Året går, leiren består
Selv etter at kuldegradene og snøen har meldt sitt inntog i Trondheim, er det liv i solidaritetsleiren for Palestina på Gløshaugen.
Et halvår etter at palestinaleiren til Studenter for Palestina ble startet 10. mai i vår, har nye aksjonister overtatt beleiring på Gløshaugen. Med vedovner og vintertelt er de rustet for å stå i solidaritet med Palestina selv om været viser motstand.
Nye aktører, samme krav
Etter over 140 dager med beleiring, ble den opprinnelige «Camp Tharwa», arrangert av Studenter for Palestina, tatt ned tidligere i høst.
– Studenter for Palestina har besluttet å rette fokuset mot andre aksjonsformer fremover og kommer derfor ikke til å bruke ressurser på å holde teltleir lenger, skriver Studenter for Palestina i en e-post til Under Dusken.
Likevel støtter de initiativet tatt av overtakerne, deriblant studenten Fredrik Vaagen og stipendiatet Mads Erlend Bøe Lysø.
– Vi stiller oss bak kravene til Studenter for Palestina og akademisk nettverk for Palestina, forteller Vaagen.
Et av kravene er at NTNU skal fryse sitt samarbeid med Kongsberggruppen som produserer materiell brukt av Israel. De to aksjonistene ser hvilken verdi samarbeidet har for NTNU, og legger derfor vekt på at de kun ønsker at avtalen skal fryses.
– NTNU har muligheten til å legge press på Kongsberggruppen, mener aksjonistene.
LES OGSÅ: – Palestinaleiren har oppnådd mange av sine mål
NTNU og Kongsberg fortsetter samarbeidet
I en e-post til Under Dusken, svarer rektor ved NTNU Tor Grande at han setter pris på engasjementet og at det gjør inntrykk. Samtidig skriver han at NTNU ikke tjener penger på samarbeidet med Kongsberg, og at finansieringen går til å bedre utdanningen ved universitetet.
Styret ved NTNU hadde i juni en gjennomgang av NTNUs ansvar i forbindelse med krigen i Gaza.
– Det var blant annet bred enighet i styret om at NTNU ikke skal fryse samarbeidet med Kongsberg gruppen. Det vedtaket forholder jeg meg til, skriver Grande avslutningsvis.
Møteplass for samtale
Vangen har trosset de siste ukene med kaldt vær og har sovet to uker ute i leiren.
– Vi gir ikke opp selv om det kommer litt motstand, vi er her tross alt i solidaritet med menneskene i Gaza, sier Vaagen.
I samarbeid med Lysø og andre initiativtakere ønsker han å lage en åpen møteplass der alle engasjerte kan møtes for å snakke om konflikten og vise sin støtte til palestinerne.
– Det er viktig å lage rom for samtaler og huske på konflikten i en verden som ellers går sin vante gang, legger Lysø til.
Avtale med NTNU
Til tross for aksjonistenes krav og motstand mot NTNU, har NTNU godkjent leiren. I samsvar med brannvesenet og politiet har de også fått tillatelse til å bruke vedovner, men ikke bålpanner, til aksjonistenes fortvilelse.
– De har fått tillatelse til å være der frem til 31. desember, forteller Trond Øyum, ansatt ved NTNU Eiendomsavdeling.
Øyum ønsker ikke å kommentere om de vil forlenge avtalen, og at dette vil behandles fortløpende når en eventuell søknad kommer.
Samtidig som studentene har fått tillatelse for den nåværende aksjonen, utelukker de ikke at de kunne ha satt opp leiren uten tillatelse.
– Vi kommer til å holde leir her så lenge det kreves. Over tid, hvis det kreves, kan det være at vi gjør mer drastiske tiltak, uten at jeg kan si noe om hva, avslutter Vaagen.
LES OGSÅ: NTNU-ledelsen møtt av «lik» før styremøte