17. mai-tog avlyst, jobbes med alternativ feiring av nasjonaldagen

Trondheim kommune, Trøndelag politidistrikt og Samfundet er i gang med å kartlegge hvordan årets feiring av nasjonaldagen vil utføres.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatering: Årets 17. mai-tog er offisielt avlyst, og det vil komme mer informasjon om hvordan feiring gjennomføres i løpet av de neste ukene.

15.april kunne NRK melde at 17. mai-komiteen i Oslo enstemmig har bestemt seg for å avlyse barnetoget. Dette er første gang siden krigstid at det ikke arrangeres barnetog i hovedstaden på 17.mai.

USIKKER: Jerve mener det blir en eller annen form for markering, men vet ikke helt hva ennå. Foto: Jonas Halse Rygh

Trondheim tidlig ute med å avlyse

Adressa meldte allerede 7. april om at Trondheim kommune også avlyser byens barnetog i år. Formelt tas derimot ikke avgjørelsen om årets 17.mai-tog før senere i dag, 15. april, melder leder for 17. mai-komiteen i Trondheim, Sissel Trønsdal.

– Da regjeringen, tidligere i april, kom med tiltakene for smittebegrensning som sa at det ikke skulle arrangeres kultur- eller idrettsarrangement til 15.juni, var jo realistisk sett avgjørelsen om 17.mai toget i år avgjort.

Kommunen vil onsdag kveld ta avgjørelsen om årets 17.mai feiring, og planlegge veien videre med en alternativ feiring av nasjonaldagen i trønderbyen.

Politiets beredskapsplan for 17.mai

Politiet arbeider også med beredskapsplan for 17.mai-feiringen i år, men nasjonale føringer om hvordan dette skal håndteres vil først være klare i løpet av neste uke, melder Torgeir Moholt, stabssjef i Trøndelag politidistrikt.

– Først og fremst handler dette om hvordan man skal reagere på ansamlinger av folk, og hvilke grep som skal gjøres slik at man opplever håndteringen av årets 17.mai-feiring likt i hele landet, forklarer Moholt.

Moholt forteller at politiet ønsker å bidra til at nasjonaldagen også i år blir trygg og sikker for alle i Trøndelag. Utgangspunktet blir å sørge for at de smitteverntiltakene som helsevesenet og myndighetene har bestemt blir fulgt opp.

– Koronakrisen er i første omgang en helsekrise, og ikke en politikrise. Vi skal derfor bidra til, og støtte opp om, de tiltakene som helsemyndighetene beslutter, sier Moholt.

Samfundetstyret følger tradisjonene, med noen justeringer

Studentersamfundet i Trondheim har som tradisjon at det nye samfundetstyret tar over for det gamle på 17.mai. Samfundetleder Frida Jerve forteller at det nye styret tar over på nasjonaldagen i år også, men hvordan dette skal utføres og feires ikke er bestemt ennå.

– Alle er jo akkurat kommet tilbake fra påskeferie, og vi prøver nå, som alle andre, å finne ut av ting med tanke på utvidelsen av forbudet mot kultur- og idrettsarrangement til 15.juni.

Samtidig synes Samfundetlederen at det er vanskelig å vite hvilke retningslinjer som kommer til å gjelde på 17. mai, så det gjør det vanskeligere å planlegge.

Jerve mener hun først kan si noe mer om beslutninger om årets 17.mai-feiring i løpet av neste uke.

– Vi jobber på. Noe blir det uansett, og det nye styret vil ta over på 17.mai.

Under Dusken følger opp saken.

Powered by Labrador CMS