Rødt: Estela Andreetta forteller hva Rødt ønsker å gjøre for studentene.
Rødt: Estela Andreetta forteller hva Rødt ønsker å gjøre for studentene.

Ni på Stortinget: Rødt

Vi har intervjuet unge stortingskandidater fra de ni største partiene. Estela Andreetta kommer fra Rødt i Trøndelag, og forteller hva partiet ønsker å gjøre for studentene og hvordan det er å være ung politiker.

Publisert Sist oppdatert

Usikker på hvordan du stemmer i Trondheim? Les vår praktiske valgguide for studenter! Husk også at du som student kan forhåndsstemme på campus.

Hvorfor valgte du å aktivt engasjere deg i politikken?

Da jeg var 15 år, gikk i 10. klassen og lærte om sosialismen innså jeg at jeg selv var sosialist. Jeg var bestemt på at vi måtte (og fortsatt må) aktivt kjempe for en feministisk, rettferdig, antirasistisk og klimareddende politikk.

Hvorfor er deres parti det beste for studentene?

Vi bryr oss faktisk om studentene, og om at de får den studietiden de fortjener! Med et bra, gratis utdanningstilbud er det ikke et mål for oss at flest mulig skal ta høyere utdanning, men at alle har muligheten og retten til å gjøre det. Vi vil bekjempe forskjells-Norge, noe som studenter, en gruppe som får skyld for mye og hjelp til lite, har stort nytte av.

Hva er din viktigste studentsak?

Bolig for alle til en rettferdig pris. Bolig burde ikke være noe en student må bekymre seg for. Bolighaier og mangel på studentboliger i de største byene har sendt leieprisene rett til værs og det vil vi sette en stopper for! Vi vil øke antall studentboliger som bygges og gjøre det vanskeligere for bolighaiene å kapre hele leiemarkedet.

Hva er det dere vil prioritere for studentene, dersom dere vinner valget?

Fullstipendiering til alle studenter. På veien dit vil vi at studiestøtten skal økes til 2,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden! Vi vil også redusere låneandelen til 40 prosent av stipendandelen fremfor 60 prosent slik det er nå, og gjøre dette uavhengig av studiepoengproduksjon.

Hvis du ikke kunne ha stemt på ditt eget parti ved valget i år, hvem ville du ha stemt på da?

Jeg har alltid tre parti på topp når jeg tar valgomatene, og det er Rødt, MDG og SV (sikkert som veldig mange andre studenter!)

Hvis jeg ikke hadde gitt stemmen min til Rødt i år så hadde jeg nok stemt på MDG. Det er fordi det er viktig at de også kommer over sperregrensa ved årets valg, slik at de klimafiendtlige partiene får mindre tyngde på Stortinget.

Hvordan vil dere styrke universitetene?

Vi vil sikre at universitetene og høyskolene ikke må konkurrere om ressurser til undervisning og forskning, men at dette heller fordeles rettferdig.

Vi vil også sikre at det offentlige tar et større ansvar for forbedring av studentvelferden enn det som gjøres i dag, samtidig som at studentene selv styrer sine lokale velferdstilbud.

Hvordan er det å være en ung politiker?

Veldig lærerikt og spennende, men også veldig tungt og krevende til tider! Man blir hardt kritisert, ofte kalt uansvarlig og satt i vanskelige situasjoner. Det er også vanlig å sjonglere mye forskjellig i tillegg til politikken som gjør oss til travle mennesker, men alt i alt er det veldig gøy!

Hva gjør du utenfor det politiske arbeidet?

Jeg studerer til en bachelor i bioingeniørfag her ved NTNU i Trondheim, og driver med musikk! Produksjon, låtskriving, fremføring og mye konsertgåing! Jeg gleder meg spesielt til UKA i år!

Hvordan har dere jobbet for å engasjere studenter i politikk?

Vi prioriterer saker som kan drastisk forbedre livssituasjonen til mange studenter, vi har aktive Rødt studenterlag rundt om i landet, og vi presiserer at lik rett til utdanning, fri forskning og autonome utdannings- og forskningsinstitusjoner er noe vi tar på alvor.

Powered by Labrador CMS