bli voksen.

– Tina Løvås

Blissard (bok) - Johan Harstad

Motorpsycho har betydd mye for mange opp gjennom årene. I Blissard skriver Johan Harstad om sitt forhold til albumet med samme navn. Boken er en biografi både om bandet og om forfatteren selv. Den selvbiografiske første delen av boka er et tilbakeblikk på Harstads egen ungdomstid og studietid her i Trondheim; de gangene Blissard var en viktig del av hans liv, og redselen for nå i ettertid å høre albumet på nytt etter mange år. En fin speiling av selve albumet, som var Motorpsychos tilbakeblikk på egen ungdomstid. Du trenger ikke være fan av, eller spesielt interessert i, Motorpsycho for å nyte boka, men det er selvsagt et pluss.

– Frederick A. Baade

Unknown Pleasures (bok) - Peter Hook

Denne boka handler om det legendariske bandet Joy Division, og er skrevet av bassisten Peter Hook. Han forteller om det han husker, og er ærlig på at hans versjon kanskje ikke stemmer overens med andres versjoner av sannheten. Det er rett og slett det som gjør han troverdig - han ønsker ikke å fortelle en universell sannhet eller inspirere til tabloidoverskrifter. Han ønsker å forstå selv, og hjelpe leseren med å forstå hvorfor alt gikk som det gikk, for Joy Division ga kun ut to album på ganske kort tid før vokalisten Ian Curtis tok sitt eget liv. Historien om tilblivelsen av et av den moderne musikkhistoriens mest interessante band, vennskapet og kranglene dem imellom, alt det ville som skjedde backstage og all motstanden blir alt fortalt i en veldig morsom og underholdene tone.

– Maren Høgevold Busterud

Powered by Labrador CMS