Er utlandet det nye in-landet?

Hvor lenge har du tenkt å studere i utlandet? Et helt år? Et semester? En helgetur?

Publisert Sist oppdatert

Når høstregnet er på sitt sureste og semesterslutt føles både eviglangt unna og samtidig så faretruende nært, er det lett å fantasere om å ligge på en strand i Karibbien og slikke Sol, den cubanske dykkeinstruktøren. Kanskje gjør du lurt i å leve ut fantasien, for en studietur til utlandet er bra for både karrieren, karakterene og karsykdommene dine.

Fakta

STUDIEMISLEDNING MEDANDERS TANGENES

I høst får du hver måned hjelp av standup-komiker, student og osteyster Anders Tangenes til å overleve studiene.Du kan også følge @AndersTangenes på Twitter og se ham live på Antikvariatet 19. og 26. november.

Studiemisledning nr. 1: Semesteroppgaveskrivekursmestrings-teknikkoverlevelsesguide

Studiemisledning nr. 2: Ikke stryk i 100-poengsfaget Suksess

Ingen annen folkegruppe i Norge studerer mer i utlandet enn norske studenter i utlandet. Selv om heller ikke de studerer særlig mye. Tall fra SSB viser at norske eksilstudenter bruker omtrent 60 prosent av utenlandsoppholdet på å forberede anekdoter for når de kommer hjem til Norge, og resten av tiden på å overdrive sitt eget savn etter brunost og melkesjokolade på Facebook. Likevel leser man til stadighet om norske arbeidsgivere som er helt fra seg av begeistring for den kompetansen et semester over sjøen (valgfri sjø) gir. Olav Thon™ uttalte seg nylig om hvorfor utenlandserfaring er så viktig for nyutdannede jobbsøkere:

– Det norske arbeidsmarkedet skriker etter folk som kan forklare spanjoler at norsk og svensk er nesten som to dialekter, og at dansk er mye vanskeligere å forstå fordi det høres ut som om de har en potet i halsen og at like yeah, the beer is weary expensive in Norway, but it is okay because we make a lot of money because of the oil. Have you tried brown cheese? I miss it so much. Yeah, Ylvis is actually a comedy duo from Norway, sa Thon™.

Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle utenlandsopphold i studietiden gir deg et fortrinn på arbeidsmarkedet. En bekjent av meg fortalte at dette skjedde da han var på jobbintervju:

– Det står i cv-en din at du var i utlandet i forrige semester. Hvor studerte du?

– AYIA NAPAAAA! PARTY HARD FOR LIFE! AYIA! AYIA!

– Akkurat… Og hvor lenge var du der?

– VETTA FAEN! VAR JÆÆÆVLA DRITA! TO UKER, KANSKJE! PRTY HEEERRD FOR LEEEEFF!

– Nettopp, men hva studerte du?

– BITCHES, BRAH! PRRRT HRRRRD!

– Så klart. Vi har dessverre ingen ledige stillinger til deg akkurat nå, men jeg er sikker på at du vil føle deg hjemme i vår ungdomsavdeling. La meg få sekretæren min til å sette deg over til Himanshu Gulati.

Noe av det beste med den norske velferdsstaten er at den gir oss en mulighet til å reflektere over hva som er det beste med den norske velferdsstaten. Dessuten hjelper den oss med å finansiere studier ved dyre universiteter i utlandet. I mange fattige land har ikke studentene mulighet til å reise på utveksling. De må nøye seg med å tegne landene de ønsker å reise til. I tillegg til å medføre et ikke-bærekraftig forbruk av fargestifter, skaper det store og urettferdige skiller i arbeidsmarkedet. La meg illustrere med et utdrag fra et definitivt helt ekte jobbintervju med en colombiansk jobbsøker hos en norsk bedrift:

– ¡Her er cv-en min og en tegning av Kansas, hvor jeg ønsket å studere!

– Aha, og hvorfor valgte du å studere i Kansas og ikke i Kina? Vi er tross alt en kinarestaurant.

–Jeg er ikke noe flink til å tegne. Kansas er nesten helt firkantet.

– Jeg skjønner. Vel, gratulerer, du er ansatt!

– Hurra.

– Og nå kan du pakke sakene dine. Du har sparken. Vi vil ikke ha folk som ikke kan tegne.

– ¡El Pokker!

Som nordmann kan du derimot smyge deg oljeglatt inn på verdens beste studiesteder (hvor de også utdanner verdens beste jenter<3 ). For karrieren er det gull verdt å komme hjem med et diplom fra et velrenommert universitet med lange tradisjoner i klassiske fag som matematikk og filosofi. De norske tankesmiene Civita og Minerva ansetter for eksempel utelukkende idehistorikere fra det tunge ex.phil.-miljøet på Bali. Det er imidlertid ikke den kunnskapen vi skal leve av når oljen tar slutt. Da skal vi leve av Ylvis, comedy brothers who actually started out way earlier than Lonely Island. Derfor er det betryggende at Norge akkurat nå har 24 000 pr-agenter i utlandet som driver trettesløst promoteringsarbeid på studentby-nachspiel over hele verden. Yeah, like, it’s actually more like a parody of pop music. Let me show you all their other songs!