KAN IKKE KONTES: Mulighet til å ta fag går ikke bort, men surfemuligheter gjør det.

– Man kan konte fag, men ikke bølgene

Istedenfor en langhelg på sofaen, reiser NTNUI Surf jevnlig langt i jakten på bølger. Denne gangen til idylliske Hoddevik.

Publisert Sist oppdatert

Etterspørselen er høy når NTNUI Surf arrangerer turene sine. For de som kom med ble det denne gangen en åtte timers kjøretur hver vei til et av Europas beste surfemål: Hoddevik i Sogn og Fjordane. Ifølge arrangørene er det en myte av man på kunne surfe for å bli med.

Ønsket om å bli surfebums

– 16 til 18 timer i en bil er hundre prosent verdt det. Man får kjørt gjennom spektakulert landskap, forteller den nye surferen Andreas Gevelt.

VANNETS GOLF: Andreas Gevelt ble overrasket over hvor tungt surfing var.

Etter å ha levert master følte Andreas at han måtte prøve noe nytt for å koble av. Både tilfeldig og spontant ble det surfetur. Med erfaring utelukkende fra å se litt surfing på Youtube kvelden før, trodde han at det skulle bli lett.

– Først trodde jeg det skulle være vannets golf. Bare ta det rolig uten noe særlig idrett involvert. Jeg tok feil.

Etter å ha surfet i noen timer beskriver Andreas en slitenhet som minner om å ha blitt påkjørt av en truck. Likevel forklarer han at dette er en god type slitenhet. Den bratte læringskurven han opplevde var høydepunktet med turen.

– Jeg trodde det bare var å hoppe på brettet. Hvor vanskelig kan det være? Jeg endte opp med masse juling, men mestringsfølelsen når jeg faktisk klarte en bølge var fantastisk.

Hoddevik er kjent i både inn- og utland for sin idylliske beliggenhet og store bølger. Andreas forteller at noe av det beste med turen er det sosiale.

– Gjengen gir hverandre energi, selv når alle er slitne.

DET VAR SOLNEDGANG: Hoddevik tilbyr unike utsikter.

– Ett ord: Juling

To andre som mildt sagt kan beskrives som energiske er ingeniørstudentene Marius Leibig og Miki Hagos. For dem var surfeturen en gyllen mulighet til å komme seg litt bort fra studiehverdagen.

– Man har alltid skole man skal gjøre, men det er ikke så ofte en får mulighet til dette. Det gjelder å utnytte det, så for skolen bli et problem for morgendagens jeg, forteller Marius.

Miki skyter raskt inn:

– Det er som han sier – Man kan konte fag, men ikke bølgene.

I likhet med Andreas, føler også de at surfingen har vært krevende. På samme tid er ingen i tvil om at opplevelsen er god. Miki understreker at det å endelig klare å stå ut en bølge er det lite som slår.

– I hverdagen går alt veldig fort, men når man surfer stopper tiden litt opp.

AVBREKK: Marius Leipig og Miki Hagos syntes begge det var fint med en studiepause.

Lange ventelister, lite venting

Selv om noen på turen er helt nye til bølgene, er det også flere gjengangere. En av dem er Sandra Skiaker, som for alvor begynte å surfe på utveksling på Tenerife.

– Jeg føler at jeg har tatt litt tidlig påskeferie. Det er fint med et avbrekk fra studiene, selv om jeg kanskje må inn og lese litt artikler senere, sier hun og ler litt.

At turen er litt lang går også igjen hos Sandra. Derimot er også hun klar på at det er verdt timene i bilen. Hun mener nemlig at bilturen har en funksjon.

– Det er fint at man blir kjent med noen før en kommer hit. Plutselig har man fire stykker som man kjenner litt før en kommer frem.

BEGYNTE I SPANIA: Utveksling på Tenerife ble starten på surfeeventyret for Sandra Skiaker.

For Sandra leder timene mot en mestringsfølelsen som bare surfing kan tilby. Men, når man bor oppå hverandre, kan det for de som liker å være litt alene by på utfordringer.

– Jeg fant en time i stad i hengekøye med noen ullpledd, forteller hun fornøyd.

Med lange ventelister tror mange først at de ikke får plass mulighet til å være med å surfe. Derimot forteller Sandra at man får som regel plass, om man bare setter av helgen.

– Jeg mistet motet veldig før de første turene mine. En gang var jeg nummer 50 på ventelista. Likevel kom jeg med.

Avbrekk som fungerer

For at en langhelg langt unna Trondheim skal gå i orden er det mye som må gjøres. En av de turansvarlige denne gangen er Gard Olsen.

– Det er en fin avkobling. En tenker jo ikke på noe annet når en ute i bølgene. Karakterer og press i hverdagen blir plutselig ikke noen prioritet.

Gard er klar på at det er surfingen som er en prioritet, men at det sosiale er en klar nummer to. I tillegg legger han vekt på at de dagene en surfer føles lange – på en god måte.

GIVENDE Å ARRANGERE: For Gard Olsen er surfing en prioritet.

– Turen kommer med en fin døgnrytme der man hele tiden gjøre noe. Når man kommer tilbake til Trondheim starter en da med en følelse av å være på plussiden.

Til de som ønsker en smak av surfelivet, er Gard er klar på at en ikke trenger å kunne surfe fra før. Han mener at idretten passer alle som liker en utfordring.

– Den største myten om NTNUI Surf er at alle kan surfe.

Han tenker seg om, kommer med et lite smil, og sier:

– Men det må du ikke sitere meg på.

Powered by Labrador CMS