Samfundet deltar nå i «Spør etter Angela»-kampanjen
«Spør etter Angela» står nå på plakater og klistremerker på Studentersamfundet. Dermed blir det enklere å få hjelp.
Dette harmløse spørsmålet skal gi gjester på utesteder muligheten til å si ifra til ansatte hvis de blir trakassert eller havner i utrygge situasjoner. Spør en gjest etter Angela, så er det et tegn på at gjesten kan trenge hjelp.
– Kollegaen min så plakaten på toalettet til et utested i England og syntes at det var en interessant løsning for når noen havnet i en sånn situasjon, forklarer Linnvigdis Fagerviket.
Hun jobber for Nok. Trondheims senter mot seksuelle overgrep og er en av prosjektledere i stiftelsen Task som driver kampanjen.
Fagerviket og kollegaen ønsket et slikt tilbud i Trondheim og utviklet kampanjen i samarbeid med Nok. Trondheim og Trondheim kommune. Dette har Studentersamfundet nå blitt en del av.
– Samfundet er jo et viktig utested for studenter. Vi er glade for at vi fikk dem med på kampanjen, sier Fagerviket.
LES OGSÅ: – Det blir berre ledd bort
Trygghet for gjestene
Daglig leder Sturla Hansen for Samfundets vaktselskap ledet innføringen av prosjektet, mens Lagerviket og «Spør etter Angela» ledet opplæringen av både vektere og Kafé- og serveringsgjengen på Samfundet.
– Vi har en instruks som alle på jobb skal gå gjennom, for å vite hva de må se etter og hvordan de kan hjelpe, sier Hansen.
De ansatte lærer om ulike typer overgrep, hvilke signaler som tyder på overgrep og hvordan de kan håndtere slike hendelser.
– Poenget er at det skal være litt diskret. Det betyr at vi tar personen til et rolig sted og prøver å finne ut hva problemet er. Da kan vi kontakte noen andre som kan ta det videre, beskriver Hansen.
Fagerviket peker ut at hjelpen kan varierer fra å lade mobilen til å kontakte venner, eller ringe for en taxi.
– Når det er en alvorlig hendelse, blir selvfølgelig også politi og ambulanse kontaktet, forklarer hun.
Viktig sak for Samfundet
Fagerviket bekrefter at de har fått noen tilbakemeldinger fra andre utesteder at de har blitt spurt etter Angela og fått hjelp av ansatte. Hansen understreker hvor viktig det er at Samfundet er med på kampanjen.
– Det handler om å ta vare på gjestene våre og at de skal føle seg trygge på Samfundet. Alt som kan bidra til det, er en fordel. Vi vil at folk vil komme tilbake, sier han.
Plakatene på Studentersamfundet er både på norsk og engelsk for å nå ut til flest mulig folk. Målet til kampanjen er nå å få med enda flere utesteder i Trondheim og utvide tilbudet til hele Norge.
Tilbudet vårt gjelder ikke bare dem som føler seg utrygge, men kan også brukes av folk som opplever eller mistenker trakassering av noen andre, understreker Fagerviket.
Hun mener at det er stort behov for sånne tilbud siden seksuell trakassering og vold dessverre fortsatt er et problem i det norske samfunnet.
– Mange føler kanskje skyld eller skam og vet ikke hvor de kan få hjelpen de trenger på et utested, forklarer hun.
Kampanjen skal gi muligheten til å gjøre kontakten mellom gjestene og Samfundet enklere.
– Jeg håper det vil gjøre det lettere for gjester som befinner seg i en utrygg situasjon å si ifra til våre frivillige fremover, skriver Rami Chumber, lederen av Studentersamfundet, i en uttalelse via e-post.
Han støtter kampanjens mål om å spre seg til hele Trondheim.
– Signaleffekten av at vi blir med på denne kampanjen er positiv. Jeg vil oppfordre andre utesteder i byen til å bli med.
LES OGSÅ: Derfor fikk du mail om kurs i voldshåndtering