
Fra A til B i Trondheim
Her kommer noen tips om hvordan du som student og ny innbygger i byen får best utbytte av Trondheims kollektivtilbud.
Tekst: Henrik Delsbekk og Linn Hammervold
Betale kontant

Er det noe bussjåførene misliker, bortsett fra sniking, er det kontantbetaling med store sedler. Det er egentlig ikke gunstig for deg som student heller, fordi dette er den dyreste betalingsformen. Ved kontant betaling får man ikke studentrabatt, så du er pent nødt til å kjøpe voksenbillett, som er på 50 kroner.

Periodekort
Kjør så mye du vil for et fast beløp, fra én uke til 180 dager. Alt etter hva som passer din lommebok. Som student er dette den mest gunstige, og billigste, måten å reise kollektivt i byen. Du kan velge lengde på perioden selv, men det må være minimum én uke. Husk å ta med studentbeviset! Merk deg at dette kortet ikke kan brukes på nattbussene i helgene.
Mobillett
Et billig alternativ er mobillettappen for smarttelefoner. Her kan du enten betale gjennom en eksisterende konto på nett eller direkte via appen. Hvis du tar det fra nettkonto vil du få rabatt og trenger kun betale kroner 32 per tur, mens direkte betaling koster 40 kroner. Det er greit å merke seg at du bør ha mobillettappen klar før du går ombord, for ikke å forsinke medpassasjerer og bussjåføren. Appen fungerer også til innkjøp av periodebillett og nattbussbillett. Alternativet til denne appen er sms-betaling ved å sende kodeord «voksen» til 2027, da vil du få en sms-billett tilbake pålydende 40 kroner. Sms-billetten er også gyldig på nattbussene.
Hvor kjøper jeg periodekort?
Hos ATB, som har to kontorer i Trondheim sentrum. En ligger på hjørnet av Kongens gate og St. Olavs gate, og den andre på Trondheim Sentralstasjon. Du kan også lade opp busskortet ditt via ATBs nettsider, hvor du oppretter en egen konto og fyller opp kortet selv. Her bør det bemerkes at pengene ikke blir overført til nettkontoen før dagen etter kjøpet, da transaksjonen blir gjennomført kl 04:30 hver natt.
Hvilken buss skal jeg ta?
Sentrale ruter er 5, 6, 9, 22 og 66. Disse passerer mange studentbyer og campuser.
5: Går fra Kongens gate (holdeplass K2). Buss nummer 5 merket Lohove tar deg fra sentrum via Studentersamfundet og Gløshaugen campus, forbi Berg-, Moholt- og Voll studentby og helt opp til Dragvoll campus.
6: Denne er viktig for de som skal til Rotvoll campus og DMMH. Turen starter i Munkegata (holdeplass M5), tar deg videre forbi Strindheim og DMMH, og fram til Rotvoll. Den går også et stykke videre mot Ranheim før den snur.
9: Går fra den nederste delen i Munkegata (holdeplass M5). Bussen kjører den lange veien til Dragvoll via Solsiden, hvor også Kunstakademiet holder til, opp mot Strindheim, hvor Dronning Mauds Minne Høgskole holder til, over Brøset, til Dragvoll. Denne ruta passerer både Falkenborg studentby og Voll studentby.
22: Går fra Munkegata (holdeplass M2), rett ved den store Bunnprisbutikken. Buss 22 er merket Vestlia og Othilienborg og tar deg fra sentrum, via Gløshaugen campus, til Steinan studentby. Tar du samme bussen fra andre siden av gata(M5), kommer du til Tyholt, med Institutt for Marin teknikk, og Tyholttårnet.
66: Går fra Munkegata (holdeplass M1). Den er merket Stokkhaugen og er et alternativ til turen over Gløshaugen til Dragvoll. 66 passerer også Studentersamfundet, men denne kjører videre sydover og svinger opp ved Lerkendal stadion, hvor Lerkendal studentby ligger. Den passerer også Berg-, Moholt- og Voll studentby, og har NTNU Dragvoll som en av sine siste holdeplasser. Det er verdt å merke seg at 66 kaller seg 36 når den returnerer til byen.
Flybussen og nattbussen
Når det gjelder flybussene finnes det to alternativer; Værnesekspressen og Flybussen. Værnesekspressen går forbi Moholt studentby en gang i halvtimen, mens Flybussen forlater Trondheim så ofte som hvert tiende minutt. Fra og med den 15. august så går flybussen også fra NTNU Dragvoll, hvor den også passerer Moholt på vei nedover. Hver fredag og lørdag natt går det flere nattbusser fra sentrum, med avganger hver halve time fra midnatt. Nattbussene finner du i Olav Tryggvasons gate. En tur med nattbussen koster 100 kroner.
Merk: Denne artikkelen er hentet fra Under Duskens Studentguide. Vi har laget guiden til alle nye studenter i byen. Les mer på dusken.no.