Sommerens festivaltips

Sommeren begynner å nærme seg, og det samme gjør musikkfestene, teltlivet og insta-bonanzaen. Her er noen av festivalene vi i musikkredaksjonen gleder oss mest til.

Tekst: Musikkredaksjonen

Primavera Sound Barcelona – 27. mai - 2. juni

De siste fem årene har jeg sett på line-upen til Primavera Sound i Barcelona med undring. Hvordan klarer de å lage en så allsidig og kvalitetspreget line-up år etter år? Følelsen av undring blir fort erstattet med irritasjon når eksamen, for femte året på rad, kommer mellom meg og det jeg antar er tidenes festivalopplevelse. Hvis du skulle være så heldig å ha fri i perioden 30. mai til 1. juni, anbefales det på det varmeste å ta turen ned til Barcelona for å delta på Primavera Sound.

Årets line-up inneholder det meste man kan ønske seg, og enda mer. Blant artistene finner vi NAS, norske Boy Pablo og Sigrid, Carly Ray Jepsen, Charli XCX, Danny Brown, Erykah Badu, Iglooghost, Janelle Monáe, James Blake, Mac Demarco, Miley Cyrus(!?!), Peggy Gou, SOPHIE, Robyn og Rosalía. Dette er et lite utdrag fra et musikkprogram så proppet med kvalitet og gøy musikk, at det godt skal la seg gjøre å finne en bedre line-up noe annet sted i Europa.

– Markus Lynum

Field Day – 7. - 9. juni

Field Day-festivalen i London er et godt alternativ for de som synes en uke til ti dager på festival er litt for mye av det gode. I løpet av to dager inntar artister som Skepta, Death Grips, JPEGMAFIA, John Talabot, Todd Terje, Deerhunter, Jorja Smith, Diplo, Earl Sweatshirt og Leon Vynehall festivalscenene. Med en god balanse mellom elektronika og hip-hop, samt noen mindre innslag av indie og rock, tilbyr Field Day et solid musikktilbud de fleste bør kunne ha det gøy med.

Festivalen har dette året byttet beliggenhet slik at de får integrert fire store varehus de kan bruke som konsertscener med et ellers stort uteareal, og vil dermed gi publikum muligheten til å slappe av på gresset mens de hører på HOMESHAKE, for så å gå og danse til Todd Terje til klokken tre på natten i insta-vennlige klubbomgivelser.

– Markus Lynum

Les også: Dette gleder vi oss mest til å se

Trondheim Rocks – 27. - 29. juni

Trondheim Rocks gikk av stabelen for første gang i fjor sommer, men har i år utvidet festivalen med en dag. På tre dager skal store, internasjonale navn som Iggy Pop, Def Leppard og Kiss ta Dahls Arena med storm. I tillegg har arrangørene inkludert flere kjente og kjære norske rockelegender, som gode, gamle Dumdum Boys og Turbonegro, sammen med en yngre generasjon av rockeband som LUT og Death by Unga Bunga.

Dette er bare noen få eksempler på det relativt brede programmet, hvor rocken blir vist fram fra alle sine beste sider. Man kan derfor forvente å møte folk i alle aldre, og det blir høy skinnvestfaktor og massevis av rå musikk.

– Maren Høgevold Busterud

Hovefestivalen – 28. - 29. juni

Opp fra de døde gjenoppstår Hovefestivalen til Tromøy i Arendal på idylliske Sørlandet denne sommeren. Siden 2014, da Hove var Norges største festival, har både slippene og festivalområdet krympet, men de har likevel klart å skaffe flere større norske og internasjonale navn på line-upen for årets comeback. Jarle Bernhoft & The Fashion Bruises og Ina Wroldsen er blant de største norske navnene på plakaten, mens den tyske DJ-en Robin Schulz og amerikanske Jason Derulo er kjente fjes fra det store utland.

Alle over som var 16 år i årene før sommeren 2014 kan trolig huske vakre omgivelser, en festivalcamp med mye liv og et rikt aktivitetsområde innenfor festivalens gjerder i årene før festivalen takket for seg for snart fem år siden. Vi er spente på hva den gjenoppståtte festivalen har å by på denne gangen, og håper at mange gode festivalminner skapes på Tromøy flere år framover.

– Lisa Bye

HEIM – 26. - 27. juli

Det er bare ett år siden Heimfestivalen så lyset for første gang, lokalisert i vakre og landlige Hasselvika i Indre Fosen. Den ferske festivalen imponerte stort med både mer og mindre kjente norske fjes på plakaten den gang, og i år er det heller ikke mangel på gode artistnavn. Blant bidragene som hittil er sluppet gleder jeg meg stort til å høre trondheimsbaserte JUNO, Urørt-aktuelle TØFL og ikke minst Razika, som til sommeren takker for seg for godt. Heimfestivalen er ikke bare full av musikalske bidrag, men tilbyr også ulike lavterskelkurs på dagtid. I fjor fikk man prøve seg på alt fra seiling til hvordan å lage hjemmelaget deodorant.

Dersom kurs ikke skulle være noe for deg, kan man alltids ta en deilig svømmetur i Trondheimsfjorden eller slappe av på campen. For JA, det er en festivalcamp! Noe som er et stort pluss for å få en skikkelig festivalfølelse, sammen med gode venner, god mat og en varm øl som har godgjort seg i teltet i forveien.

– Lisa Bye

Dekmantel Festival – 31. juli - 4. august

Dekmantel Festival i Amsterdam tilbyr et saftig festivalprogram for den litt over gjennomsnittet musikkinteresserte. Festivalprogrammet inne-holder en god dose jazz og eksperimentell musikk, samt en tung elektronikaseksjon. Festivalen har i år hentet inn det mange mener er den beste saksofonisten verden har sett, Pharao Sanders, og mannen som satte afrikansk jazz på kartet, Mulatu Astatke. De har videre hentet inn Jon Hopkins, Shinchi Atobe og Skeemask, som stod bak tre av fjorårets mest solide elektronika skiver, samt dronegutta i Sun O)), som varter opp med rituell stemning for de som er ute etter noe tyngre.

Festivalen finner sted i Amsterdam Bos, en skog rett utenfor byen, og kan skilte med solide etterfester på etablerte klubbscener i selve Amsterdam etter programslutt klokken 23. Hvis man er giret på en mer urban og nisjepreget festivalopplevelse enn for eksempel Roskilde og Øya, og i tillegg kunne kombinere den med et avbrekk fra den norske sommeren, vil Dekmantel være et solid og godt valg.

– Markus Lynum

Øya – 7. - 10. august

Øya er et kjent og kjært navn for de fleste musikkinteresserte, og festivalen har hentet inn flere av verdens største artister til Tøyenparken de siste årene. Årets festival er verdt å få med seg enten du er Øya-veteran eller førstegangsbesøkende, for årets lineup byr på en herlig blanding av rutinerte, verdenskjente artister og uslepne diamanter fra fedrelandet.

Tungvektere som Erykah Badu, Robyn og The Cure er blant headlinerne, men pass også på å få med deg ferskere artister, slik som Girl in Red, Pen Gutt, Pom Poko og Brenn. Øya er festivalen der du får i både pose og sekk, så gjør deg klar for fire dager med allsang og nye oppdagelser i skjønn forening.

– Edel Farstad

Pstereo – 15. - 17. august

Festivalen på Marinen nedenfor Nidarosdomen setter et perfekt punktum for årets sommer- og festivalsesong, i tillegg er det en varm velkomst til alle de hjemvendende studentene i Trondheim. De tre scenene langs Nidelven blir gjestet av artister fra hele verden.

Internasjonale stjerner som Testament, First Aid Kit og Bloc Party tar turen til Trondheim for anledningen, men norske stjerner, både nye og kjente, får også stor plass i programmet. Stjerneskudd som Girl in Red og Fay Wildhagen, deriblant. Selvfølgelig får også Trondheims egne Temporary og Pom Poko vist fram hva de kan.

– Maren Høgevold Busterud