Spillanbefalinger i julen
Med romjulen rett rundt hjørnet er det viktig å unne seg litt tv-spilling alene eller med dine nærmeste.
Julen er den beste tiden av året for å sette seg ned med spill. For mange er dette en tid man endelig kan senke skuldrene og puste etter endt eksamensperiode. Det er et pusterom i en ellers hektisk og akademisk preget universitetstilværelse. Dette er den tiden hvor man pakker sakene sine og besøker familien, nære venner eller hvem det nå enn skulle være man feirer juletiden sammen med. Dessverre er det også slik at julen er slitsom for mange som kanskje fortsatt må jobbe.
Så både for de av dere som er hjemme og slapper av, og for dere som må jobbe og kjenne på julerushet, så håper jeg at denne listen med mine personlige spillanbefalinger kan komme dere til nytte.
1. Journey
Etter utgivelsen av det nye 2D-spillet Gris fra Nomada Studio nå i desember (et spill som anbefales sterkt!) ble jeg påminnet den store suksessen Journey fra 2012 til Playstation. Journey er et vaskeekte eventyrspill av Thatgamecompany hvor du skal begi deg ut på en reise til toppen av et fjell. Spillet vant flere priser etter sin utgivelse og har holdt seg i beste velgående opp til nå.
Av mine anbefalinger valgte jeg å sette Journey først på listen på grunn av hvor passende jeg syns timingen var. Selv om spillet i seg selv lett kan fullføres på en kveld så er det ikke lengden på spillet som avgjør hvor nydelig det er. Dette spillet representerer det godt brukte narrative rammeverket hero’s journey som ble popularisert av professor Joseph Campbell tilbake i 1949. Dette har vært et herskende rammeverk for utallige historiefortellinger i lang, lang tid og følger vanligvis en utvalgt heltefigur på en reise hvor de oppfyller sin skjebne.
Figuren du styrer kan ikke gjøre annet enn å fly i korte løp og lage en unik klanglyd. Denne klanglyden varierer i styrke ut fra hvor lenge du holder knappen inne og brukes til å kommunisere med vesener i spillet. Er du koblet til nett kan du også være så heldig å møte en annen spiller på reisen din, og da er denne klanglyden deres eneste måte å kommunisere på.
Uansett om du velger å lunte i vei på reisen sammen med noen eller alene så tror jeg Journey vil etterlate deg med et friskt syn på det neste kapittelet i 2019 som du nå snart trer inn i, hvor det virkelige eventyret ditt venter deg.
2. Phoenix Wright: Ace Attorney
Hvis du er en av de som liker å løse mordmysterier så har jeg en ordentlig anbefaling til deg. For bare litt over kr 250,- kan du kjøpe hele trilogien av Phoenix Wright: Ace Attorney-serien digitalt til din Nintendo 3DS. Dette inkluderer det opprinnelige Ace Attorney og oppfølgerne Justice for All og Trials and Tribulations. Her snakker vi timevis med hjernetrim fra det beste spillserien Ace Attorney av Capcom har å tilby.
Gjennom øynene til advokaten Phoenix Wright vil du jobbe deg gjennom åsteder og avhøre vitner. Spillet følger sjangerstilen til en visuell roman, hvor du styrer fremgangen ved å finne viktige bevisgjenstander og ved å ta viktige valg på avgjørende høydepunkter i handlingsforløpet.
Spillene har to faser som du vil merke deg. Etter at du har kammet over åsteder gjennom øynene til Phoenix så vil handlingen ta deg videre til rettssal-fasen. Det er her spillet uten tvil begynner å skinne. I disse rettsakene vil du se kameraet hoppe fram og tilbake mellom forsvareren Phoenix og opposisjonens aktor. Her kan du nyte spektakulært bra dialog mellom partene mens du kjemper for å bevise den tiltaltes uskyld.
Det er viktig å ha tunga rett i munnen når man spiller slike hjernetrim-spill, men selv jeg kunne ikke unngå å le høyt på flere anledninger. Om du kjenner et jag etter å løse mordmysterier denne julen så er Phoenix Wright: Ace Attorney-trilogien en spillserie du kan kose deg med langt inn i 2019.
3. Pokémon
Et sikkert alternativ for enhver toppliste er Pokémon-spillene. Enten om du er ung eller litt eldre så er Pokémon en spillserie som alle kan nyte. Det er også sterkt tilgjengelig for alle. Har du en håndholdt Nintendo-konsoll er det garantert et Pokémon-spill du har tilgang til ettersom serien har vært en gjenganger på alle av Nintendo sine konsoller.
Siden Pokémon Og ble lansert av selskapet Niantic til Android og ios-enheter kan du til og med spille Pokémon på mobilen. Og det slutter ikke der. Den nyeste utgivelsen av hovedserieskaperne Game Freak er spillene Pokémon: Let’s Go, Pikachu og Eevee til Nintendo Switch. Disse spillene er ypperlig for de Pokémon Go-spillerne som ser etter en inngangsportal til hovedserien, hvor du kan fange de populære monstrene samtidig som du opplever seriens første generasjon der det hele startet.
Julen er et godt tidspunkt for å dra ut på en ny Pokémon-reise. Selv for dere som kanskje tror dere har vokst ut av trenden så mener jeg at det fortsatt finnes glede å hente ut av denne spillserien. Hva med å ta med deg en god venn eller en kjæreste for å fange monstre i Pokémon Og sammen i området der dere bor? Når snøen begynner å dale ned så tror jeg det blir en god unnskyldning for å ta seg en tur ut og være litt nerder sammen nå i juletiden. Det er min bastante tro at det tross alt finnes en liten nerd i oss alle.
4. The Legend of Zelda: The Wind Waker
Det er mange år siden The Wind Waker kom ut til Game Cube nå, men inntrykket som spillet ga meg da jeg spilte det sitter fortsatt i meg. The Wind Waker er et spill i Zelda-serien som overrasket med sin koselige atmosfære og fargerike omgivelser etter en tid med forgjengerne Majora’s Mask og Ocarina of Time som formidlet litt mer dystre historier.
Grunnen til at jeg vil anbefale dette spillet er fordi jeg mener at det å seile rundt på havet og kartlegge ukjente øyer mens du omfavnes av den eventyrlige musikken og den oppslukende historien er en fantastisk og fullkommen spillopplevelse. Store sandkassespill som dette er noe man kan leke seg med lenge. Skulle du ikke få nok med hovedhistorien så kan du også velge å utforske mange av de valgfrie oppdragene rundt omkring i verdenen som vil belønne deg med ekstra spennende innhold.
The Wind Waker vil holde deg betatt lenge. De tegneserie-aktige karakterene fyller spillet med liv, hvor alle har definerende trekk som gjør de gjenkjennelige og lett å ynde. Om du ikke skulle ha en Game Cube kan du også finne The Wind Waker på Nintendo sin Wii U-konsoll. Alternativt har du alltids den nyeste Breath of the Wild som også er verdt en anmeldelse i seg selv.
5. God of War
Om du ikke fikk med deg hvilket spill som vant årets Game of the Year pris for 2018 så kan jeg fortelle deg at du virkelig har gått glipp av noe. Prisen gikk til Santa Monica Studios’ God of War til Playstation 4. Dette er en spillserie som tidligere har vært kjent som hack-and-slash spill, hvor du spiller den greske krigeren Kratos av Sparta som skal beseire en rekke mektige guder i gresk mytologi med sverdene sine.
Etter fem lange år uten et nytt spill fra utviklerne så fikk vi endelig God of War i april tidligere i år. Spillet overrasket med sin representasjon av en mye eldre Kratos og vant priser på priser for sin innoverende bruk av den kontinuerlige one-shot kamerastilen. Dette er noe som selskapet aldri har gjort før. Ansvarlig direktør for utviklingen av spillet, Cory Barlog, sa at dette var en kilde for merkbar urolighet blant utviklerne i hele utviklingsperioden. Mye til deres og resten av spillsamfunnets gledelige fortjeneste skulle det vise seg at God of War gikk videre til å bli kåret årets beste spill.
Du vil elske dette spillet for flere grunner. Den harde Kratos av Sparta har vokst, latt skjegget vokse ut, og står i begynnelsen av dette spillet sammen med sin unge sønn Atreus i selveste Norge. Du vil utforske samspillet mellom den barske krigsveteranen som helst vil distansere seg fra sin aggressive fortid og hans unge sønn rett etter tapet av moren, hvor de skal bære asken hennes til det høyeste fjellet i Midgard.
Historien er gripende, kampsystemet er flytende og hardfør, og dialogen fanger alt fra lattermilde høydepunkter til dypt følsomme øyeblikk som bidrar til å styrke far-og-sønn forholdet som spillets narrativ presenterer i aller skjønneste forstand. God of War har vokst opp, og du fortjener å spille det.
6. Super Smash Bros Ultimate
Den 7. desember fikk vi det som skulle vise seg å bli årets party-spill. Dette er den nyeste iterasjonen av Super Smash Bros-serien til Nintendo Switch, et slåssespill til hele familien.
Hvis du noen gang har lurt på hvem som ville vunnet en kamp mellom Mario og Sonic, så er dette noe du kan få svaret på her. I denne ultimate versjonen har Nintendo inkludert alle karakterer fra tidligere Super Smash Bros spill i en stor og samlet utgivelse. Og i tillegg til en rekke Nintendo-figurer er det også mulig å spille som noen utvalgte figurer fra visse Playstation-spill som deriblant Cloud Strife fra Final Fantasy VII og Snake fra Metal Gear Solid. På Game Awards 2018 ble det også annonsert at karakteren Joker fra Persona 5 vil være mulig å laste ned til spillet i den nære framtid.
Mitt poeng er at dette party-spillet er noe du vil bli sittende med en stund hvis du plukker det opp. Ikke bare er det til sammen over 70 karakterer du kan spille med, men det er også over 800 låter fra hele Nintendo-universet pakket inn i denne gudommelige kakerullen som du kan høre på mens du spiller deg gjennom spillet. Super Smash Bros Ultimate er et kjempeflott alternativ for å sette seg ned med venner og bekjente, og som kan skvære opp enhver krangel.
7. Dungeons & Dragons (Jule-D&D)
Det beste av det beste er hva du selv gjør det til, og i Dungeons & Dragons kan du gjøre akkurat det. Dette er et spill jeg er veldig partisk til og som jeg syns alle burde prøve. Samtidig som du får dekket spillebehovet er det også kjempesosialt.
Ikke bare er det utrolig gøy, men det er et spill hvor virkelig hva som helst kan skje. Dette fører med seg underholdende uforutsigbare handlingsforløp og ville historier som du og de andre du spilte sammen med vil mimre om i lang tid etterpå. Og hva er vel bedre å ta seg til i julen enn litt jule-D&D med venner?
Hvis du er interessert i å spille D&D, men ikke helt vet hvordan, så har jeg noen enkle råd som forhåpentligvis kan hjelpe deg å komme i gang.
-
Google! Etter den voksende nerdebølgen i det siste så finnes det utallige videoer på YouTube som lærer deg det du trenger å vite steg for steg. D&D-gruppen Critical Role sin serie Handbooker Helper er spesielt skreddersydd til nybegynnere og anbefales på det varmeste.
-
Sjekk ut ditt nærmiljø! Spør venner om de spiller eller kjenner noen som spiller. Lokale spillbutikker bruker også å ha spillrom tilgjengelig som man kan besøke. I Trondheim har Outland et spillrom i tredje etasje som lånes ut regelmessig, og her er det bare å ta turen innom. Er det litt for skummelt har du alltids alternativer på internett som nettsiden Roll20.
-
Start en gruppe selv! Du trenger ikke å kjøpe flere tykke regelbøker og figurer for å komme i gang. Det finnes en helt egen nybegynnerpakke med et ferdiglaget introduksjonsplot, fem preproduserte karakterer, og et hefte som forklarer deg de essensielle reglene om hvordan spillet fungerer. Settet heter «D&D Starter Set» og koster kr 179,- på Outland. Denne prisen blir ikke mye hvis gruppen din deler utgiften seg imellom. (Du får også med et eget sett med terninger!)
Dette er mine anbefalinger til hva du burde spille i julen. Mitt håp er i hvert fall at minst en av disse forslagene passer til noen av dere, men at dere uansett har det hyggelig med hva enn dere spiller.
Og skulle dere få lyst til å høre mer om spill så er det lov å sjekke ut Nerdeprat på Radio Revolt. Vi har alle tross alt en liten nerd inni oss som det er lov å skjemme bort litt. Med det vil jeg ønske både studenter og ikke-studenter, og alle familiene deres, en riktig god jul og et strålende godt nyttår!
Nerdeprat er Radio Revolts eget spill-magasin. Du kan høre oss live hver torsdag fra kl. 17-19 på radiorevolt.no og på DAB+. Du finner oss også på Radio Revolt-appen, inkludert Spotify.