MOTIVERT: Sit er blant fire studentsamskipnader i det nasjonale forskningsprosjektet, her representert ved Sigve Bakken Bolme.

Nasjonalt forskningsprosjekt skal bedre studenters psykiske helse

Tirsdag publiserte SSB ferske tall om flere psykiske plager blant studenter. Sit har troen på at fysisk aktivitet kan hjelpe.

Publisert Sist oppdatert

Forekomsten av psykiske plager blant studenter har vært økende de siste årene. Dette ser man for for eksempel gjennom Shot-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse). Ferske tall hentet fra SSB viser det samme. 

– Vi ser en klar økning i andelen studenter som føler seg ensomme, nedstemte, og som opplever dårlig livskvalitet.

Dette sier Sigve Bakken Bolme som er prosjektleder i Sit, og som har ansvaret for oppfølgingen av studentene som deltar i forskningsprosjektet «Studenter sammen i bevegelse». 

LES OGSÅ: Mener Sit er for dårlig til å markedsføre psykisk helsetilbud

En sosial møteplass

Prosjektet går ut på at studenter skal delta på gruppetreninger, dette i håp om å bedre deres psykiske helseutfordringer. 

– En student som slet med å få struktur i hverdagen på grunn av et komplisert studieforløp møtte opp på 27 av 29 treningsøkter over en 15 ukers periode i vår, sier Bolme. 

Han legger til at Sit ser en klar økning i andelen av studenter som føler seg ensomme og nedstemte, og som opplever dårlig livskvalitet. 

Fysisk aktivitet har en dokumentert effekt positiv effekt på psykisk helse, og Bolme mener at gruppetrening er med på å skape en sosial møteplass og rutiner. 

– Treningen ble et lyspunkt, og noe å se frem til hver uke, i en ellers krevende studiehverdag, sier han. 

Dette er noe Bolme har fått bekreftet fra studenter som har vært med i forskningsprosjektet. 

– Jeg har fått meldinger fra studenter som sier de har blitt mer selvsikre, mindre stresset og opplever bedre rutiner i hverdagen. Det er akkurat dette vi ønsker å oppnå, sier han.

LES OGSÅ: Savner guttene på trening

Unikt samarbeid

Noe som gjør prosjektet i nettopp Trondheim unikt, er et tett samarbeid mellom treningstilbudet og Sit sin psykiske helsetjeneste. Både studenter som er i behandling, men også de som står på venteliste, får informasjon om prosjektet.

Kristin Wall, leder for Sit sin psykiske helsetjeneste, understreker at tilbudet kan tilrettelegges for studenter som deltar i prosjektet.

POSITIV: Kristin Wall sier at Sit sin psykiske helsetjeneste har samarbeidet med Sit trening flere ganger før.

– De kan velge selv om de ønsker å ta kontakt. Vi kan også foreslå at de som står på venteliste hos oss, kan starte med trening, noe som er spesielt bra dersom de er deprimerte og har begynt å isolere seg, sier hun.

Wall legger også til at studentene får informasjon om enten individuell treningsoppfølging med en treningsveileder, eller gruppetrening.

Sit sin psykiske helsetjeneste har hatt flere former for samarbeid med Sit trening over flere år, ikke bare i dette prosjektet og Wall anslår at rundt 80 studenter har tatt kontakt om lavterskel treningstilbud det siste året, som følge av kontakten de har hatt med behandlere i Sit.

Prosjektet «Studenter sammen i bevegelse» vil fortsette gjennom flere semestre frem til høsten 2025. Den neste treningsgruppa starter opp allerede i slutten av september.

– Vi har ganske tydelige og gode forskningsresultat som viser at trening har en positiv effekt på psykisk helse, spesielt på depressive lidelser. Vi tror dette er til det beste for studentene, sier Wall.

LES OGSÅ: Åpenhetens paradoks 

Powered by Labrador CMS