Bærekraftig byggeprosjekt på Svartlamoen

Arkitekturstudenter fra NTNU starter denne høsten opp et nytt boligprosjekt sammen med Svartlamoen Boligstiftelse. Målet er å bygge boliger av bærekraftige og miljøvennlige materialer.

Publisert Sist oppdatert

Byggingen skal foregå ved bruk av deltakerenes egen arbeidskraft, og så langt som mulig vil det brukes materialer som er lett nedbrytbare i naturen.

Fakta

SVARTLAMOEN:

• Svartlamoen er en bydel øst i Trondheim. Tidligere var dette et boligområde for fattige arbeidere.

• Det var lenge planlagt å rive husene her til fordel for industri, men gjennom mye engasjement klarte beboerne å bevare området som boligområde.

• Svartlamoen det blir nå ansett som en eksperimentell bydel og har siden 2001 vært regulert som byøkologisk forsøksområde.

Prosjektet vil gå over ett til to år, og det første som skal bygges er et felleshus hvor alle deltakerne bidrar. Fem grupper med familier eller samboere vil deretter få muligheten til å bygge sin egen eksperimentelle bolig.

God arkitektur kan ikke måles

Prosjektlederne Trygve Ohren og Haakon Haanes studerer begge arkitektur ved NTNU, og boligprosjektet på Svartlamoen vil være diplomoppgaven deres. De har også tidligere jobbet sammen med fokus på liknende problemstillinger. Et av målene deres er å la folk få ta del i hele byggeprosessen.

– Vi mener det er noe feil i måten man tenker på i dag. God arkitektur handler først og fremst om menneskene som skal bruke bygningen, ikke hva som gir best utslag i et excel-ark, sier Ohren.

Prosjektet vil ha fokus på gjenbruk og bærekraftige materialer. Hypotesen er at om folk forstår sine omgivelser, vil de forholde seg til dem på en annen måte. Rene, naturlige materialer som folk er fortrolige med er derfor essensielt. Ohren forteller at de ønsker å la prosjektet være en kommentar til debatten om miljø og energisparing.

– Det er et svært ensidig fokus på hvordan man skal bygge og leve miljøvennlig. Vi ønsker å vise at det finnes et annet miljøperspektiv i arkitekturen enn tykk isolasjon, sier han.

Flere rimelige boliger

Daglig leder Kathrine Emilie Standal i Svartlamoen Boligstiftelse sier et annet formål med prosjektet er å skaffe flere rimelige boliger. Fordi Svartlamon ikke eies av privatpersoner, vil deltakerne kunne leie boligen de bygger til en rimelig penge etter at prosjektet er avsluttet, istedenfor å kjøpe den.

– Det er bolignød i Trondheim. Vi ønsker å bygge mindre og tettere boliger, og vise alternativer til hvordan folk i dag vanligvis bor, sier hun.

Standal forteller at hun daglig får oppringninger fra folk som mangler bolig og ikke vet hva de skal gjøre, det kan være både aleneforeldre, kunsnere og studenter.

– Vi ønsker å gjøre det lettere for disse menneskene, sier hun.

Powered by Labrador CMS