–Et matematisk faktum at mindre oljeleting vil bety mindre penger inn i fondet
Samtidig er det ikke en stans i oljeleting Oljefond-sjefen mener vil ha mest å si for fondets framtid.
Mandag 13. september holdt Nicolai Tangen åpningsforedraget under karrieredagene ved NTNU. På tur ut døren fikk vi mulighet til å slå av en rask prat med mannen som er daglig leder i NBIM, bedre kjent som forvalter av Oljefondet.
Regjeringsskiftet som ble klart senere på kvelden kan få store konsekvenser for fondets framtidige vekst. Spesielt hvis det blir flertall for å stoppe oljeleting på norsk sokkel, som flere partier har tatt til ordet for under årets valgkamp. Tangen påpeker at selv om det ikke er hans plass å kommentere det politiske rundt fondet, så er det en selvfølge at letestopp vil bety et mindre oljefond.
– Det er et matematisk faktum at mindre oljeleting vil bety mindre penger inn i fondet.
Men han bemerker videre at Oljefondets investeringer vil gå som vanlig, selv med nye føringer fra Stortinget.
– Uavhengig av hva Stortinget vedtar på den fronten så vil fondet fortsette sitt arbeid som før, sikrer Tangen.
Samtidig stiller Tangen seg kritisk til økende politisering av NBIMs investeringsarbeid. Han og ledelsen mener det fungerer best når de får drive uten overdrevne politiske føringer.
– Vi tenker at jo mindre politisk fondet er jo bedre er det. Vårt mål er å skape mest mulig avkastning, forklarer Tangen.
Det er likevel ikke vedtak om oljeleting Tangen frykter vil bety mest for fondets framtid. Han er redd inflasjon vil slå hardere ut på porteføljen.
– Økende inflasjon vil bety lavere verdi både for aksjer og obligasjonspapirer.
På spørsmål om han tenker det er bærekraftig at Norge, en nasjon som utgjør under en promille av verdens befolkning samtidig skal eie 1,4 prosent av all verdens aksjekapital, konkluderer Tangen i at dette ikke er noe han ønsker å kommentere.
– Det er et veldig interessant og viktig filosofisk spørsmål som jeg ikke skal ha noe syn på og ikke kan kommentere.
Fra olje til miljø
I løpet av valgkampen har det vært diskutert hvordan fondets arbeid best kan motarbeide klimaendringene. Vi spør Tangen om hans tanker rundt hvorvidt det er hensiktsmessig å direkte investere fondskapitalen i klima-prosjekter rundt i verden, slik blant annet sosialantropolog ved Universitetet i Oslo Thomas Hylland Eriksen har tatt til orde for, eller å bedrive klimafremmende arbeid gjennom eierskap og investeringer.
Etter igjen å ha understreket at det ikke er hans sted å mene noe om det politiske rundt fondet, forteller Tangen at hans syn er slik de jobber i dag fungerer godt.
– Jeg tror måten vi jobber på i dag, som er en kombinasjon av disse tingene, er en ganske fornuftig modell.
Tangen påpeker videre at de miljømandatene de jobber under og det tette arbeidet med tydelige forventninger til selskaper sammen fungerer på en god måte.
Han ser likevel fram til at Stortinget får ferdigbehandlet rapporten fra Skancke-utvalget, et ekspertutvalg som nylig utarbeidet en vurdering nettopp rundt klimarisiko i forvaltningen av fondet. Da vil de ha et mye klarere utgangspunkt til hvordan dette arbeidet skal gjøres framover.
LES OGSÅ: Flere endringer for studentene etter valget, om valgløftene holdes
Trives i jobben
Tangen beskriver hvordan det følger et mye større ansvar med stillingen som sjef i Oljefondet enn i hans tidligere forvaltningsarbeid.
– Her forvaltes kapitalen på vegne av en hel nasjon, så da oppleves det enda mer ydmykt å ha den jobben. Spesielt med tanke på summene involvert, forklarer han.
I tillegg forteller Tangen at jobben hans setter han sterkt i det offentliges søkelys. Til tross for dette har han trivdes godt med jobben det siste året.
– Jeg trives veldig bra! Jeg har hatt jobben i ett år nå og er veldig glad jeg søkte på den. Samtidig er det jo en jobb som mange i Norge følger med på, så man får veldig søkelyset på seg. Det er jo en viktig jobb som folk er opptatte av, forteller Tangen.
For de som en dag ønsker å jobbe i NBIM snakket også Tangen om hva de leter etter i nye medarbeidere. Han trakk fram verdier som en viss velreflektert stahet og en evne til å tenke nytt og utenfor boksen. Han påpeker imens at det ikke er noen spesifikk studieretning de ser mer etter enn andre
– Vi ser etter mye forskjellig. Jeg tenker at jo flere meninger man har inn i en prosess, jo bedre blir resultatet. Så vi går bredt ut når vi søker medarbeidere.
Samtidig er det et trangt nåløye for studenter som ønsker innpass i forvaltningen av fondet. Sist konkurrerte cirka 600 søkere om de 6 til 10 plassene de årlig har i graduate-programmet sitt. Omtrent like mange søkere var det om de 25 plassene i sommerprogrammet. For de som allikevel ønsker å prøve seg er søknadsfristene henholdsvis 26. september og 17. oktober.
Før han må løpe videre til neste avtale avslutter Tangen med noen lovord til studentene og Trondheim
– Det er flott å være i Trondheim og å møte studentene. Byen er helt fantastisk så det er jo her man skal studere!