Natt til lørdag byttet en anonym gruppe studenter ut «NU» i NTNU-skiltet med en H.
Natt til lørdag byttet en anonym gruppe studenter ut «NU» i NTNU-skiltet med en H.

Folkene bak bokstavspøken

Studenter byttet ut NTNU-bokstavene foran hovedbygget med NTH. Vi har snakket med dem og fått bilder fra seansen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kunne NTNUs Facebook-side og NRK Trøndelag melde om at en ukjent gruppe hadde trikset med bokstavene i NTNU-skiltet på plenen foran hovedbygget på Gløshaugen. Noen hadde erstattet de to siste bokstavene i universitetets navn med en H, slik at skiltet da formet forkortelsen NTH, som institusjonen bar før 1996.

Jan Erik Kaarø ved NTNUs kommunikasjonsavdeling spekulerte overfor NRK i at det kunne være en gruppe gamle NTH-ere som sto bak stuntet. Der tok han feil.

Mandag ettermiddag var blå spraymaling fortsatt synlig på gresset bak O.S. Bragstads plass 1.
Mandag ettermiddag var blå spraymaling fortsatt synlig på gresset bak O.S. Bragstads plass 1.

– Fordi det gikk an

«Og klokka 1015 var kommunikasjonsavdelingen der og fjerna kjetteriet ....», kommenterte professor Trond Andresen akkompagnert av dette bildet på NTNUs oppdatering om saken.
«Og klokka 1015 var kommunikasjonsavdelingen der og fjerna kjetteriet ....», kommenterte professor Trond Andresen akkompagnert av dette bildet på NTNUs oppdatering om saken.

«Gjerningsmennene» var nemlig en gruppe nåværende studenter. Dusken.no har møtt to av de som var med på spøken, «Lucas» og «Peter». De ønsker å være anonyme for å unngå problemer med universitetets ledelse, men sier selv at spøken ikke var ment som et stikk til institusjonen.

– Vi gjorde det først og fremst fordi vi kunne, sier «Lucas».

– Ingen har jo stokket om på bokstavene før, sikkert fordi bunnene er sveiset fast til en stor metallplate. Men på fredag oppdaget vi at det var en skjøt i platen mellom T og N. Den var kun sikret med en kodelås. Da måtte vi jo bare finne på noe.

Sammen med et knippe andre jobbet de ti timer på fredag for å lage H-en. Natt til lørdag gikk de til verks.

På nære nippet

Studentene gikk til aksjon klokken 3 natt til lørdag. På plenen bak infohuset på O.S. Bragstads plass spraymalte de bokstaven.

Så snart malingen hadde tørket, utstasjonerte noen av dem seg på strategiske punkter for å holde utkikk etter vektere. Resten tok på seg å få opp kodelåsen som holdt de to bokstavelementene sammen.

– Kombinasjonslåsen hadde bare tre sifre, forteller «Peter».

– Det tok oss nøyaktig 102 forsøk å få opp låsen, ettersom kombinasjonen var et ganske forutsigbart tall. Så satte vi H-en på plass og tok et gruppebilde.

I samme sekund som bildet var tatt, kom en vekter gående.

– Noen hadde fortsatt overaller og masker på etter å ha malt. De sprang fra stedet så fort de kunne, sier «Peter» og ler.

– Resten av oss trakk ned hettene på hettegenserne og gikk rolig forbi vekteren.

Ikke en politisk uttalelse

I løpet av lørdagen forsøkte noen, angivelig NTNUs vektere, å sette NU-bokstavene på plass igjen. Ettersom disse ikke kjente koden på låsen, ble H-en bare vippet bakover og de riktige bokstavene stilt foran igjen. Innen mandag morgen hadde noen tatt vekk NU og satt H-en på plass igjen.

– Det begynte selvsagt å boble opp litt NTH-nostalgi mens vi lagde bokstaven, men dette var ikke en politisk greie: Det var noe vi gjorde for gøy.

Heldigvis falt spøken også i smak hos NTNU offisielt: Christian Fossen, kommunikasjonssjef ved NTNU, sier på SMS til Dusken.no at «Vi fikk oss en god latter!». Mandag morgen ble skiltet stilt tilbake til sin offisielle versjon.