VIKTIG: President Amalie Husby i Norges studentidrettsforbund sier idrettstilbudet til studenter er viktig for deres psykososiale miljø.

Lange ventelister hos studentidrettslag:

– Halvparten av alle i landet på venteliste studerer i Trondheim

Nylig ble den nasjonale studentidrettskonferansen avholdt på Studentersamfundet i Trondhjem. Manglende anlegg trekkes frem som hovedårsaken til lange ventelister.

Publisert Sist oppdatert

Studentidrettslaget NTNUI var medarrangører på konferansen den 4. februar og leder Eirik Skagestad Størdal forklarer at kapasiteten bare har blitt dårligere de siste tiårene. 

PROBLEM: Leder Eirik Størdal i NTNUI sier at det er lange ventelister på idrettslagene til NTNUI.

– De siste 20 årene har antallet studenter doblet seg og hallkapasiteten per student har holdt seg på samme nivå, sier Størdal. 

Lederen sier videre at selv om det er et problem på landsbasis, er det trangest om plassene i Trondheim. Hele 2700 studenter står på venteliste for et studentidrettslag bare i Trondheim. 

– Studentidrettskonferansen viste at det er et problem med kapasitet over hele landet, men også at halvparten av alle studentene på venteliste til idrettslag i Norge studerer i Trondheim, forklarer Størdal.

NTNUI har selv hatt interne undersøkelser hvor de ulike lagene har svart på hvor mange søkere de setter på venteliste og hva som er årsaken. Størdal sier at anleggsmangel er NTNUIs største grunn til ventelistene for de ulike lagene.

HÅPER PÅ ENDRING: President Husby sier at flere politiske partier vil ta med problematikken til sine landsmøter.

President Amalie Husby i Norges studentidrettsforbund sier at Trondheim er én av de byene som sliter mest.

– Trondheim er et kroneksempel på at det går galt, grunnet veldig mange studenter og liten plass til idrett, forklarer Husby. 

LES OGSÅ: – Det er faktisk en bra sport å spille når man er fyllesyk

Fordrer endring for studentene

Håndball og volleyball er blant idrettene som er mest populære på NTNUI, de forutsetter imidlertid tilgang på innendørs hall. Størdal opplever ikke at studenter får prioritet på disse hallene.

– Barn og unge blir prioritert og studentene havner i en skvis ut av den prioriterte gruppen, sier Størdal.

Husby er enig i at studenter ikke er en prioritert målgruppe. 

– Medlemmene våre er i hovedsak over 19 år, og er ikke en prioritert målgruppe når det handler om tildeling av treningsstid i offentlige anlegg, forklarer Husby.

Husby sier videre at det derfor må skje endring for at studentene skal få bedre anleggsdekning. 

– Skal studentene få en bedre anleggsdekning, må det enten bygges flere anlegg, dagens anlegg må utnyttes bedre, eller at studentene får tilgang til egne type anlegg gjennom utdanningsinstitusjonen eller studentsamskipnaden, sier Husby.

– Resepten mot utenforskap 

Huseby er tydelig på viktigheten med idrettstilbud. 

– Det er fryktelig mange grunner til at det er et problem at studentene mangler idrettstilbud, men det største går på det psykososiale miljøet, forklarer Husby.

I det legger Huseby at studentene gjennom idrettslagene kan møtes på en trygg arena, der fokuset fellesskap og samhold. 

– Studentidretten er viktig for å forhindre ensomhet. Det kan være resepten mot utenforskap, sier Husby. 

Håper på politisk endring 

FORBEDRING: Leder i NTNUI Størdal synes Helgasetr er et bra tilbud, men ønsker noe mer.

Begge er enige i at det må skje en endring for at alle studenter som vil skal kunne få bli med på idrettslag. Størdal sier han er glad for at det har kommet et bra tilbud på Helgasetr og håper at studentene vil få en erstatning, dersom idrettsbygget på Dragvoll legges ned som følge av campusprosjektet.

Husby forteller at de politiske partiene som var til stede på konferansen var positive til å ta med saken videre.

– Syv av åtte deltakende partier på konferansen lovte å ta med denne problematikken på landsmøtene sine, sier Husby.

LES OGSÅ: Sundays are for football

Powered by Labrador CMS