Feirer Online - om enn litt for seint

– På grunn av en glipp ved forrige jubileum nullindekserer vi. Det er jo nesten bare vi som har lov til sånt, sier leder Thor Håkon Bredesen spøkefullt.

Publisert Sist oppdatert

I november feirer Online 30 år med pomp og prakt - og overraskelser. Men, informatikkstudentenes linjeforening fyller egentlig 31...

Hæ? Nå skjønner jeg ingenting.

Sondre Widmark, 4. klasse.
Sondre Widmark, 4. klasse.

– He-he. På grunn av en glipp ved forrige jubileum nullindekserer vi (å telle med null, red.anm.). Det er jo nesten bare vi som har lov til sånt, sier leder Thor Håkon Bredesen.

Kristiane Westgård, 2. klasse.
Kristiane Westgård, 2. klasse.

Tilbake i 2011 fant daværende medlemmer ut at de var for seint ute med 25-årsjubileet. Nåværende Onlinere fortsetter i samme, gode og humoristiske stil.

Fride Skarseth, 2. klasse.
Fride Skarseth, 2. klasse.

En egen jubileumskomite er satt ned for å planlegge det som blir «jubileumsuka» i november. Den storslåtte hovedfeiringen er bankett på Scandic Lerkendal 12. november. Etter at påmeldingen åpnet ble nesten 400 plasser revet bort på ett døgn.

– Bare det første minuttet hadde vi 150 påmeldinger. Vi ble helt «blown away» av pågangen, forteller Bredesen.

Marthe Øynes leder jubileumskomiteen. De har planlagt i et år.

Hvordan feirer man egentlig en linjeforening?

– I løpet av jubileumsuka skal vi ha swingkurs, jubileumskurs med hovedsamarbeidspartneren vår og rebusløp, forteller hun.

Men gjengen har også noen hemmeligheter på lur. For det første er det underholdning på banketten som ikke beskrives noe nærmere, og kvelden før skal det være en «avduking». Gjengen smiler.

– Jo, det er hemmelig, må de bekrefte.

LES OGSÅ: Online tar initiativ til «Edrufadder» for å inkludere alle

Øverst på ønskelista

Samtidig som jubileumskomiteen har planlagt fest og moro, har de forsøkt å få tak i og grave i linjeforeningas historie. Det er kanskje dét som står øverst på ønskelista til Online: Historie.

– Vi datafolk har jo alt på data. Men når magnetrullene med historien fra «antikken» står lagret på Dragvoll, og alt som står på lager der tydeligvis bare blir kasta i søpla hvis ingen ber om å få det på tre år, er det ikke så lett lenger, sier komitemedlem Sverre Johann Bjørke.

Det er med glimt i øyet, da:

– Heldigvis lever de første informatikkstudentene enda. Den aller første lederen i Online var med på forrige jubileum i 2011, liksom. Så nå passer vi på å spørre dem som har gått ut om hva de husker når de kommer igjen på immatrikuleringsball også videre, sier Bjørke.

Bursdagsbarnet Online er nå både stor, sosial og viktig. Men Bjørke har fått oversendt litt av tidligere historie, blant annet fra ei tid da framtida ikke så særlig lys ut for dem som hadde begitt seg ut i dataverdenen:

Mens det var omtrent 400 nye studenter på informatikk i 2001, stupte søkertallene etter at den berømte dot com-bobla sprakk (dotcom-bobla var en overdreven tro på at internett-baserte selskaper kom til å gi stor avkastning til investorene i fremtiden, en kunstig boble i markedet, red.anm.).

I 2002 var det bare 100 nye studenter på informatikk. Alle som hadde verv i linjeforeninga ble innlemmet i styret, og den eneste aktive komiteen var arrangementkomiteen som forsøkte å dra i gang sosiale sammenhenger. En god avtale med Rick's cafe for fester bidro til å holde det sosiale gående, helt til utestedet brant ned samme år.

– Vi jobber med å få enda mer historie. Mange av «de gamle» kommer på banketten, så da må vi passe på å spørre, sier Bjørke.

Vil ha med flest mulig for å hindre frafall

I 2004 begynte det å ta seg opp, og i dag er det omtrent 500 studenter på informatikk. 130 av dem er aktive komitemedlemmer i linjeforeninga.

Nå har Online både kurs og bedriftspresentasjoner som fylles opp av ivrige studenter omtrent en gang i uka. Det er jevnlig sosiale arrangementer og trafikken på linjeforeningskontoret er stor. Døra står åpen enten man vil spille Wii, delta på juleverksted, spise lunsj eller ha hjelp til en øving.

– Vi er heldige som er attraktive på arbeidsmarkedet nå, sier leder Bredesen.

Han er likevel klar på at den aller viktigste jobben linjeforeninga gjør, er å skape gode, sosiale rammer.

– Fadderuka er kanskje det aller viktigste vi har. Vi ønsker å få med flest mulig, og at det å studere informatikk er synonymt med å være en Onliner. Vi har mange aktive medlemmer, og håper det forhindrer frafall fra studiet, sier han.

Fem om foreninga:

Vi stakk innom lesesalen for å høre med studentene hva de synes om linjeforeninga. Med 130 aktive studenter i ulike verv, var det ikke overraskende en engasjert gjeng vi fikk møte - også her.

– Linjeforeninga er kul! Jeg har vært med i alle år for det sosiale og for å få et informatikkmiljø.– Jeg husker at fadderuka var sykt bra, så i år var jeg med på å lage den. Online er viktig, det er ikke lett å bli kjent med folk i forelesning.

– Kontoret gjør det lett å bli kjent med folk og gjør at det er hyggelig å komme på skolen. Jeg er innom hver dag.

– Jeg ble pusha av fadderne til å engasjere meg. Nå er jeg med i bedriftskomiteen. Online prøver å ha arrangementer hele tida - og treffe alle typer. Veldig bra, det blir ikke like lett å droppe ut.

– Online er flott. Og inkluderende! Jeg har helt klart blitt kjent med mange nye ved å engasjere meg der.

Powered by Labrador CMS