Elise Skattum er bekymret for nedleggelse av Afrikastudier.

Afrikastudier trues av nedleggelse

Institutt for sosialantropologi sliter med å finansiere afrikastudier. Det kan bety slutten for studiet.

Publisert Sist oppdatert

Programrådet ved afrikastudier fikk i mai vite at flere fakulteter ikke lengre vil prioritere å bruke penger på å finansiere Afrikastudier. Elise Skattum er student ved afrikastudier og sitter i programrådet. Hun mener andre kriterier enn økonomi bør legges til grunn i spørsmålet om studiet skal opprettholdes.

Fakta

  • Afrikastudier er et tverrfaglig studium underlagt Sosialantropologisk institutt. Studiet har også obligatoriske emner innenfor geografi og historie.
  • Studiet fokuserer på Afrikanske perspektiver knyttet til urbanisering, demokratisering og kvinners endrede roller. I tillegg belyses Afrikas historie, mennesker og miljø.
  • Programrådet for Afrikastudier består blant annet av studenter som skal sikre studiets kvalitet og fremtid.
Kilde: NTNU.no

– Studentene er veldig fornøyd med studieprogrammet, og plassene på studiet blir fylt opp hvert år. Det er heller ikke noe problem å rekruttere forelesere i fagene. I tilegg bør det veie tungt at det er et helt unikt studium i norsk sammenheng, sier hun.

Tverrfaglig studium

Skattum understreker at relevansen av afrikastudier er stor med tanke på at størstedelen av verdens naturressurser befinner seg i Afrika og at stadig flere land ønsker å investere på kontinentet.

– Det er derfor viktig å kjenne til Afrikas historie og kultur. I tilegg er studiet relevant med hensyn til at såpass mye av norsk bistand går til Afrika. For å finne ut hvilke tiltak som fungerer og ikke er det nødvendig med kunnskap om afrikanske land.

Det er Sosialantropologisk institutt som har hovedansvaret for afrikastudier, men studiet er tverrfaglig og har emner fra både geografi og historie, samt valgemner fra medisin og språkfag. Leder Harald Aspen ved Sosialantropologisk institutt sier at studiets tverrfaglighet er både en styrke og en svakhet.

– Fordi finansieringen er lagt opp slik at pengene følger eleven, får instituttene penger etter hvor mye elever de har på sine emner. Når studentene da tar emner på for eksempel historie får historisk instiutt pengene, mens vi tar 10 prosent av dette beløpet for å finansiere studieprogrammet, sier Aspen.

På grunn av trangere økonomi på fakultetene er det dette spleiselaget enkelte fakulteter har gitt uttrykk for at de ikke lenger ønsker å fortsette med. Derfor går afrikastudier en usikker fremtid i møte.

Linjeforeningen vil engasjere seg

Aspen understreker imidlertid at de vil gjøre alt de kan og se på andre løsninger for å opprettholde studiet.

– En mulig løsning er å legge ned bachelorprogrammet og heller satse på afrikastudier som et årsstudium som kan inngå som et breddeår for andre studieprogram, sier han.

Amal Abdinor er leder av afrikastudentenes linjeforening Akwaaba. Hun hadde i dag et møte med Aspen for å få innsikt i situasjonen og få fram studentenes bekymringer.

– Vi planlegger stand og underskriftskampanje neste uke. I tilegg vil vi forsøke å være aktive på sosiale medier og opprette en gruppe slik at vi kan få problemet på dagsorden så flere vil engasjere seg, sier Abdinur.

Aspen er veldig glad for at studentene engasjerer seg i studiet sitt og tror det kan bidra til at afrikastudier ikke blir nedlagt.

– Vi trenger politiske argumenter når vi skal diskutere med SVT-fakultet om studiet skal opprettholdes. Studentenes engasjement og viktigheten av studiet kan derfor veie opp for de økonomiske argumentene, sier Aspen.

Powered by Labrador CMS