Rita Ottervik og Anne Borg under onsdagens pressekonferanse om studiehøsten 2020
Rita Ottervik og Anne Borg under onsdagens pressekonferanse om studiehøsten 2020

NTNU ønsker et fysisk tilbud for alle

Studiehøsten 2020 inkluderer fysisk oppmøte for alle studenter, gratis trening i august, og en fadderuke med smitteverntiltak.

Publisert Sist oppdatert

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, Rektor på NTNU, Anne Borg, og administrerende direktør i Sit, Audhild Kvam avholdte i dag en pressekonferanse om hvordan studiehverdagen blir denne høsten. Som tidligere meldt vil det bli bli fysisk undervisning denne høsten.

I dag kunne Borg bekrefte at alle studenter skal få et fysisk tilbud, og at ingen skal måtte sitte på hybelen med all undervisning digitalt. Dette på tross av nasjonale råd gitt av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, som ønsker å prioritere førsteårsstudenter.

Det fysiske studietilbudet er avhengig av at smittevernreglene følges og spesielt 1-metersregelen pekes på som noe som kommer til å gjelde i lang tid framover. Universitetet har også informert om at det ikke vil gjøres endringer etter at undervisningsplanen publiseres i starten av august, selv om smittevernreglene skulle bli mindre strenge.

Gratis trening på Sit

Borg understreker viktigheten av fadderuka og studentfrivilligheten for å bygge sosiale miljøer i studentmassen, og mener de er klare for det ansvaret som ligger i å arrangere trygge sosiale arrangement i høst. Derfor har det blitt utviklet retningslinjer og mal for risikovurdering av aktiviteter for linjeforeningene og fadderutvalgene. Flere linjeforeninger planlegger også å strekke den over flere uker enn normalt.

Sit har også gjennomført tiltak slik at beboere i Sit-boligene skal få god informasjon og et trygt tilbud. De tilbyr blant annet midlertidige karanteneboliger for de som trenger det, og sprer innflyttingen over en helg slik at alle skal få best mulig informasjon når de flytter inn. Kvam kunne også informere om at Sit vil tilby gratis trening for alle studenter i august.

En studentundersøkelse gjennomført av Sit viser at studentene har slitt med dårlig motivasjon, lite struktur, og dårlige sosiale nettverk som følge av koronasituasjonen. Sit er likevel positive til at de fysiske tilbudene vil motvirke dette i det kommende semesteret, de vil også tilby mestringskurs og samtaler til de som trenger det.

Lave smittetall i Trondheim

Smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune informerte om at smitten er under kontroll i Trondheim, og at testkapasiteten er god og kan enkelt økes ved behov. Med unntak av to nye smittetilfeller fra utlandet i dag, har det ikke vært nye smittetilfeller på flere uker.

Det er heller ingen som er innlagt på St. Olavs med covid-19. Hun anbefaler studentene i Trondheim å lese informasjonen gitt av NTNU, og ringe koronatelefonen ved behov. Sagvik mener vi er i en gunstig situasjon og at kommunen er godt forberedt på eventuelle nye utbrudd. Hun peker på smittesporingsteamet i Trondheim, og testkapasiteten som viktige tiltak.

Ottervik er positiv til studiestart, og tror studentene, som ungdommen i vår, kommer til å vise seg ansvarsfulle og følge smittevernsrådene.